Alexander Stian Haug
er månedens anmelder i oktober!

Alexander Stian Haug fra 10A på Smestad ungdomsskole da han var 10 år.
Foto: Mette Haug

Månedens anmelder i oktober er Alex fra Smestad ungdomsskole. Han får premie for anmeldelsene av Michael Stilsons to bøker Alene gjennom og Elastico.

Alex vender tommelen ned for Elastico. Han skriver: «Hovedpersonen, Ibrahim, er en kjedelig karakter å følge. Han har ikke noen faktorer som får deg til å få lyst til å bli kjent med han.»

Alene gjennom får terningkast seks av Alex, for det han beskriver som «gode skildringer, fantastisk hovedperson og sidepersoner», samt «gode spenningskurver». Elastico får en toer på terningen «på grunn av dårlig handling, kjedelige personer, dårlig innledning og avslutning», men «fine illustrasjoner». Anmeldelsen av Alene gjennom ligger her. Anmeldelsen av Elastico ligger her.

Alexander Stian Haug er elev i 10A på Smestad ungdomsskole. Alex leser vanligvis ikke så mye. Han er mer glad i å spille fotball, noe han gjør minst tre ganger i uka. I tillegg tar det mye tid å passe småsøsken. Alex har både en lillebror og ei lillesøster. Hvis han skal lese, vil han helst lese fotballbøker eller fantasy, men anbefaler også boka Dropout av Annette Münch. Den handler om tre skoleleie gutter som planlegger å sprenge skolebygget, men ender opp med å holde to jenter som gissel. Det er en bok med mye spenning og action.

– Hvordan føles det å være månedens anmelder?
– 
Veldig gøy! Jeg hadde ikke forventet det. For å være helt ærlig hadde jeg ikke jobbet så mye med det jeg skrev.

– Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
– Det blir mindre kjedelig å lese når du vet at meningen din har noe å si. Det er gøy å være med å bestemme litt.

-Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
– Jeg mener at det er viktig å lese nøye, og skrive akkurat hva du mener. Det holder ikke å bare skrive at noe er bra, det er for tynt. Man må forklare grundig hvorfor man mener det man mener.


«En annen ting jeg har merket meg med denne boka er hvordan alt plutselig blir snudd på hodet. Det er så mange ganger man tror det skal gå kjempebra, men så blir alt helt forferdelig. Forfatteren av boka er veldig flink til å bygge opp spenning.»

 

(Utdrag fra Alex’ anmeldelse av Alene gjennom)

Alene gjennom

Alene gjennom er skrevet av Michael Stilson, og boka har fått mange gode anmeldelser på uprisen.no. Ikke bare fra Alex. Stilson vant Uprisen i 2019 for Bare spille ball, den første boka i serien om Fredrik Markussen.

Hvilken av de bøkene du har lest, er din favoritt til Uprisen?
Det må nok være Alene gjennom. Det er en bok av de sjeldne. Hvis jeg får tak i den første boka i serien, har jeg lyst til å lese den også.

– Hva slags bøker pleier du å lese, da?
Førstevalget mitt er fotballbøker, men hvis jeg ikke finner ei bok om fotball, liker jeg fantasy. Fantasy er bedre enn realisme, og jeg liker i hvert fall ikke romantiske bøker. Historien bør ha en del action og være spennende å følge med på.

– Hvilken bok leser du nå?
Nå skal jeg begynne på Tre meter med knivJeg har bare lest noen få setninger, så jeg vet ikke hva jeg mener ennå, men jeg tviler på at jeg kommer til å like den like godt som Alene gjennom.

Skrevet av Petra J. Helgesen, Foreningen !les