Nominasjonsjuryen 2018

 

Alba, Alma, Heine, Boldizsar og Stine utgjør Uprisens nominasjonsjuryen 2018 (Hunden til Boldizsar er ikke med i juryen.)

 

Fem ungdommer er valgt ut til å sitte i årets nominasjonsjury. Juryen skal nå lese alle anmeldelsene på uprisen.no. 17. januar møtes juryen i Oslo. Da faller dommen: Hvilke fem bøker går videre til finalen i Uprisen 2017/18.

Så hvem er disse fem som skal ta den store avgjørelsen? Heine spiller sjakk, Stine anbefaler Grey’s Anatomy, Boldizsar hører på pop, rap og klassisk. Alma mener en god bok er spennende og interessant fra start til slutt. Og Albas favorittforfatter er Neil Gaiman.

 

Stine anbefaler

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?

Alba: Jeg søkte om å bli med i denne juryen fordi det virket spennende å samarbeide med andre som interesserer seg for det samme, og diskutere seg frem til en konklusjon som blir hørt av så mange. Som ungdommer mener jeg vi har et ansvar for å ordentlig takke forfatterne som bruker masse energi over mange år på å skrive gode bøker for oss tenåringer og dele sine tanker, ideer og kreativitet. Jeg føler at det kan jeg gjøre gjennom å sette av litt av min egen tid til å anerkjenne forfatterne med denne prisen.

Stine: Jeg søkte fordi det hørtes utrolig gøy ut, og virket som en morsom opplevelse. Jeg er også ganske glad i bøker, så det passet veldig bra.

Heine: Eg søkte fordi norsk læraren min sa at det kunne vere kjekt å prøve. Og eg vil vere med på å dømme ungdomsbøker via anmeldelser.

Alma: Søkte fordi det høres interessant ut å få være med på finne den beste boka.

Boldizsar: Eg har alltid hatt lyst til å gjere noko viktig for samfunnet. Eg tenkte at dette var noko eg med realistisk sjanse kunne være med på.

Heine anbefaler

 

Hva er en god bok for deg?

Stine: En god bok for meg er en bok med godt språk og jevn spenning gjennom hele, gjerne krim. Den kan også være på rundt 400 sider.

Heine: Ei god bok for meg er ei bok som på ein måte inviterer deg inn i boka sitt univers og gir deg lyst til å lese vidare. Den må og vere bra skreve med at alt heng saman og med spenningskurv.

Alma: En god bok for meg er en bok som er vanskelig å legge fra seg og som er spennende eller interessant fra start til slutt.

Boldizsar: Ein bok som bygger opp følelsar og band mellom lesar og karakterar i boken. Så er det kjekt at du får med-følelse for karakterar i boka. Det er flott vist boka bygg opp spenning og gir meining heile vegen. Eg likar seriar ekstra godt. Det er fordi i ein lengre historie er det enklare å leve seg inn i. Portalen mellom realitet og fiction i livet ditt vert sterkare.

Alba: En god bok for meg har en original historie som man savner når man har lest den ferdig. Den skal sette igjen spørsmål som leseren tenker på i ettertid også. I tillegg burde den være godt skrevet, med et språk som passer til handlingen og gode skildringer. Jeg synes karakterene skal være nyanserte og uforutsigbare.

 

Alma anbefaler

Hva driver du med på fritiden?

Stine: På fritiden spiller jeg håndball

Heine: Kva eg driv med på fritida er å spele på ps4, wii, lese bøker og vere med venner. og korps og sjakk.

Alma: På fritiden spiller jeg fotball for LYN og synger i kor.

Boldizsar: Eg likar godt å ta ut hunden om morgonen vist eg har tid. Eg synest skule er kjekt fordi eg er med andre og lærer interessante ting. Etter skulen har eg stort sett alltid symjetrening. Det driv eg med fordi å være fysisk aktiv er bra for både hovud og kropp. Så er det det med at eg elskar å symje. Etter symjinga mi plar eg å komme meg heim ellers er eg med vennar ute. Så er det selvfølgelig kvalitets tid med familien, lesing, teikning og mykje anna.

