De tre beste anmelderne i år

Foreningen !les har kåret Emil Strandheim ved Smestad skole på Lillehammer til Årets anmelder i Uprisen. I løpet av høsten 2020 har Emil skrevet tre anmeldelser av norske ungdomsbøker utgitt i 2020. Han vant en Ipad for innsatsen. Han var også månedens anmelder i november i fjorårets Uprisen.

Emil Strandheim
10A, Smestad ungdomsskole

Emil tenkte at Arvingen skulle være en klissete jentebok, men nå er den hans favoritt til Uprisen.

Hvordan føles det å bli årets anmelder?
Jeg ble stolt og overrasket. Årets anmelder! Av alle anmelderne i år – det er jo en stor tittel. Jeg var helt sikker på at det var noen andre i klassen, ikke meg. Jeg var jo fornøyd med anmeldelsene mine, men dette hadde jeg ikke trodd. Når jeg hørte at «Emil Strandheim er årets anmelder» så ble jeg ganske sjokka.

Hvilken anmeldelse er du mest fornøyd med?
Anmeldelsen av Arvingen er nok den jeg er mest fornøyd med. Det er den teksten jeg har jobbet mest med, og det var den boka jeg likte best. Den gjorde mest inntrykk på meg. Ellers så var det en diktbok, men jeg er ikke så glad i dikt, og Elastico som var en helt ok bok, så da blir anmeldelsene helt ok også. Med Arvingen følte jeg at jeg fikk uttrykt bedre hva jeg følte for boka.

Hvilken Uprisen-bok tenker du kan vinne?
Av de jeg har lest må det være Arvingen. Jeg har lest Perfekt ondskap også, av Arne Svingen, men rakk ikke skrive anmeldelse på den. Den likte jeg godt, men Arvingen er den som fortjener å vinne «Årets bok» etter min mening. Jeg fikk boka anbefalt av noen jenter i klassen, og tenkte først at det var sånn jentekliss, men så ga jeg boka et forsøk. Den var veldig, veldig bra. Det var en interessant og morsom fortelling.

Hvordan har dere jobbet med Uprisen på skolen?
Vi har hatt det sånn at du kan låne hvilken bok du vil, så leser du den og skriver en anmeldelse, og så kan du låne en ny bok. Vi har hatt en stor pappeske med bøker i klasserommet som vi kunne forsyne oss av, og så leste vi et kvarter hver morgen. Noen er jo så vidt ferdig med én bok, mens andre har lest fem eller sju bøker, så det er mye variasjon. Vi har fått gjøre det i vårt eget tempo. Vår klasse er nok den mest ivrige på trinnet her, selv om mange av de andre klassene også har vært med.

Du har jo anmeldt bøker i to år nå. Har du noen tips til hvordan skrive en god anmeldelse?
Det jeg har erfart er at du må si akkurat hva du mener. Er det dritt så skriver du det, er det kjempebra så er det du skriver. Du må ikke prøve å skåne forfatteren. Ikke vær usikker på hva du mener, bare vær ærlig. Og vær konkret! Si hvorfor det er bra eller dårlig. Bruk eksempler. Og kom med alle grunnene. Alt som er bra og alt som er dårlig. Det holder for eksempel ikke bare å si at det er morsomt. Du må si hva som gjør ei bok morsom.

Pingle-serien er fortsatt favorittserien til Emil. Det har kommet 15 bøker så langt.

Emil likte godt Bare spille ball av Michael Stilson fra 2018, men han har ikke fått lest oppfølgeren ennå.

Hva slags bøker liker du å lese?
Jeg liker fortsatt å lese tegneserier og bøker jeg blir hekta på. Pingles dagbok er fortsatt den absolutte favoritten, det er den beste bokserien for min del. Men jeg likte også godt Bare spille ball av Michael Stilson som jeg fikk i bokpakkepremie i fjor. Den var kjempebra! Jeg hadde veldig lyst til å lese Alene gjennom i høst, men boka var opptatt…

Hvordan har pandemiåret vært?
Jeg må innrømme at jeg er blant de som syns at hjemmeskole er kjempebehagelig og digg. Når jeg fikk høre at vi skulle på skolen hver dag igjen ble jeg skuffet. Det er bra å sove lenge og få bestemme litt selv, og det er mye roligere rundt meg, så da jobber jeg bedre. Ellers har jeg vel gjort mest mulig som jeg pleier. Det har blitt litt mindre teater og litt mer Playstation, men fotballen har gått som vanlig.

 

Her finner du anmeldelsene til Emil:
Jeg vil bare at det skal være oss
Arvingen
Elastico

 


 

Ajiba Hamza Habboush fra Bremnes ungdomsskule og Marie Moen fra Luster ungdomsskule har også gjort seg bemerket. Begge har fått bokpakker i posten.

Ajiba er mest glad i å lese dikt. Hun anmeldte Kristian Bergquist sin diktsamling nå i høst.

Ajiba Hamza Habboush
9A, Bremnes ungdomsskule

Hvordan var det å være med på Uprisen?
Det var en ny opplevelse for meg. Jeg er ikke vant til å være med på slike prosjekt, og det var veldig overraskende å vinne noe – det hadde jeg ikke forventet! Jeg skrev bare følelsene mine og hva jeg tenkte om bøkene.

Har du et lesetips?
Nei, ikke et konkret, for det spørs fra person til person. Det er viktig å lese noe en har lyst til å lese, ikke tvinge seg gjennom ei bok.

Har du et skrivetips?
Ja, ikke skriv så mye fakta om boka! Skriv din oppfatning av den og hva som har gjort inntrykk på deg. Hva er det som sitter igjen når du er ferdig?

Her finner dere anmeldelsene til Ajiba:
Jeg vil bare at det skal være oss
Pustens lov

 

Av alle bøkene Marie har lest i høst, har Alene gjennom gjort mest inntrykk.

Marie Moen
9A, Luster ungdomsskule

Hvordan var det å være med på Uprisen?
Det har vært kjekt. Før hadde jeg bare lest en serie: Pingles dagbok av Jeff Kinney. Nå har jeg lest og oppdaget mange nye bøker.

Har du et lesetips?
Alene gjennom av Michael Stilson var veldig bra og passer for alle. Leseren kan kjenne seg igjen i hovedpersonen Fredrik og boka er godt skrevet.

Har du et skrivetips?
Egentlig ikke. Jeg bare skriver ned alt jeg tenker om boka og redigerer bort hvis det blir for mye.

Her finner dere anmeldelsene til Marie:
Alene gjennom
Hvordan jeg tjente min første million
Stavanger Stories III

 

Skrevet av Petra J. Helgesen, Foreningen !les