Årets anmelder

Uprisen: Årets anmelder er uredd og begeistret

Foreningen !les kårer Årets anmelder i Uprisen – årets ungdomsbok. Vinneren er Laila Løvheim Hakkam ved Grim skole i Kristiansand.

I Uprisen skriver ungdomsskoleelever anmeldelser av alle norske ungdomsbøker utgitt inneværende år. Anmeldelsene blir publisert på uprisen.no og danner grunnlaget for nominasjoner til prisen. Tidligere denne uka ble Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal), Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug), Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke), Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge) og Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou) nominert til Uprisen.

I løpet av høsten 2017 publiserte ungdom over 1000 anmeldelser på uprisen.no. Laila Løvheim Hakkam skrev 18 anmeldelser fra august til desember 2017, og prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken, er imponert over ferdighetene til Årets anmelder.

– Laila er en uredd og kritisk, men også en begeistret anmelder. Hun skriver relativt korte og poengterte anmeldelser av bøkene. Vi er imponert over innsatsen og kvaliteten på anmeldelsene hennes, sier Bakken.

Intervju:

– Det var utrolig gøy å bli årets anmelder, sier Laila. – Dette var noe jeg ikke forventet og ble positivt overrasket. Har alltid likt å lese og skrive, så det var godt å få en bekreftelse på at dette var noe andre også satte pris på.

Hvordan har du klart å lese og anmelde så mange bøker?
– Det var ikke så vanskelig å lese så mange bøker fordi de var ganske tynne og lettleste i forhold til andre bøker jeg har lest. Jeg leste masse før uprisen også, så isteden for å låne bøker prioriterte jeg de utvalgte.

Hvilke bok har gjort mest inntrykk på deg i høst?
Lydighetsprøven gjorde mest inntrykk på meg fordi handlinga var så gripende og man kunne leve seg inn i historien. Samtidig skrev forfatteren bra og fikk fram budskapet sitt godt fram.

Er det en bok du virkelig ikke likte? 
– Den boken jeg likte minst må nok være Dit månen drar. Jeg syntes bare at den var veldig tung å komme gjennom og fikk ikke noe motivasjon til å fortsette til slutten. Dit månen drar hadde også en handling som var dratt altfor langt tilbake i tid som gjorde at den ikke passet for meg.

Er det en anmeldelse du er spesielt fornøyd med?
– Anmeldelsen av Lydighetsprøven prøven var nok en av de jeg syntes var best. Dette var en av mine første anmeldelse og ble også månedens anmelder for det.  Bok var veldig lett å anmelde fordi forfatteren fikk fram budskapet sitt som gjorde at jeg fort ble dratt inn i handlingen.

Hva synes du om de fem nominerte bøkene? 
– Jeg syntes at de fem nominerte bøkene fortjener sin plass. Har bare lest fire av dem, men det var noen av mine favoritter. Den eneste boka som jeg syntes også burde ha blitt nominert var Så lenge ingen ser oss fordi den tar opp et tema som er veldig aktuelt idag.

Og hvilken bok tror du vinner?
– Jeg tror og håper at Lydighetsprøven vinner fordi den var bare helt fantastisk. Selv om jeg har hørt mye negativt om den så anbefaler jeg alle å lese dem.