Alba: På fritiden liker jeg å være med venner og dra til byen i helgene. Jeg trener og konkurrerer i kampsporten taekwondo, og jeg driver med musikkproduksjon. Jeg setter også pris på stundene hvor jeg ligger på sofaen med dyne og Netflix, og jeg kan kose meg veldig med en god bok.

 

Boldizsar anbefaler

Har du en favorittforfatter og en favoritt bok? 

Stine: Jeg kan ikke si jeg har en spesiell favoritt når det kommer til forfattere, jeg liker de fleste. Men når det kommer til favorittbok, så må jeg si jeg forelsket meg i boken «Hevner» av Ingelin Røssland

Heine: Min favorittforfatter er Rick Riordan fordi eg syns at bøkene han skriv er gøy og morsomme og lese, men kan og vere seriøse. Favoritt boka mi er «Shadowhunter academy» for boka er gøy, seriøs og eg digger hovedkarakteren.

Alma: Favorittbøker er: I morgen er alt mørkt, Night School, Harry Potter og Vi var løgnere.

Boldizsar: Percy Jackson universet består av fleire seriar. Den engelske forfattaren heiter Rick Riordan. Eg synest han har gjort ein frykteleg god jobb med desse seriane. Bøkene han skriv er eit av fleire eksempel på kva gode bøkar er for meg.

Alba: Min favorittforfatter er Neil Gaiman. Han har skrevet en rekke fantastiske bøker som blant annet Kirkegårdsboka, Sandman-serien, American Gods og Coraline. Måten han skriver på er veldig unik og mystisk, og det er kanskje det som skiller han mest fra andre forfattere som skriver samme sjangre. Jeg liker også godt bøkene Slumdog millionaire, Faen ta skjebnen, Big little lies, 13 gode grunner, Om det bare ville snø i helvetet og Engelsforstrilogien.

 

Alba anbefaler

Hvilket fag liker du best på skolen?

Stine: På skolen liker jeg best gym og matte.

Heine: Det faget eg liker best på skulen er musikk fordi det er grådig gøy.

Alma: På skolen liker jeg best spansk og gym.

Boldizsar: Det Mattematikk. Riktig nok er det ikkje alltid eg får veldig gode karakterar i faget. Eg får ofte 4+ på kapittelprøvar. Men heldigvis får eg oftast 6’arar på heil/halvdagar. Matematikk er eit ganske tilfredsstillande fag. Spesielt når man løyser ein vanskeleg likning,

Alba: Mitt favorittfag på skolen er samfunnsfag/historie. Jeg liker også godt å skrive stiler i norsk og engelsk.

 

 

Hva slags musikk hører du på?

Stine: Jeg hører på mye forskjellig, men er veldig glad i rolige sanger om kjærlighet og triste sanger.

Heine: Musikk eg hører på, det vel alt mogleg. Eg hører på russemusikk, ncs, Vassendgutane, eigentleg alt.

Alma: Ja, veldig glad i julesanger :-).

Alba: Jeg hører på mye forskjellig musikk, mange av dem popsanger og hits, men favorittartisten min er Lana Del Rey. Rihanna, The Weeknd og Beyoncé er andre artister jeg også liker godt.

Boldizsar: Eg høyrer på pop, rap og klassisk. Her er ein link til ein playliste på Spotify eg synest er god.

 

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?

Stine: Jeg vil helt klar anbefale Grey’s Anatomy, det er en utrolig bra seier!

Heine: Eg ser ikkje så mykje på tv eller film, men viss eg skal anbefale ein film så blir det «Shrek» og «Shrek 2». Eg vil og anbefale «Trolljegeren»

Alma: Anbefaler: Serie: How to get away with murder, Stranger things og Buffy the wampireslayer.

Boldizsar: Eg ser ikkje ofte på tv-seriar, men eg anbefaler Game of Thrones på HBO, Flash & the Arrow på Netflix og den norske dramaserien Skam, på Nrk.

Alba: Jeg elsker å binge forskjellige serier, men hvis jeg skal velge ut noen jeg liker ekstra godt må jeg nok nevne Stranger Things, Black Mirror, The Walking Dead, The Simpsons og Breaking Bad. Disse har alle veldig forskjellige, men spennende, handlinger.