Emil er månedens anmelder i november

Emil Strandheim, månedens anmelder i november 2019, i full fart. Foto privat

Emil Strandheim fra Smestad skole på Lillehammer har skrevet månedens anmeldelse i november.

I anmeldelsen av Minus 14 konkluderer han med «at denne handler denne boka om en gutt som har et veldig hektisk liv og det er MYE som skjer. Jeg mener på ingen måte at denne boka er dårlig. Dette er en bra skrevet bok og forfatteren er flink på å skildre. Men forfatteren kunne droppa noen handlinger og satset mer på noen få. Men takket være en god hovedperson, gode skildringer og gode historier, så kan jeg anbefale å lese denne boken.»

Les hele anmeldelsen her.

Hvordan føles det å være månedens anmelder, Emil?

-Jeg hadde ingen anelse eller noen forhåpninger om å bli månedens anmelder. Jeg ble selvsagt glad og setter pris på at jeg ble det. Synes det er kult at av at så mange så ble jeg valgt. Det er også kult at dere vil bruke anmeldelsen min.

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?

-Jeg synes det er gøy at vi får lov til å være med å bestemme hvilke bøker som skal nomineres. Vi får kan liksom påvirke og «hjelpe» forfatterne.

Vær helt ærlig om hva du mener og ikke vær redd for å si det til forfatteren.

Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?

-Jeg er jo ingen erfaren anmelder, men hvis jeg skal gi noen tips til folk som skal anmelde så vil jeg si: Vær helt ærlig om hva du mener og ikke vær redd for å si det til forfatteren. Hvis ingen er ærlige med forfatterne så vet jo ikke de hva som skal bedres. Vi er jo målgruppa til de som skriver ungdomsbøker, men husk på, skriv saklig og argumenter for hva du mener. Ikke bare skriv: «Denne boka var kjedelig og forfatteren er dårlig» Hva var dårlig? «Forfatteren var dårlig på å skrive» Hva gjorde sånn at boka var dårlig skrevet? Men selvsagt, hvis boka er elendig så skriv det! Forfattere vil jo gjerne ha hjelp på hva som kan bli bedre, men du må argumentere for deg. For hvis ikke, så vet jo ikke forfatteren hva han skal gjøre med problemet/problemene.

Hva er din Uprisen-favoritt så langt?

-Jeg likte veldig godt Rør ikke de som sover skrevet av N.K Lillebo. Det er en veldig trist og mystisk bok, og du blir oppslukt i boka flere steder. Den er kanskje ikke den morsomste eller den mest spennende, men det er heller ikke målet til boka. Boka er en 5èr spør du meg. Hvis du vil ha min dypere mening om hva jeg synes om boka så sjekk ut anmeldelsen min om boka.

Les anmeldelsen her.

Hva slags bøker liker du å lese?

-Personlig så liker jeg tegneserier og bøker du blir avhengig av. Sånne type bøker som du blir så avhengig av fordi du hele tiden vil vite hva som skjer videre. Bøker som har karakterer som jeg kan føle med eller bry meg om er også et pluss. Jeg er egentlig ikke kresen på sjanger så lenge boka jeg velger gjennomfører sjangeren sin.

Personlig så liker jeg tegneserier og bøker du blir avhengig av. […] Bøker som har karakterer som jeg kan føle med eller bry meg om er også et pluss.

Hvilken bok MÅ alle lese?

-Jeg elsker En Pingles dagbok serien skrivet av amerikanske Jeff Kinney. Jeg har lest hele serien. Dette er en sånn type bok som du bare må vite hva som skjer videre. Vi følger Greg Heffley som er en gutt som har et relativt vanlig ungdomsliv. Det er akkurat det som gjør den så bra. Du får et innblikk i hvordan det er å være tenåring. Bøkene har enkle illustrasjoner som passer bra til teksten. Det har ingenting å si om du ikke starter på første bok. Dette er en serie jeg anbefaler på det varmeste.

Hva gjør du på fritiden?

-Skal jeg være helt ærlig så leser jeg ikke så mye. Jeg leser litt om kveldene noen ganger, men ikke sånn kjempemye. Uten om det så spiller jeg PlayStation og fotball. Jeg driver også med teater og venner på fritiden.

 

Skrevet av Bjarte Bakken (Foreningen !les)