August Rogde har skrevet månedens anmeldelse i november!

Fra september til desember kårer vi månedens anmeldelse på uprisen.no.

August fra Åkra ungdomsskole er månedens kritiker.

August fra Åkra ungdomsskole er månedens kritiker.

Månedens kritiker i november er August Rogde i 10B på Åkra ungdomsskole på Karmøy. På fritiden driver han med musikk og politikk. August får en bokpremie for anmeldelsen sin av Terra Victoris av Asbjørn Rydland.

Terra Victoris av Tor Asbjørn Rydland.

Terra Victoris av Tor Asbjørn Rydland.

 

August har skrevet en interessant og konsis anmeldelse, med fengende tittel og ingress. Han begrunner vurderingene sine på en grundig måte og bruker et godt språk. Han gir romanen terningkast 4 og mener det er en god bok, men at den ville vært enda bedre om den hadde vært mindre detaljert og hatt en enklere historie. Han trekker frem de to parallelle handlingene som noe som både bidrar til at fortellingen blir mer spennende, men som også gjør den litt forvirrende: Det at desse historiane går som kryssløp gjer at boka blir litt uoversiktlig, men eg skjønar kva tanken bak er. Det gir ein ekstra dimensjon til boka, og det gjer at dette punktet der desse forteljingane møtes blir meir spanande.

Hele anmeldelsen av Terra Victoris kan du lese her. 

 

Hvordan føles det å være månedens kritiker?

Det er nå kjekt det, at dere synes jeg kunne skrive fint, men det var ikke noe jeg gikk inn for.

 

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?

Det er kjekkere enn mange andre lignende kåringer, der det gjerne er en profesjonell jury som velger ut bøkene. Jeg får lest endel bøker som jeg ikke hadde fått lest ellers, sånn som for eksempel Terra Victoris – jeg ville aldri valgt den selv, rett og slett fordi jeg aldri ville funnet frem til den.

 

Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?

Skriv det samme som om du skulle anmeldt boka muntlig, eller holdt en presentasjon om den, da blir det ofte enklere å finne hvilke ord og formuleringer du vil bruke.

 

«Det er få skildringar, men mange detaljer, det framstår til tider som ei faktabok om fremtiden. Å kutte godt inn til beinet i alle desse tørre skildringane av framtida ville heva boka for min del».

 

Hvilken av de Uprisaktuelle bøkene du har lest liker du best?

Det er faktisk den jeg leser nå, Hva jeg gjorde med pengene av Maren Skolem. Dette fordi det er en bok som er lett å forstå, den er gjenkjennelig og realistisk.

 

Hva slags bøker pleier du å lese?

Jeg leser en del, men ikke så mye sci-fi. Jeg leser heller historiske og politiske romaner. Jeg gjorde meg akkurat ferdig med Mamma er trygda av Mímír Kristjansson, som faktisk er årets bok i Hele Rogaland leser (et gratis bokutdelingsprosjekt siden 2008, red.anm.). Den synes jeg var veldig bra.

 

Hvilken av bøkene er din favoritt til å vinne Uprisen?

Jeg har egentlig ingen personlig favoritt, men jeg gjetter på at Fumbler og Lik meg vil gjøre det godt.