Månedens anmelder september 2019

Månedens anmelder i september er Leah fra Hisøy skole. Hun får prisen for anmeldelsen av «Nattskift i Nekropolis».

Leah. Privat bilde

-Det å være månedens anmelder er veldig stas, og jeg ble veldig overrasket og glad. Jeg har alltid vært glad i å skrive og lese så det å bli sett på denne måten er veldig stort, sier Leah.

-Du har allerede skrevet mange anmeldelser på uprisen.no. Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
-Jeg har egentlig ikke så mange tips, bort sett ifra det å være åpen for flere typer bøker og sjangre. Det å kunne åpne øynene for bøker du vanligvis ikke hadde valgt med det første eller lignende. For plutselig finner du en bok du virkelig liker, selv om du kanskje ikke hadde super interesse etter første kapittel.

«Du vil nok absolutt åpne følelses registeret ditt, for her kommer det mye forskjellige følelser, alt fra flauhet til sårbarhet til tristhet til midlertidig glede. Boka er ekte, den er realistisk og i denne boka er det som om du sitter på sidelinjen og får med deg alt.»

(Utdrag fra Leahs anmeldelse)

-Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
-Jeg synes det å kunne få være med på å bestemme årets ungdomsbok er en god mulighet for unge til å kunne vise til hvordan type bøker de liker. Vi får en mulighet til å ha en slags type «makt» som vi i en vanlig hverdag ikke har. Du får i tillegg både lest og skrevet på nye måter, som vil utvide repertoaret ditt innenfor norsk faget.

 

-Hva er din Uprisen-favoritt til nå?
-«Dette er ikke oss» av Neda Alaei. Den er utrolig god, og tok meg rett på senga.

Les Leahs anmeldelse av «Dette er ikke oss» her.

-Hva slags bøker liker du å lese?
-Jeg er glad i å lese forskjellige type bøker og sjangre, men favoritten må absolutt være drama. Når psykologi eller spenning blandes inn toppes den ihvertfall. Jeg har alltid vært glad i å lese siden jeg var liten, og jeg har aldri hatt en ramme for hvordan sjanger boka må være. Jeg finner bøker som vil passe meg.

-Hva gjør du på fritiden (når du ikke leser)?
-På fritiden er jeg opptatt med håndball treninger flere ganger i uka, å være med venner og kjæresten.

Skrevet av Bjarte Bakken, Foreningen !les