Juryens begrunnelse 2011

Foto_Vibeke_Røgler_Prisutdeling_UPrisen_2_2011

En god ungdomsbok er så spennende at vi hele tiden får lyst til å lese videre. Den må holde på spenningen fra begynnelse til slutt. Språket må være godt og forståelig og ikke for vanskelig. Beskrivelsene må være gode sånn at vi kan se alt som skjer for oss og leve oss inn i handlingen. Gode ungdomsbøker tar opp tema som interesserer oss. Vi lever oss ikke inn i handlingen hvis det ikke virker realistisk.

Årets vinner inneholder alt dette og har virkelig truffet ungdommen.

Årets vinner er en page turnar.  Boka blir aldri kjedelig. Spenningen holdes oppe gjennom hele boka. Tittelen fanger oppmerksomheten. Det er høydepunkter gjennom hele boka, og det topper seg i en uventet og dramatisk slutt. Boka klarer virkelig å holde på ungdomslesere gjennom hele boka. Vi har ikke lest noe lignende før. Og både gutter og jenter liker vinnerboka.

Det er en fin balanse mellom indre og ytre spenning. Hovedpersonens tanker og følelser er godt beskrevet slik at vi kan leve oss inn i hennes liv. Vi blir kjent med hennes historie og skjønner hvorfor hun er som hun er. Samtidig skjer det masse i den ytre handlingen. Den indre og ytre handlingen er med på å gjøre boka spennende.

Boka er veldig realistisk. Dette er en historie som kunne skjedd. Personene snakker slik ungdom snakker. Språket er lett å forstå. Skildringene i vinnerboka er så gode at det er som om vi står ved siden av det som skjer. Det er mange tema som tas opp, men de viktigste er kanskje kjærlighet, krig, Afghanistan og jenter i militæret. Dette er tema som vi interesserer oss for. Vi har lært mye om hvordan det er i militæret og om jenter i militæret.

Vinneren av Uprisen – årets ungdomsbok 2011 er Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal