– Leseglede viktigere enn lesing

Ingelin Røssland er nominert til Uprisen med boka Hevner. I 2007 vant Ingelin Røssland Uprisen for boka Handgranateple. Ingelin Røssland ga ut sin første bok i 1998 og har totalt gitt ut 15 bøker.

Ingelin Røssland. Foto: Mangschou (Joar E.M Klette)

Hva tenkte du når du fant ut at du vår en av de fem nominerte til Uprisen?
– JA! JA! JA! Jippi!

Og så; dette er veldig gøy, og jeg gleder meg til jeg skal til Lillehammer i mai for å møte juryklassene og de andre nominerte. Jeg går og kjenner på en dyp takknemlighet til alle som har lest boka og skrevet anmeldelser på Uprisen.no, samt til juryen som leste anmeldelsene og valgte ut finalistene. Altså, takk til så himla mange, «bare» for å bli nominert.

– JA! JA! JA! Jippi!

Hva var ideen bak Hevner?
– Hovedideen var å la et tidligere mobbeoffer utpeke seg selv til en rettferdighetens hevner som skal straffe de som plager andre. Han nøyer seg ikke bare med å ta bøllene som mobber, han er like nådeløs mot de som passivt ser på eller de som aktivt snur seg bort for å unngå problemer selv.

Det var et poeng at leseren skulle vite mer enn bokas hovedpersoner, Damian og Ella. Videre at synsvinkelen ligger hos de som mobber og ser bort, ikke ofrene eller heltene.

Kan du forklare kort hva Hevner handler om til de som ikke har lest den?
– Damian er skolens kuleste. Han vet hvem som skal mobbes. Ella er sammen med Damian, men snur ryggen til når Damian, Janna og Omar setter i gang. En dag dukker ikke Damian opp på skolen. Han er typen til bare å skulke og forsvinne, så i utgangspunktet er det ikke så mange som reagerer på dette.

Damian blir holdt fanget i en kjeller, og er del av en blodig plan som hevneren har klekket ut for å gi bygdas mobbere og passive tilskuere til mobbing en skikkelig lærepenge.

Ingelin Røssland vart nominert til Uprisen 2018 for «Hevner»

Hvor lang tid brukte du på å skrive Hevner?
– Selve ideen og problemstillingen gikk jeg og tenkte på i 2-3 år. Det betyr ikke at jeg tenkte på boka hele tiden, men litt nå og da. Skriveprosessen tok noen måneder, og det ble vel 10-11 versjoner før både forlaget, konsulenter og jeg selv var fornøyd.

Jobber du med noen nye bøker nå?
– Ja, jeg skriver på en bok nå og har noen ideer som står i kø i hodet. Føler at jeg er inne i en ganske bra og produktiv periode.

Hvorfor ville du bli forfatter?
– Fordi jeg elsker gode historier både i bokform, bilder, film, teater og musikk. Mitt talent strekker seg til å kunne skrive historier, så da var i grunnen valget enkelt. Jeg har alltid kost meg med å dikte opp historier fra jeg var veldig liten.

Hva ville du bli når du var liten?
– Forfatter!

Hvilken av bøkene dine er du mest fornøyd med?
– Når jeg tenker tilbake, så skulle jeg gjerne ha gått en runde eller to til med de fleste bøkene mine, for å gjøre de bedre. Den eneste boka jeg ikke tenker det om, er en biografi om lady Diana i serien IKON. Så Diana er min beste bok, så langt. Jeg drømmer alltid om å en dag skrive den perfekte boka.

Leser du mye bøker selv?
– Ja, og jeg leser ofte flere bøker samtidig. En voksenbok, en bunke barnebøker, en ungdomsroman og en faktabok. Bøkene ligger rundt på ulike steder i huset, sånn at jeg alltid har tilgang på lesestoff.

Hva er favorittboken din?
– Sjur Gabriel av Amalie Skram. Det er en helt perfekt bok på alle plan. Jeg har lest den 3-4 ganger og den blir bedre for hver gang.

Har du en fun fact om deg selv?
– Jeg har gått pipende gjennom sikkerhetskontrollen på en flyplass med kniv på innerlomma uten å bli fratatt kniven før jeg gikk på flyet. Så søt og uskyldig så jeg ut som 17-åring, eller så tillitsfull var virkeligheten på 1990-tallet?

-Jeg mener leseglede er viktigere enn lesing. Det viktige er ikke hvor mye man leser, men at man leser noe man blir engasjert i, noe som setter tankene og kanskje også drømmene i sving.

Mener du at lesing er viktig?
-Jeg mener leseglede er viktigere enn lesing. Det viktige er ikke hvor mye man leser, men at man leser noe man blir engasjert i, noe som setter tankene og kanskje også drømmene i sving.

Hva ville du vært om du ikke var forfatter?
– Illustratør, er det noen jeg virkelig misunner så er det de som kan fortelle historier med bilder.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
– Være med familien min, gå tur med hunden, lese bøker, se film, glo ut i lufta og dagdrømme.

Hva er det beste med å være forfatter?
– At man kan skrive og gjøre hva man vil og ingen andre bestemmer. Slippe å gå på kjedelige møter.

Hva er det verste med å være forfatter?
-Det er kjipt de gangene man sitter fast og ikke får til noe som helst. Da hadde det vært fint med en sjef som bare sa at jeg skulle gjøre ditt eller datt.

Er det en spesiell ting du ønsket å formidle til unge når du skrev Hevner?
– Alle har potensiale til grusomme og kjipe handlinger, men det gjør deg ikke automatisk til et dårlig menneske. Det som gjør deg til den du er, er de valgene du tar; det du gjør men også det du ikke gjør.