Emil er Årets anmelder!

Årets anmelder: Emil Strandheim foran sammen med sine medelever i klasse 10A ved Smestad ungdomsskole på Lillehammer. Foto: Mette Dale Bjørklund.

Foreningen !les har kåret Emil Strandheim ved Smestad ungdomsskole på Lillehammer til Årets anmelder i Uprisen.
Her kan du lese intervju med ham.

Emil skrev i løpet av høsten 2020 tre anmeldelser av norske ungdomsbøker utgitt i 2019. Alle anmeldelsene er publisert på uprisen.no.

Hovedpersonen selv ble stolt og overrasket under offentliggjøringen tidligere i dag.

– Årets anmelder av alle anmelderne i år, det er jo en stor tittel. Jeg var helt sikker på at det var noen andre i klassen, ikke meg, jeg er jo ikke så flink. Så når jeg hørte at «Emil Strandheim er årets anmelder» ble jeg ganske sjokka, sier Emil, som for øvrig også ble kåret til Månedens anmelder i november 2019.

I Uprisen skriver elever i ungdomsskolen anmeldelser av norske skjønnlitterære ungdomsbøker. Anmeldelsene publiseres på uprisen.no og en nominasjonsjury på fem ungdommer nominerer fem bøker basert på anmeldelsene. Disse fem bøkene får syv juryklasser i oppdrag å lese fra perm til perm. Vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai. Emil har imponert prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen, med en personlig, språklig stil.

– Emil er en tydelig og kritisk leser, med saklig og grundig argumentasjon. Dessuten leker han seg med språket og har en lett gjenkjennelig personlig stemme. Det er liten tvil om at nominasjonsjuryen vil bruke anmeldelsene hans når de skal ta en avgjørelse i morgen, sier Helgesen.

Emil har anmeldt Elastico av Michael Stilson, illustrert av Luis Antonio Guaragna, Arvingen av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen og Jeg vil bare at det skal være oss av Kristian Bergquist. Les anmeldelsene på uprisen.no.

Nominasjonene til Uprisen – årets ungdomsbok blir offentliggjort i morgen, onsdag 20. januar, klokken 1500. Følg med her

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer om Foreningen !les her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her