Intervju med Camilla Sandmo

Camilla Sandmo er forfatteren av Kan vi bare late som. Det er den første boken Camilla har gitt ut. Her blir hun intervjuet av Benedicte fra Kårvik skole i Troms.

Var det vanskelig og skrive boken?

Både ja og nei. Karakterene Emma og Jossi kom til meg nesten med en gang, men selve handlingen måtte redigeres litt hit og dit før det ble slik jeg ville ha den, og det var vanskeligere enn jeg trodde det kom til å være. Men hele prosessen var veldig morsom!

Hvor gammel var du når du startet å skrive bøker?

Jeg har skrevet så lenge jeg kan huske, men jeg var atten når jeg startet å skrive min første bok. Det var en skikkelig fantasybok med alver og drager. Siden den gang har jeg skrevet bok etter bok, og det måtte hele tretten ferdigskrevne bøker til før «Kan vi bare late som» ble gitt ut.

Les Benedictes anmeldelse av Kan vi bare late som her.

Hvor fikk du inspirasjon fra til å skrive boken?

Akkurat som Emma, gikk jeg på kunstløp når jeg var yngre, og da la jeg merke til at det er en ganske oversett sport. Det er få som vet hvor mye trening som får med i en så omfattende sport, og det var der ideen min starta. Kunstløp er kult og tøft, men også vanskelig. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i å være så opptatt med noe at de ikke har tid til noe annet. Men boka utviklet seg til å handle om mye mer enn bare kunstløp, og inspirasjonen til det er henta fra overalt.

Var det noe du opplevde i barndommen din som gjorde at du ville skrive denne boken?

Ikke direkte, men som alle andre unge så opplevde jeg jo press fra alle sider. Man skal ha gode karakterer, mange venner og prestere i alt. Det å bryte ut av forventningene til alle rundt deg kan være ekstremt vanskelig. Og som (forhåpentligvis) mange andre, så har jeg opplevd å bli dødsforelska for første gang, og hvor skummelt, vanskelig og fantastisk det kan være.

Er det som skjer i boken noe du opplever skjer med barn og ungdom i dag?

Jeg tror absolutt at ungdommer i dag opplever press slik som Emma gjør i boka, og kan kjenne seg igjen i de usikkerhetene som Emma bærer på. Mange har også en hobby/sport som kan føles kvelende, og jeg håper de som leser den ser at det går faktisk bra om man velger bort de tingene i livet som ikke lenger føles nødvendig og står opp for seg selv!

Blir du å skrive flere bøker om det samme temaet?

Det håper jeg!

Her finner du hjemmesiden til Camilla Sandmo.