Arvingen vant Uprisen 2021!

Vant: Randi Fuglehaug (t.v.) og Anne Gunn Halvorsen fikk i dag Uprisen 2021 for romanen Arvingen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Elever i ungdomsskolen har kåret Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2021 for romanen Arvingen. Halve kongeriket 1.

I dag ble Uprisen delt ut for 15. gang. Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug mottok prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.

– Nå ble vi litt målløse. Dette er ekte tårer. For en sykt stor ære! Disse ordene fra juryens begrunnelse er noe av det mest rørende vi har hørt. Noe av det fineste som har blitt sagt, sa Halvorsen og Fuglehaug da de mottok Uprisen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Boka bruker et språk og referanser som gjør at den like godt kunne vært skrevet av en ungdom. Til tross for at boka skildrer et miljø som var fremmed for de fleste av oss, var den realistisk og troverdig. Boka var morsom, men også noen ganger klein.

Les hele juryens begrunnelse her

De nominerte var:
Arvingen (Halve kongeriket 1) av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2020
Alene gjennom av Michael Stilson, Cappelen Damm 2020
Utbryterne av Nina Borge, Gyldendal 2020
Alexander den store av Peter F. Strassegger, Samlaget 2020
Hør her´a! av Gulraiz Sharif, Cappelen Damm 2020

– Jeg blir alltid like imponert over hvor godt forberedt ungdommene i storjuryen er, og hvor hardt de kjemper for klassens favorittbok. Det var en intens diskusjon i år. Representantene stilte med ulike utgangspunkt og skarpe argumenter. Samtidig var det påfallende hvor vanskelig det var å finne noe å utsette på årets vinner. Arvingen er en bok som åpenbart treffer ungdom i alle deler av landet, på tvers av kjønn og interesser, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.

Juryklassene var:
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Ruseløkka skole (Oslo)
Straumen skole (Nordland)
Kjellervolla skole (Viken)
Kruseløkka ungdomsskole (Viken)
Vinstra ungdomsskole (Innlandet)
Elverum Ungdomsskole (Innlandet)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer her