Juryens begrunnelse 2017

Vi i juryen har vært veldig uenige i år. Alle bøkene ble likt, og på storjurymøte holdt vi på i tre timer før vi fant en vinner. Til slutt måtte vi stoppe å diskutere og stemme ut en og en bok.

Forfatteren har forstått hvordan ungdom er og oppfører seg. Vi kjenner oss igjen i boken. Mange av oss levde seg inn i personene. Det var akkurat som om personene var tatt ut av virkeligheten.

I boken er det karakterer som man blir glad i. Det er sterke kvinnelige karakterer. Blant annet en badass-kvinne. Jenta er best til å sloss og smartest. Karakterene er hverken perfekte eller A4. De er menneskelige og realistiske.

Forfatteren har et godt språk og er veldig god på skildringer. For å komme inn i en ny serie må man ha gode skildringer for å komme inn i universet. Det er lett for leseren å se for seg det hovedpersonene ser.

Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær. Science fiction, mytologi og fantasy er blandet sammen på en unik måte. Det er ikke klisjèfylt. Og selv om det er fantasy, er det troverdig.

Mange var skeptiske da boken ble presentert for oss. Flere sa at de aldri ville valgt å lese denne boken, men når de begynte var de solgt. Forfatteren bruker gaming som et virkemiddel, men boken er ikke bare for gamere. Boken har noe for alle. Hvem som helst kan like den.

Boken er den lengste av de nominerte og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem.

Årets vinner er første bok i en serie, og vi kommer til å lese fortsettelsen

Vinner av Uprisen 2017 er Galderstjerna av Asbjørn Rydland.

Skrevet av Madhu Vatn (Løten ungdomsskole i Hedmark) og Lane Omed Kader (Vassmyra skole i Vest-Agder)