Litt redd, bare vant Uprisen 2022!

Alexander Kielland Krag mottok i dagUprisen for boka «Litt redd, bare». Foto Vibeke Røgler, Foreningen !les.

Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Alexander Kielland Krag til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2022 for romanen Litt redd, bare.

Alexander Kielland Krag mottok i dag prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.

– Å skrive denne boka var som å gå inn i et brennende hus. Det tok tre måneder å skrive den og nå står vi her. Jeg ble skikkelig overraska, for dette er en bok om de store følelsene og om en gutt som ikke har det så bra. Det er skikkelig rart for meg å stå her med alle dere, jeg som vanligvis sitter hjemme i senga mi og skriver. Takk til redaktøren min, Kajsa, teamet fra Gyldendal, alle dere som har lest og stemt, Foreningen !les og alle dere jeg glemmer nå! Tusen, tusen, tusen takk! uttalte Kielland Krag fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Mental helse er et tema som lenge har vært tabu. Når hovedpersonen i tillegg er en gutt, opplever vi boka som ekstra viktig og relevant. Hovedpersonen er ikke en person som står utenfor gjengen, han er en av gutta, og det normaliserer og gjør det lettere å forstå at hvem som helst kan ha angst.

 

De nominerte var:

Abnormium av Ida Kinden Jonassen, Kindex 2021

Den sorte bruden av Anne Elvedal, Cappelen Damm 2021

Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021

Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim, Samlaget 2021

Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo, Vigmostad & Bjørke 2021

– Jeg er så utrolig stolt av alle ungdommene som har deltatt i årets Uprisen! Storjuryen 2022 er historisk stor, med representanter fra nesten alle fylkene. Allikevel klarte de å sitte konsentrert i fire timer og diskutere de fem nominerte bøkene, sier prosjektleder i Foreningen !les, Eira Kluge.

– Det var interessant å høre de veloverveide synspunktene og godt formulerte argumentene storjuryen kom med. Det er tydelig at juryklassene har lagt ned mye arbeid med bøkene. At storjuryen til slutt klarte å enes om en bok, viser også en modenhet som er til inspirasjon! avslutter Kluge.

 

Juryklassene var:

Ås ungdomsskole (Viken)

Skien kulturskole (Vestfold og Telemark)

Høyland ungdomsskole (Rogaland)

Tromsø International School (Troms og Finnmark)

Børstad ungdomsskole (Innlandet)

Fillan ungdomsskole (Trøndelag)

Tokerud ungdomsskole (Oslo)

Havlimyra skole (Agder)

Grane barne- og ungdomsskole (Nordland)

Rå skole (Vestland)

Eide ungdomsskole (Møre og Romsdal)

 

Kontakt:

Eira Kluge

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les

Tlf.: 917 99 180
Epost: eira@foreningenles.no

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les har vært nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), fem ganger, sist i 2021.

Les mer Foreningen !les

Om Uprisen

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her