Juryens begrunnelse 2010

Av Vilde Torheim Skjerdal fra Aurland barne- og ungdomsskule og Marita Helen Slåttkjær fra Trones skole

I år er det fjerde året at UPrisen kåres. Vinneren får et trykk av Magne Furuholmen og blir dessuten en av hovedattraksjonene under festivalen til neste år.

Årets jury bestod av 180 9. klassinger fra hele landet.

Først leste og diskuterte vi bøkene i klasserommet. Alle klassene fikk besøk av en kritikerfadder. Kritikeren hjalp oss å finne kriterier for hva vi synes er en god ungdomsbok. Kritikerfadderne fortjener å bli nevnt: Mette Hofsødegård, Guro Havrevold, Ketil Kolstad, Guri Fjeldberg, Fred Arthur Asdal og Sissel Holtet.

Hver klasse valgte tre favoritter blant de nominerte. Så møttes to fra hver klasse på Storjurymøte i Oslo. De som skulle bli med i Storjuryen måtte ha lest alle bøkene. På Storjurymøte ble vinneren bestemt.

Hva er en god bok? Kriterier for en god bok er:

Man kjenner seg igjen i karakterene
gode person- og miljøskildringer
Troverdige karakterer
En god begynnelse og en god og overraskende slutt
Original og nyskapende
Godt språk
Godt driv. Man vil ikke legge fra seg en god bok
Aktuell historie
Handlingen er lett å følge og ikke rotete.
God oppbygning
Overraskende vendepunkt
Holder seg til sjangeren
Moral
Bra høydepunkt
God tittel som passer til innholdet
Med disse kriteriene er det lett å se at årets vinner er en veldig god bok.

Vinnerboka passer for alle, jenter og gutter. Det er ikke en typisk ungdomsbok, den er nyskapende. Ingen har lest noe lignende. Men det er ingen tvil om at det er en god ungdomsbok. Ungdomsjuryen var enig i at boka skulle vinne.

Boka kan leses som en underholdningsbok, men er også full av moral.

To personer, i to forskjellige verdener, i to ulike sjangere møtes i midten av alt dette. Oppbygningen av boka var suveren. Boka er lang og kan virke komplisert, men er egentlige ganske lettlest. Boka er ryddig. Språket er lett og har god flyt og ikke hakkete.

Å lese boka var som å se en film. Man så handlingen for seg. Skildringene av personene og miljøet var gode.

Boka er troverdig. Ungdommene i boka er troverdige. Og boka er troverdig overfor sin sjanger. Juryen synes det var en god sjangerblanding. Krim og fantasy er flettet sammen med religion og kjærlighet.

Årets vinner har en pangstart. Og spenningen holder helt til den overraskende slutten. Vi måtte lese videre i boka. Og når vi ikke leste, tenkte vi på boka.

Vinneren av Uprisen – årets ungdomsbok 2010 er Landet under isen av Lars Mæhle.