Bli kjent med årets nominasjonsjury

Nå er det under ei uke igjen til nominering.

De fem medlemmene av nominasjonsjuryen leser og tenker på spreng. Snart skal de møtes å diskutere seg fram til hvilke fem bøker de vil nominere til Uprisen 2021. Bli kjent med Amalie, Miriam, Oddvar, Vera og Anna!

Vi offentliggjør de fem utvalgte bøkene på uprisen.no kl 15.00 onsdag 20. januar.

Amalie Njerve Wilkensen, 14 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Jeg søkte om å bli jurymedlem fordi det hørtes kjempegøy ut. Dette er noe som egentlig passer meg veldig bra, og jeg hadde lyst til å gjøre noe litt større enn å bare lese bøker, på en måte:) Ja, det er krevende og mye jobb, men når det er gøy, glemmer man som oftest at det er mye. Derfor er det motiverende å jobbe med alle bokanmeldelsene!

Hva er en god bok?
En god bok for meg er en bok som virkelig får meg til å sette meg inn i følelsene til karakterene. Gode skildringer og litt detaljerte bøker er alltid et pluss. Av den grunn liker jeg best kjærlighetsbøker og romanse, mest fordi jeg ofte lever meg inn i følelsene til personene. Passende språk og karakterer som kan relateres til, er også bra.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Min favorittbok er egentlig Kule Kidz gråter ikke og det har det faktisk vært ganske lenge. Denne boken liker jeg mest fordi jeg på en måte har opplevd det samme, med tanke på min mor som døde av kreft når jeg var 6 år. Av den grunn blir det lettere å lese – og det virker mer troverdig og realistisk.

Hva driver du med på fritiden?
På fritiden spiller jeg håndball og synger.

Hva slags musikk hører du på?
Jeg elsker å høre på rolige sanger, rolig rap eller popsanger! Det går for det meste i Lewis Capaldi, Billie Eilish eller Øystein Hegvik.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Per nå ser jeg på Galakseparken, hehe. Vet ikke helt hvorfor jeg ser på dette, med tanke på at jeg så og si kan alle replikkene utenat i alle sesongene. Det er på en måte en serie jeg aldri går lei, selv om den er litt gammel og ikke så poppis lengre.

Miriam Fauske, 14 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Jeg søkte om å få bli jurymedlem etter at læreren min nevnte det for meg. Hun fortalte meg om det og hva det gikk ut på, og det hørtes ut som en spennende opplevelse, noe du ikke får sjansen til ofte, og noe jeg kunne likt. Derfor valgte jeg å sende inn en søknad om å få bli med.

Hva er en god bok?
En god bok for meg er en bok som tar deg med inn i en annen verden, en bok som får deg til å glemme alt det som skjer rundt deg og lar deg leve et helt annet liv, helt til du husker på at det bare er en bok, og at du må komme tilbake til virkeligheten. En god bok får deg til å tenke, le, gråte, smile, kanskje du til og med får lyst til å kaste boka i søpla. En god bok er en bok med en historie og karakterer som du blir glad i, og når du er ferdig med boka føler du at det er noe som mangler inni deg. Folks definisjoner på en god bok kan være veldig forskjellig, men dette er noe av det en god bok er for meg.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Det er vanskelig å velge ut bare en favorittbok, men en av favorittseriene mine er The Infernal Devices, som er skrevet av Cassandra Clare. På norsk heter serien Skyggejegerne Begynnelsen. Serien var en av de første litt ordentlige ungdomsbøkene jeg leste, og den fikk meg til å ville lese flere slike bøker, noe som nå er en stor del av meg. Det er en av grunnene til at serien betyr så mye for meg. Den er en av favorittene mine fordi den for det første er skrevet utrolig godt, og det dro meg inn i historien og fikk meg til å glemme alt annet. Jeg ble glad i karakterene i boka med en gang, og Cassandra Clare skriver det slik at jeg tror på dem og får medfølelse. Handlingen i boka er kanskje noe av det beste, den er annerledes enn mange fantasybøker jeg har lest som er noe av grunnen til at det er favorittserien min. En ting jeg liker veldig med denne serien er at Cassandra Clare har laget en helt ny rase, skyggejegere, som på en måte er hovedtemaet i boka, og hun får det til å virke så troverdig. Hun har kommet opp med noe helt nytt og det er utrolig spennende å lese om dem for det er så mange ulike små detaljer som man vanligvis kanskje ikke hadde tenkt på.

Hva driver du med på fritiden?
På fritiden synger jeg i kor, og har gjort det i over ni år. Jeg er veldig glad i musikk og spiller piano, og har lært meg selv å spille både ukulele og gitar. Jeg er også veldig glad i å tegne og male, og gjør mye av det på fritiden. En ting jeg også elsker er å lese bøker. Jeg leser mest fantasy, men har begynt å lese flere romaner i det siste. Fritiden min går for det meste i musikk, tegning og maling, lesing og litt skriving.

Hva slags musikk hører du på?
Musikken jeg hører på er mye fra musikaler, ellers er det også mye musikk fra musikal tv-serier eller filmer. Why Don`t We er et boyband jeg hører mye på for tiden, men ellers er det mest musikaler, serier og filmer.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
En tv-serie jeg vil anbefale å se er Julie and the Phantoms som ligger på Netflix. Det er en serie som virkelig traff meg. Hvis du er interessert i musikk, eller vil se en serie som fokuserer på flere temaer som vennskap, kjærlighet og sorg så er det den du burde se.

Oddvar Sie, 14

Kvifor søkte du om å få bli jurymedlem?
Fordi gutar blei oppforda til å skrive søknad, og fordi eg veit eg vil gjere så godt eg kan for at dei beste bøkene skal bli valde.

Kva er ei god bok?
Ei god bok for meg er nok helst fantasy, i alle fall må ho vere spennande. Dei gode bøkene er lesefangarar.

Har du ei favorittbok eller ein favorittserie?
Harry Potter er favorittserien min. Eg kjeder meg ikkje når eg les den. Eg liker at det ikkje liknar på verkelegheita, men at bøkene er fulle av trolldom og fantasi.

Kva gjer du på fritida?
Eg spelar Minecraft og gjer lekser. Av og til hjelper eg pappa med å ta ned trær i skogen. Eg liker å gå tur i naturen, spesielt på fjellet. Og eg er glad i dyr.

Kva musikk høyrer du på?
Eg høyrer ikkje så mykje på musikk.

Har du ein film eller tv-serie du vil anbefale?
Spiderman. Eg får eigentleg ikkje lov til å sjå den av mamma, men gjer det likevel. Det er ein spennande film fordi hovudpersonen gjer så mykje kult.

Vera Gjønnes, 14 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Jeg har alltid vært interessert i litteratur og språk. Gjennom barndommen min har jeg lest veldig mye og skrevet litt selv. Jeg liker å se hva andre tenker om litteratur. Jeg kan være ganske streng selv, men er likevel ærlig og flink til å forstå andre. Derfor tenkte jeg at å lese anmeldelser for bøker jeg kanskje senere kommer til å lese, var perfekt. Det ble litt mer jobb enn jeg trodde, men det gjør ikke noe.

Hva er en god bok?
For meg må boka være fengende ganske raskt. Er den kjedelig eller treg for lenge, så legger jeg den raskt fra meg. Om karakterene og handlingen både er troverdig, litt morsom og godt skildret uten at det ødelegger flyten, så er den god. Jeg liker når bøker får meg til å stoppe og tenke litt over det jeg leser.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Jeg elsker boken Jeg gir deg sola av Jandy Nelson, I’ll give you the sun på engelsk, som er originalspråket. Den boken plukket jeg litt tilfeldig med meg en sommer, og ble straks overrasket og hekta samme dagen. Jeg kunne ikke legge den fra meg, og leste den ut dagen etter. Det året leste jeg 50 bøker på grunn av en utfordring, og Jeg gir deg sola var helt klart den beste. Den passer meg veldig godt fordi jeg speiler meg litt i alle karakterene, noe som var et litt morsomt sammentreff.

Hva driver du med på fritiden?
Jeg driver med rollespill og er veldig glad i kunst. Selv om jeg kanskje burde, så går jeg ikke på noen fysiske aktiviteter.

Hva slags musikk hører du på?
Jeg liker godt en type musikk som heter sad indie og indie pop. Den er ganske avslappede, med kule sanger. Noen ganger blir det litt tungt, og da er det fint med litt lystigere musikk!

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Jeg ser ganske mye på serier, men jeg synes mange blir kjedelige mot slutten. Tross det så likte jeg veldig godt Game Of Thrones med hele 8 sesonger. Den er veldig voldelig, men har mye fin og innviklet historie. Du vet aldri hva som kan skje det neste øyeblikket, noe som gjør den utrolig spennende!

Anna Gjems French, 15

Hvorfor søkte du for å bli jurymedlem?
Det er gøy å lese og synes det er morsomt med en utfordring. Jeg håper også å få inspirasjon til å lese flere bøker.

Hva er en god bok?
En god er en som får det til å kile i magen når du leser den, en som du tenker på når du ikke leser, en som setter ord på dine følelser, hjelper deg og forstå andre og en som har morosome kommentarer som får deg til å le; en real virkelighetsflukt.

Har du en favorittbok eller favorittbokserie?
Jeg har to favorittbøker, den ene er Call me by your name av Andre Aciman og den andre er Appelsinpiken av Jostein Gaarder. Førstnevnte er en favoritt fordi det er en helt fantastisk historie som får meg til å drømme meg bort til en annen verden, og den andre fordi det er en vakker historie som får deg til å tenke.

Hva driver du med på fritiden?
På fritiden er jeg engasjert i Natur og Ungdom, og bedriver miljøaktivisme, spiller fiolin og klarinett i korps.

Hva slags musikk hører du på?
Musikken jeg hører på er alt fra pop til Odd Nordståga.

Har du en film eller tv-serie du vil annbefale?
Jeg vil gjerne anbefale filmen the perks of being a wallflower som forøvrig er basert på en bok som gjerne må leses først😉

 

Publisert av Petra J. Helgesen, Foreningen !les