Anmeldere på Luster ungdomsskole

Amalie og Boldizsar på Luster ungdomsskule.

Hele 9. trinn på Luster ungdomsskule i Gaupne anmelder i høst bøker på uprisen.no. Vi fikk komme på besøk til skolen og der tok vi en prat med to av elevene, Boldizsar Kun og Amalie Johannsen Skålvik.

Hvordan er det å være med på Uprisen?

Boldizsar: Veldig kjekt! Føles som noe som har konsekvens. Men jeg måtte anmelde «Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke», og jeg likte dessverre ikke den så godt.

Hva liker dere å lese?

Amalie: Spenningsfylte bøker: Fantasy, grøss, krim. Bare det skjer noe så er jeg med.

Amalie har anmeldt «Kan vi bare late som». Om boka skriver hun: «Når jeg leste denne boka, klarte jeg ikke å slutte å lese fordi det skjedde noe hele tiden og den var så interessant.» Les hele anmeldelsen her.

Boldizsar: Jeg liker Arne Svingens bøker. «Primitive pungdyr» for eksempel. Men jeg leser alt mulig. Mye engelsk. Fantasy, spenning, drama, men det trenger ikke være spenning eller drama heller.

Boldizsar er født i Ungarn, men har bodd i Gaupne i mange år nå. Faren, Kun Árpád, er faktisk en av Ungarns fremste forfattere. Så Boldizsar kommer fra et hjem hvor bøker er viktig. Han blir ivrig når han snakker om bøker.

Boldizsar: Jeg liker Percy Jackson og jeg leste «Harry Potter og de vises stein» tre ganger når jeg var ni år. Ringenes herre er også en favoritt.

Er det noen bøker dere gleder dere til å lese?

Boldizsar: «Dit månen drar». Jeg liker forsiden og tittelen, men jeg vil ikke ha for store forventninger heller.

Boldizsar har ikke fått anmeldt «Dit månen drar», men «Da månen sluknet» har han lest. Les anmeldelse hans her.

Amalie: Jeg gleder meg til å lese «De døde ser deg». Venner har fortalt om den og jeg har lest om den.

Amalie kom til Gaupne fra Drammen for noen år siden. Derfor skriver hun på bokmål. Mens de fleste på Luster ungdomsskole, blant annet Boldizar, har nynorsk som sitt hovedmål.

Har dere noen tips til alle som skal skrive anmeldelser på uprisen.no?

Boldizsar: Prøv å ikke kopiere anmeldelser. Pappa skal lese gjennom mine anmeldelser, men han skal ikke bestemme meningene.

Er det forskjell på ungdoms og voksnes smak når det kommer til bøker?

Boldizsar: Nei, men når man er voksen og har levd lenge og har utdannelse så mener man andre ting. Kanskje jeg liker rødvin om en del år, og jeg har lyst til å like blåmuggost. Smaken utvikler seg. Sånn er det også med bøker.

Amalie: Jeg mener ungdomsbøkene må være tilpasset ungdoms smak.

Boldizsar: Uprisen er viktig. Voksne har priser for voksenbøker og det er viktig at Uprisen finnes for ungdom.

Amalie og Boldizsar har allerede rukket å skrive flere anmeldelser på uprisen.no, men Uprisen og skolen tar ikke all tid. Amalie tegner, spiller, sykler og har en kattunge som tar tid. Boldizsar går tur med hunden, svømmer, leser, tegner og spiller piano.

Skrevet av Bjarte Bakken, Foreningen !les

Vakre Luster i september.