Årets anmelder oppsummerer bokåret 2016

Årets anmeldere 2016 ble Malene Jebsen og Hanna Andersen fra Midtstuen skole.

Høsten 2016 anmeldte Malene Jebsen 21 bøker på uprisen.no! Sammen med klassevenninnen, Hanna Andersen, ble hun kåret til Årets anmelder. Her forteller hun om sine favoritter, om årets bøker og det å anmelde på uprisen.no

Hvilke bøker likte du best i høst?

Jeg likte best Blodskraft, De4: Hyper og Man dør litt hver dag. Alle disse bøkene inneholdt mye spenning, og hadde en god oppbygning med flere spenningstopper.

Blodskraft hadde et veldig unikt innhold. Jeg hadde aldri lest bøker om huldrer før. Det jeg likte spesielt godt var hvordan Lise Forfang Grimnes klarte å skape unike karakterer og mye mystiske og spennende stemninger.

DE4: Hyper beskrev en hverdag jeg kunne kjenne meg igjen i. Den tok opp temaer som skole-press, trenings-press og festing. Dette er temaer som er en stor del av hverdagen til dagens ungdom. Da jeg leste boka følte jeg at ordene kom rett fra hovedpersonen Lillys hjerte. I tillegg var det mye spenning og romantikk i boka, som jeg likte godt. Jeg synes den fortjener å vinne Uprisen 2017.

Man dør litt hver dag startet med spenning fra side en og ble bedre og bedre. Det var mye mystisk som skjedde. Jeg fikk alltid lyst til å vite hva som kom rundt neste sving. Svaret på det store mysteriet i boka var komplisert, men veldig logisk og genialt funnet opp.

Er det noen ting som kjennetegner bøkene du anmeldte?

Veldig mange av bøkene inneholdt mye kjærlighet. Et annet kjennetegn var at alle inneholdt unike karakterer. Alle karakterene hadde sin personlighet med både svake og sterke sider. Ingen av bøkene jeg leste hadde en hovedperson som var definert som perfekt på alle områder.

Er det noe du savner i norsk ungdomslitteratur?

Det jeg savner i norsk ungdomslitteratur er spenning og en god oppbygning. Jeg synes alt for få av bøkene jeg leste i høst inneholdt spenningstopper og spenning. I tillegg skulle jeg ønske det var flere Fantasy-bøker.

Var det noe som overrasket deg?

Jeg ble overasket over at det var så mange diktbøker. Jeg har aldri lest noe særlig diktbøker før. For å være helt ærlig var det nok de bøkene jeg likte minst. Jeg synes ikke alltid diktene ga mening og savnet at noe skjedde. Jeg savnet også mer spenning, men det var ikke bare diktbøkene som manglet. Mange av bøkene jeg leste hadde lite handling og var veldig langtrukne. I tillegg synes jeg mange av bøkene var overraskende korte sammenlignet med hva jeg selv er vant med å lese. Flere var bare på rundt hundre sider. Det synes jeg blir for kort hvis man skal bli godt kjent med karakterene og miljøet.

Er det en bok du ble positivt overrasket over?

Jeg ble positivt overasket over boka Danielle. Ut ifra tittelen må jeg innrømme at den ikke hørtes veldig spennende ut. Da jeg begynte å lese syntes jeg innholdet var uinteressant. Men da jeg kom mot slutten forstod jeg at den ikke var så verst likevel. Det jeg lærte var at jeg ikke kunne dømme en bok før jeg hadde lest hele og fått med meg alle sidene av saken i fortellingen.

Har du et tips til andre anmeldere?

Vær alltid ærlig når du skriver. Det gjelder både når du liker og ikke liker boka. Ikke bry deg om at noen andre synes boka er dårlig og du egentlig synes den er bra. Det er ikke nødvendig å ramse opp alt forfatteren var passe flink til. Bruk heller tid på å skrive hva du synes var spesielt bra eller spesielt dårlig

Få ut det du har på hjertet, men prøv å begrunn og utrykk deg på en saklig måte. Da vil flest personer ta anmeldelsen din seriøst.

Hva tenker du om Uprisen?

Uprisen er en veldig viktig pris fordi det er ungdommer som bestemmer hvem som vinner. Det er jo tross alt vi ungdommer som skal lese disse bøkene. Da synes jeg det er uinteressant hva de voksne synes.

 

Skrevet av Bjarte Bakken