Kirsti Kristoffersen: – Les med hjertet!

Kirsti Kristoffersen. Photo: Fartein Rudjord

Forfatter Kirsti Kristoffersen er Upris-aktuell med trilogien Kjendiskjæreste, og oppfordrer leserne til å lese med hjertet. Men hvordan er det egentlig å få bøkene sine vurdert på uprisen.no av målgruppa selv?

De tre bøkene i Kjendiskjæreste består av Kjendiscrush, Kjendiskjæreste og Kjendisgossip. Trilogien omtales som feelgood litteratur og i serien møter vi Karoline som forelsker seg i den kommende popstjernen, Mathias. Kristoffersen har selv lang erfaring fra både management, musikkbransjen og fankultur. Ideen til å skrive om noen som blir kjæreste med en superstjerne har fulgt henne lenge.

– Tidligere jobbet jeg som manager, blant annet for Marcus&Martinus, og jeg har alltid vært veldig begeistret for fans og fandoms. Mange fans drømmer om å være kjæreste med den de er fan av, og jeg hadde lyst til å skrive om akkurat det. Hvordan det kan være, både på godt og vondt, sier Kristoffersen til uprisen.no.

Hvordan vil du beskrive Kjendis-trilogien med dine egne ord?
– De tre bøkene mine utforsker spørsmålet: Hva hvis personen du er forelska i, plutselig blir den mest kjente artisten i hele landet? Hva skjer da? Bøkene handler om Karoline og Mathias, og om forelskelse, fans, kjendiseri og vennskap.

Bøkene omtales som feelgood. I Kjendis-bøkenes univers kunne du trukket inn noen vanskelige temaer og dilemmaer. Hvorfor valgte du å la være?
– For det første synes jeg at det er mye morsommere å skrive fortellinger som skal få den som leser til å få en god følelse inni seg! Og for det andre synes jeg at det finnes litt for få bøker som bare skal være morsomme, fine og spennende. Det skrives veldig mange gode ungdomsbøker om viktige og alvorlige temaer, men jeg ville skrive noe helt annet. Det fineste noen kan si til meg etter å ha lest bøkene mine, er at det kilte litt i magen.

Du har publisert tre bøker samme år. Hva ligger bak denne avgjørelsen, hvorfor ikke trekke det ut og komme med en bok hvert år?
– Egentlig tenkte jeg bare å skrive én bok. Men så ble den altfor lang. Da spurte forlaget om jeg ikke kunne dele den opp i to, eller kanskje tre? Det var en veldig god idé, for da kunne jeg skrive enda lengre, hehe. Siden det er én sammenhengende historie gjennom alle tre bøkene, var det best å gi dem ut ganske raskt etter hverandre. Jeg vet jo selv hvor utålmodig jeg blir når jeg må vente lenge på å få vite hvordan det går videre!

Hvordan er skriveprosessen din?
– Jeg skriver helst på hjemmekontoret mitt, med en stor skjerm foran meg og headset med høy musikk (helst Taylor Swift eller Harry Styles) på. Først lager jeg et dokument hvor jeg skriver opp de store tingene som skal skje underveis i boka, og hvordan jeg har tenkt at det hele skal slutte. Så bruker jeg et program som heter Scrivener, som funker litt som et tankekart hvor man kan flytte rundt på ting, og skriver inn de ulike kapitlene der. Jeg skriver ikke fra begynnelsen til slutten, men hopper litt fram og tilbake. Så gjelder det å få alt til å henge sammen til slutt.

Hvilke tre ungdomsbøker vil du anbefale til unge lesere?
– Jeg leser fremdeles mye ungdomsbøker, og elsker å følge med på #Booktok. Men nå skal jeg anbefale tre ungdomsbøker som har betydd mye for meg, og som fremdeles er skikkelig bra: «Mannen som elsket Yngve» av Tore Renberg, «Skyskraperengler»-serien av Tove Nilsen, og «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar.

Hva var ditt forhold til litteratur som ungdom?
– Jeg leste masse, hele tida. Runda hele skolebiblioteket, og så hadde jeg en nabo som jobbet i Bokklubben og pleide å legge bøker i postkassa mi. Jeg leste alt jeg kom over, og tror nok ikke jeg hadde begynt å skrive, hvis jeg ikke hadde lest masse. Det er fortsatt mitt aller beste skrivetips: Å lese.

Hvordan finner du tid til å lese?
– Jeg leser ofte på kvelden før jeg legger meg. Og når jeg er midt inni en bok, tar jeg den ofte med meg i veska og leser på bussen og andre steder. Dessuten har jeg fått veldig sansen for lydbøker, og da kan man jo «lese» nesten overalt!

Hva kan litteratur tilføre sammenlignet med andre medium?
– Jeg har funnet ut at hodet mitt slapper mye bedre av når jeg leser en bok, i stedet for å scrolle på telefonen eller se på tv. Det er noe med å holde i noe fysisk som krever all oppmerksomheten din, og som du bare kan forsvinne inn i og glemme tid og sted. Den følelsen får jeg ikke av så mye annet.

Hvordan er det å skrive for ungdom?
– Jeg synes det er veldig fint å skrive for ungdom. Særlig å skrive noe som forhåpentligvis kan være underholdende og spennende, sånn at man kanskje kan drømme seg litt bort i bøkene og glemme verden utenfor.

Hvordan oppleves det å bli vurdert til Uprisen?
– Det er både veldig spennende og litt skummelt! Jeg synes alltid det er rart å tenke på at noen faktisk leser det jeg har skrevet, men jeg gleder meg veldig til å lese enda flere anmeldelser.

Er det noe du vil si til Upris-kritikerne?
– Les med hjertet! For å finne ut hva slags bøker man liker, må man jo rett og slett lese mange forskjellige bøker. Hva er det som gjør en bok god? Ikke vet jeg, men mest sannsynlig bare kjenner du det når du leser, at «denne liker jeg». Så gjelder det å finne ut hvorfor akkurat den boka føltes akkurat sånn. Lykke til, og god lesning!