Juryens begrunnelse 2009

Dette er tredje gang i år at Uprisen blir delt ut, og aldri har årets Uprisen-jury vært så stor som i år. Hele 220 elever har vært med på prosjektet. Elevene kommer fra sju forskjellige niendeklasser fra Finnmark i nord til Vest-Agder i sør. Juryklassene kommer fra: Tranby skole i Buskerud, Fjordtun skole i Finnmark, Børstad ungdomsskole i Hedmark,  Åndalsnes ungdomsskole i Møre og Romsdal, Biri ungdomsskole i Oppland, Charlottenlund ungdomsskole i Sør-Trøndelag og Sinnes skule i Vest-Agder.

Bøkene som er nominert ble først lest og diskutert i klassene og alle klassene fikk også besøk av en kritikerfadder. Etter at klassen hadde tatt en avgjørelse ble to elever sendt til storjurymøte i Oslo. Der ble vinneren kåret bak lukkede dører.

Vi i juryen startet arbeidet ved først å presentere hvilke bøker klassen hadde plukket ut som favoritter. Så eliminerte vi de bøkene hvor vi alle hadde stor sett ganske like meninger. Deretter begynte den harde diskusjonen hvor vi argumenterte for de to bøkene som var igjen. På dette punktet var de syv skolene delt i to, med sterke argumenter for og imot de gjenstående bøkene. Prosessen for å finne en vinner var vanskelig fordi begge bøkene var verdige vinnere. Dette skapte en heftig diskusjon som varte i over to lange timer. Alle jurymedlemmene må nok innrømme at de var ganske utslitt etterpå.

Det vi ungdommer ser etter i en god bok er spenning, godt språk, innlevelse, uforutsigbare hendelser, gode spenningskurver, originalitet og at boka omhandler ungdom. Vinnerboka inneholdt alle disse punktene.

Spenning fordi leseren ble holdt interessert gjennom hele boka.
Godt språk fordi dialogene virket realistiske for ungdom og fordi setningene hadde god variasjon.
Innlevelse fordi det var gode skildringer som gjorde at vi enklere kunne leve oss inn i handlingen.
Uforutsigbare hendelser fordi det skjedde nye ting hele tiden som leseren ikke kunne se at skulle skje.
Boka ble også mer interessant når den omhandlet ungdom fordi vi liker bedre å lese om noen på vår egen alder. Det blir også morsommere å lese når vi kan kjenne oss igjen i situasjoner.
Originalitet fordi det ikke handlet om et typisk norsk miljø.
Vi i juryen har da, etter en lang diskusjon mellom to jevnt gode bøker, kommet frem til at årets vinner av ungdomsprisen er: Terje Torkildsen med boka Marki Marco!