Josefine Gundersen er
månedens anmelder i desember

Josefine Gundersen i klasse 8A ved Grim ungdomsskole er månedens anmelder i desember.
Foto: Privat

Månedens anmelder i desember er Josefine fra Grim ungdomsskole. Hun får premie for anmeldelsen av Hvis hvalen dreper meg, skrevet av Hilde Hylleskaar.

Hvis hvalen dreper meg av Hilde Hylleskaar er litt langsom, men det er den beste boka Josefine har lest i høst.

Hvis hvalen dreper meg får en balansert og lesverdig anmeldelse av Josefine. Hun framhever at boka «kan hjelpe ungdom til å forstå seg selv, men også til å forstå andre» og hun beskriver sin egen leseopplevelse slik: «Det var litt vanskelig å lese, for det var ikke så lett å skille mellom når hun tenkte, og når det faktisk skjedde noe i virkeligheten. Selv om den var litt vanskelig å lese, levde jeg meg på en måte inn i situasjonen.» Anmeldelsen av Hvis hvalen dreper meg ligger her.

Josefine Gundersen er elev i 8A på Grim ungdomsskole. Josefine spiller volleyball på Vigør, synger i kor, og hun liker å lese. Den beste boka hun har lest er Alexander Kirkwood Browns Svart senker natten seg. Akkurat som i Hvis hvalen dreper meg heter hovedpersonen Emilie og også hun er redd for å dø. Men der stopper likheten. Svart senker natten seg er nemlig en grøsser. Det er noe eldgammelt, mystisk og ondt som er ute etter hovedpersonen, og elever på skolen hennes forsvinner, én etter én.

– Hvordan føles det å være månedens anmelder?
– Jeg ble stolt da læreren min fortalte meg det. Det er gøy at folk liker det jeg har skrevet.

– Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
– Det har vært fint å være med på Uprisen. Vi hadde mange bøker å velge i, og det var fint å kunne velge den som så gøyest ut. Det er gøy å få være med å bestemme.

-Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
– Det viktigste er å få fram hva man selv synes om boka. Samtidig er det også lurt å gi en anbefaling om hvem boka passer for, og man må gi god informasjon om hva boka handler om.


«Det er ikke så mange høydepunkt i boka, den går litt i ett. Kanskje speiler denne flatheten Emilies hverdag. Det er på innsida det rører seg, ikke på utsida. Tankekjøret som kommer med angsten er altoppslukende.»

 

(Utdrag fra Josefines anmeldelse av Hvis hvalen dreper meg)

Boka Josefine leser nå heter Portalen og er den første i en serie skrevet av pseudonymet Luna Heby.

Hvilken av de bøkene du har lest, er din favoritt til Uprisen?
 Hvis hvalen dreper deg er den beste boka jeg har lest i høst. Den var kanskje litt treig noen steder, men den handlet om mye rart og det gikk an å lære noe av den.

– Hva slags bøker liker du å lese?
– 
Jeg liker best å lese grøss, men også romantikk og spenning. Jeg liker egentlig alle slags bøker, så lenge det skjer noe, det må ikke gå for treigt framover.

– Hvilken bok leser du nå?
Jeg har akkurat begynt å lese Portalen. Den er spennende.

Skrevet av Petra J. Helgesen, Foreningen !les