Amalie Linnea Wathne Monsen har skrevet månedens anmeldelse i september!

Månedens kritiker er Amalie Linnea Wathne Monsen fra Rå skole.

Månedens kritiker i september er Amalie i 10C på Rå skole i Bergen. Hun får en bokpremie for anmeldelsen sin av Camilla Sandmos Jente (17) ikke savnet.

Jente (17) ikke savnet får terningkast 5 av Amalie, fordi hun synes den er spennende og har gode karakterer.

Amalie gir en kortfattet og saklig vurdering av Jente (17) ikke savnet. Hun ruller terningkast 5, og fremhever bokas spenning og gode karakterer. Hun skriver om følelsen etter å ha lest boka, at “Du føler deg litt sånn Hva i alle dager skjedde nettopp, men på en litt sånn morsom måte”. Hele anmeldelsen av Jente (17) ikke savnet ligger her.

Amalie Linnea Wathne Monsen er 15 år gammel og går i 10C på Rå skole. På fritiden liker hun å være med venner, spesielt på Søreide ungdomshus. Der driver de med forskjellige aktiviteter, blant annet spill- og filmkvelder. Den beste boka hun har lest er En himmel full av skyer av Arne Svingen, som vant bokslukerprisen i 2019/2020. Den handler om 11-år gamle Henrik som får kreft, og bestemmer seg for å gjøre noe med miljøkrisa. Amalie liker boka fordi hun synes den var spennende og fordi miljø er et viktig tema.

– Hvordan føles det å være månedens kritiker?
Jeg ble ganske overrasket, fordi jeg ikke egentlig visste at det var en greie. Men det var kjekt!

– Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
– Det er gøy og spennende å se alle de forskjellige bøkene som er valgt ut, og velge hvilke bøker som er bra. Jeg er også venner med mange som er med i Uprisen, og vi snakker om det sammen. Noen ganger leser vi bøkene i friminuttene og sånt.

-Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
– Det hjalp meg å vise anmeldelsen til norsklæreren før jeg leverte den inn. Hun påpekte noen ting som kunne blitt formulert bedre som jeg ikke hadde sett. Man må ha variasjon på hvordan man starter setningene, for eksempel begynte jeg mange setninger med “det”.


«Det er veldig spennende å lese når Kristianne endrer seg i løpet av boken, og hvordan forholdene rundt henne endrer seg på grunn av det. Boken har mange gode karakterer som hjelper mye med å holde deg interessert i å fortsette å lese.»

 

(Utdrag fra Amalies anmeldelse av Jente (17) ikke savnet)

Amalie leser nå Øya synker sakte av Sanne Mathiassen som også er aktuell til Uprisen, og synes at den har et viktig budskap om miljø.

Hvilken av de bøkene du har lest, er din favoritt til Uprisen?
Jeg har lest et par av dem, og jeg syns flere av dem var bra. Jente (17) ikke savnet og Outlaster synes jeg var gøy å lese. De var litt spennende. Jeg likte karakterene godt, og selve historien i boken var også gøy.

– Hva slags bøker pleier du å lese, da?
Jeg vet ikke helt. Jeg pleier å lese ting læreren kommer med, eller ting som jeg syns ser spennende ut. Hvis forsiden ser interessant ut eller baksideteksten er god. Spenning er viktig, siden det er det som gir deg lyst til å lese videre.

– Hvilken bok leser du nå?
Jeg leser Øya synker sakte. Den har et fint budskap om miljø.

Skrevet av Julia og Marte, praktikanter hos Foreningen !les