Uprisen: Juryens begrunnelse

Storjuryen: Her er elever fra de syv juryklassene samlet for å diskutere de nominerte bøkene til Uprisen 2018. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

I dag ble Thomas Enger tildelt Uprisen – årets ungdomsbok for romanen Killerinstinkt. Her kan du lese juryens begrunnelse for hvorfor nettopp den boka vant prisen.

Alle de nominerte bøkene har blitt diskutert, og det viste seg at vi hadde mange ulike meninger og synspunkter underveis. På storjurymøtet var det heftige diskusjoner, og engasjementet var stort. Vi begynte faktisk å krangle, men til slutt kom vi til enighet.

Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.

Det begynner dramatisk, og spenningen opprettholdes gjennom hele boken. Boken legger opp til at vi må lese mellom linjene og finne ut av ting. Tvisten på slutten var genial. Vi ble overrasket, og hele historien falt på plass, akkurat som et puslespill. Det likte vi veldig godt.

Alle bøkene hadde mange vendepunkt, men denne skilte seg ut ved at vi stadig måtte endre oppfatning. Vi gjettet på hvem som stod bak, men så vendte det plutselig og det gjorde at vi mistet mistanken, og fikk en ny.

Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene.

Vinneren av Uprisen 2018 er Killerinstinkt av Thomas Enger