Fordi jeg blir glad av å skrive

Endre Lund Eriksen er nominert til Uprisen for boka Baksiden. Endre ga ut sin første bok i 2002 og har siden da gitt ut flere bøker for barn, ungdom og voksne. Han har også skrevet noen filmmanuser.  I 2008 vant Endre Lund Eriksen Uprisen med boken Pitbull-Terje blir ond.

Baksiden handler om Kathrine, en fyr hun har møtt på nettet og faren som er forsvunnet i verdensrommet. Men det viser seg at faren til Kathrine ikke er forsvunnet eller død, han er reddet og fanget på baksiden av månen.

Endre Lund Eriksen. Foto Stine Friis Hals

Hvordan føles det å være en av de fem nominerte til Uprisen?
-Jeg er veldig glad for nominasjonen, særlig siden det nå er noen år siden jeg sist skrev en ungdomsbok. Det er alltid nervepirrende å utgi en ny bok, og derfor er det en sann glede med alle som liker den.

Hva hadde det betydd for deg å vinne Uprisen?
-Det ville være en stor og viktig anerkjennelse fra de største ekspertene på ungdomsbøker: ungdom selv. Det er hyggelig også med priser som deles ut av en mindre jury, men når så mange ungdommer er med og bestemmer, er det ekstra stas.

Hvor lang tid brukte du på å skrive «Baksiden»?
-Ideen fikk jeg for mange år siden. Innimellom har jeg lest og gjort research, og for noen år siden begynte jeg å skrive på boka. Fra jeg begynte for fullt, tok det cirka to år.

Hvis jeg måtte bli en av karakterene mine på livstid, tror jeg kanskje det måtte blitt Jim i Pitbull-Terje. Han er en fornuftig gutt og kommer nok til å klare seg.

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine fra?
-Fra overalt. Minner fra jeg var barn eller ungdom. Ting jeg ser når jeg er på forfatterturné på skoler landet rundt. Bøker jeg leser, filmer jeg ser. Og barna mine…

Hvilken av bøkene du har skrevet er du mest fornøyd med?
-Jeg tror kanskje jeg får si «Pitbull-Terje går amok». Det var den første boka mi, og jeg jobbet lenge og hardt med den. Derfor var det også veldig hyggelig at den ble så godt mottatt da den kom ut.

Om du kunne gått inn i en av bøkene dine, hvilken bok ville det vært, og som hvilken karakter ville du være?
-Det fine med å være forfatter, er at du kan være karakterene dine når du skriver, men så bli deg selv igjen når arbeidsdagen er over. Hvis jeg måtte bli en av karakterene mine på livstid, tror jeg kanskje det måtte blitt Jim i Pitbull-Terje. Han er en fornuftig gutt og kommer nok til å klare seg.

Holder du på med noen nye bøker nå?
-Ja, jeg holder på å skrive på en ny barne-/ungdomsbok som forhåpentligvis kommer ut til høsten. Men jeg kan ikke si så mye mer ennå…

Jeg skrev min første bok som 8-åring, «Totto kidnappes».

Ønsket du å bli forfatter når du var liten?
-Ja. Jeg skrev min første bok som 8-åring, «Totto kidnappes», som jeg tok med meg i klassen og leste høyt. Som 14-åring begynte jeg for alvor å skrive. Noveller, lengre fortellinger. Og jeg likte det så godt at jeg bestemte meg for at jeg ville bli forfatter når jeg ble voksen.

Hvorfor ville du bli forfatter?
-Fordi jeg blir glad av å skrive. Kan også bli frustrert, når jeg ikke får det til, men skrivegleden og gleden over å skape noe er den som fikk meg til å begynne, og forhindrer at jeg slutter.

Hva tror du du ville jobbet med om du ikke var forfatter?
-Jeg hadde også lyst å bli journalist, eller kanskje psykolog, så kanskje et av de yrkene?

Hva er det beste med å være forfatter?
-Å kunne dikte min egen verden der jeg bestemmer alt. Og å få betalt for å lyge.

Hva er det verste med å være forfatter?
-Å ikke vite hva inntekten blir det neste halve året eller året. Siden boksalget avgjør hvor mye royaltyinntekter man får, er det alltid usikkerhet rundt økonomien i framtida. Men heldigvis pleier det å gå bra.

Har du noen gang vurdert å slutte som forfatter?
-Ja. Jeg tenker noen ganger at jeg gjerne skulle hatt en jobb med fast inntekt, og i fjor vurderte jeg det seriøst. Men jeg kom fram til at selv om det nok er andre jobber jeg kunne ha hatt, er jeg alltid mest fornøyd og mest lykkelig når jeg får skrive.

Mener du at lesing er viktig?
-Lesing er viktig av mange grunner, men det er som med trening: den viktigste grunnen til å lese, er at det gjør godt for sinn og kropp. Du kan oppleve spenning, ha det gøy, grøsse, bli sjokkert, bli trist, og så glad igjen. Og helt uten at du risikerer noe.

Leser du mye bøker selv?
-Ja, hele tiden. Og jeg hører masse på lydbok, når jeg trener, når jeg gjør husarbeid og når jeg sykler eller kjører til jobben.

Jeg ble headhuntet til å være redaktør for Hunstad Fotballklubbs avis «Innkast» som 13-åring, selv om jeg på denne tiden hadde lagt fotballen på hylla for å bli intellektuell.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
-Se film og tv-serier, jogge, lese og oppleve teater og annen kultur. Gjerne sammen med familien.

Har du en funfact om deg selv?
-Jeg ble headhuntet til å være redaktør for Hunstad Fotballklubbs avis «Innkast» som 13-åring, selv om jeg på denne tiden hadde lagt fotballen på hylla for å bli intellektuell.