Intervju: Sanna må ta vare på faren

– Sanna er en blanding av alle barn og unge som jeg har møtt, og ikke minst meg selv, sier forfatter Neda Alaei om hovedpersonen i «Dette er ikke oss». Foto: Anja Regine Oddmarsdatter Schönhaug

– Jeg har skrevet om Sanna, fordi jeg tror det finnes mange der ute som henne, men som ikke er helt klar over det selv. De som gjør så godt de kan, som strever likevel, og som skulle ønske at noen kunne bære den tunge lasten for dem. Sanna er en blanding av alle barn og unge som jeg har møtt, og ikke minst meg selv.

Neda Alaei har skrevet sin første bok. Den heter «Dette er ikke oss». Du kan anmelde den på uprisen.no. Sanna er hovedpersonen. Etter at moren til Sanna døde har faren blitt så full av sorg at han ikke klarer å ta vare på Sanna. Det er ikke sånn det skal være! Og Sanna vil ikke at lærerne, vennene og barnevernet skal se hvordan det er hjemme hos henne. Så hun vasker, lager mat og later som ingenting.

– Jeg ønsket å skrive en historie om en form for omsorgssvikt som er vanskelig å oppdage, men som kanskje er mer normal enn man tror. I boka er det Sanna som må ta vare på faren. Egentlig er det faren som skulle tatt vare på Sanna.

«I boka er det Sanna som må ta vare på faren. Egentlig er det faren som skulle tatt vare på Sanna.»

Neda jobber til daglig som barnevernspedagog i Oslo. Hun blir veldig engasjert når hun snakker om barn og ungdom som har det vanskelig.

– Jeg har sett mange barn og ungdom som ikke får tilstrekkelig mulighet til å blomstre, til å oppdage og være seg selv, fordi de er så påvirket av foreldrenes vansker og strev.

– Mange barn og ungdom som har det vondt blir ikke sett av barnevernet og andre voksne. Jeg vil gjerne si til barn og unge at det er verdt å stole på voksne.

Neda ønsket å skrive en ekte og gjenkjennelig historie. Den som leser om Sanna kan kanskje se at en ikke er alene om å ha det sånn. Dette er ikke oss er en ungdomsbok, men Neda håper det kan være en historie som kan være sannheten for mange, både ungdom og voksne.

Jeg ble veldig glad i Sanna da jeg leste om henne. Ønsket du det da du skrev?

– Det var ikke noe jeg bevisst gikk inn for da jeg skapte henne. Men Sanna er meg, og er deg, og mange der ute. Sanna er ekte. Hun er en ungdom som er verdt å bli glad i, og som man vil kjempe for. Det fortjener  alle barn og ungdommer å kjenne på.

«Hun er en ungdom som er verdt å bli glad i, og som man vil kjempe for. Det fortjener  alle barn og ungdommer å kjenne på.»

Yousef som begynner i klassen til Sanna er en utrolig fin fyr. Hvor fikk du inspirasjon til å skrive om han?

– Siden Sanna mister bestevenninnen Mie, ønsket jeg at hun skulle finne en ny venn som hun kunne dele noe enda større med. Yousef var en tydelig karakter for meg helt fra starten av, samtidig som han utviklet seg enormt mens jeg skrev. Jeg håper og ser for meg et varig bånd mellom de to.

Faren til Sanna blir veldig lei seg etter at moren dør. Sorgen blir så stor at han ikke klarer å tenke på annet. Han greier hverken å ta vare på seg selv eller Sanna.

– Foreldre er også mennesker med følelser og reaksjoner. Det er kanskje lett å glemme. Det er klart faren til Sanna blir tynget av sorg etter at moren til Sanna dør. Det er ikke farlig å være i sorg, men en ubearbeidet sorg kan være farlig.

Foto: Anja Regine Oddmarsdatter Schönhaug

Hva er egentlig omsorgssvikt?

– Omsorgssvikt er når foreldre ikke greier å møte barnets behov på en tilstrekkelig og utviklingsfremmende måte.

«Det barn opplever i oppveksten blir normalt for dem. Hvordan skal de vite hva som er normalt når det alltid har vært sånn hjemme hos dem?»

– Nesten ingen barn eller unge som opplever omsorgssvikt vet det selv. Det barn opplever i oppveksten blir normalt for dem. Hvordan skal de vite hva som er normalt når det alltid har vært sånn hjemme hos dem? De fleste foreldre gjør sitt beste og vil ikke barna sine vondt. Men når foreldre ikke får det til, finnes det et hjelpesystem som barneverntjenesten som skal støtte og hjelpe foreldre til å bli enda bedre. Det er aldri barna sitt ansvar å ordne opp i foreldres problemer, selv om de så gjerne vil.

Neda sier at hvis moren eller faren din har det vanskelig, så bør du si ifra til en voksen du stoler på.

– Vet du ikke hvem du skal snakke med, kan du ringe eller chatte med «Kors på halsen» (https://korspaahalsen.rodekors.no/). Du kan også ringe til Mental helses hjelpetelefon (116123). Det er gratis å ringe. Der trenger du ikke si hvem du er. Om du ikke er sikker på om du utsettes for omsorgssvikt, så kan du spørre dem. De har taushetsplikt.

Det er flere voksne som ser at Sanna ikke har det bra, men Sanna vil beskytte faren og slipper dem ikke inn. Hvorfor?

– Hvorfor skal hun stole på barnevernet som banker på døra? Hva vet de om hvordan Sanna har det? Det er klart Sanna er lojal mot pappaen sin. Pappa er jo den eneste hun har. Og det tror jeg veldig mange barn og ungdom vil kjenne seg igjen i.

«Pappa er jo den eneste hun har. Og det tror jeg veldig mange barn og ungdom vil kjenne seg igjen i.»

Vi kan ikke forvente at barn eller ungdom skal stole på fremmede voksne, samme hvor mye de vil dem vel. Den tilliten må være fortjent. Men barn trenger å møte voksne som ser, som spør, og, kanskje viktigst av alt, ikke lar seg skremme eller gir opp når de møter motstand!

– Jeg ønsker å formidle til voksne hvor betydningsfullt det kan være å være den ene voksne som ser. Alle trenger å bli sett. Alle trenger en Trine (læreren til Sanna)!

Når begynte du å skrive?

– Jeg begynte å skrive da jeg lærte meg å skrive. Jeg skrev dagbok, eventyr,  dikt. Jeg skrev hver eneste dag, og oppdaget raskt at det var det eneste som hjalp meg når jeg hadde det vanskelig. Jeg skrev og  leste bøker. I det skrevne ord fant jeg ut at jeg var god nok akkurat som jeg var.

«Jeg skrev hver eneste dag, og oppdaget raskt at det var det eneste som hjalp meg når jeg hadde det vanskelig.»

Det kommer ingen oppfølger til Dette er ikke oss, men vi kan røpe at Neda skriver på noe nytt.

Er det noe annet jeg burde spurt om?

– Min siste beskjed til alle ungdommer som leser dette, som kanskje også har lest Dette er ikke oss: Jeg ser deg! Du er ikke alene.

Skrevet av Bjarte Bakken/Foreningen !les