Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Vega: Kampen for en ny verden

Elin Viktoria Unstad Cappelen Damm 2017 29 anmeldelser

Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Jakob Kornelius Ødegaard

Jakob Kornelius Ødegaard

Skrevet 12. oktober 2018 av Jakob Kornelius Ødegaard på Torstad ungdomsskole

Forfatteren av Vega er Elin Viktoria Unstad og den er utgitt i 2017 av Cappelen Damm.
Boken handler om en jente som heter Vega Vamm. Hun har bodd i Nyhåp hele livet sitt. Byen er et eksempel på en overlevende by etter energikrigen og. Nyhåp bruker solceller som energikilde, men antallet solceller som virker minker jevnlig. De må finne en ny energikilde.

Jeg synes at det er en god bok fordi den stort sett er skrevet på en måte som gjør at man vil lese mer. Det er en litt treg start der det kan være vanskelig å holde følge fordi det tar litt tid før man skjønner helt hva boken handler om. Boken passer best for jenter over 12 fordi det kan være litt mye kjærlighet.
Terningkast 4.


Emma Heltne

Emma Heltne

Skrevet 14. desember 2017 av Emma Heltne på Luster ungdomsskole

Vega- kampen for en ny verden

Vega Vamm har levd i Nyhåp i 17 år, ho har følgt reglane og har planane for framtida klar. Ho er flink på skulen og skal ha sommarjobb på universitetet. Men litt etter litt raknar samfunnet rundt ho. Det har vert energikrig, og solcellene minkar og minkar. Det er strenge reglar, aldersgrense for sjukehjelp og portforbod. Myndigheita seier dei har kontroll, men har dei det?

Det går opp for Vega kva slags stad Nyhåp eigentleg er. Ho får vite om planane til tanta si Ella, ho ville endre Nyhåp til ein betre stad med «strømkilden». Men Theodosius Fenn gjer alt for å behalde makta. Ella dør, og Vega bestemmer seg for å gjennomføre planen hennar. Ho får hjelp av grevlingane, men Theodosius gir seg ikkje, og det blir ein vanskeleg kamp for Vega.

Eg synes boka er kjempebra og spennande. Det er masse action, og litt kjærleik. Den er skreve på ein veldig bra måte, og det gjer at eg får gode bilete i hovudet mitt. Når eg først startar å lesa, er det vanskeleg å slutta. Det skjer noko heile tida og det blir ikkje kjedeleg å lese boka.

Terningkast: 5+


Ulrikke

Ulrikke

Skrevet 14. desember 2017 av Ulrikke på Ringshaug ungdomsskole

Boka "Vega" handler om Vega som bor i Nyhåp. Nyhåp er den eneste byen som finnes etter at Energikrigen ødela alt. Vega er sommerkandidat på universitetet. En mann bryter seg inn på universitetet, solcellene som holder byen oppe dør og tanten til Vega blir skadet.

Jeg synes boka var veldig spennende, jeg anbefaler den videre.
Terningkast: 5


Tora

Tora

Skrevet 14. desember 2017 av Tora på Luster ungdomsskole

Når ingenting er som det ser ut som

VEGA: Kampen om en ny verden passar for både gutar og jenter som likar spenning og sci-fi. Boka får terningkast 5.

Vega bur i Nyhåp, ein stad grunnlagt etter at Energikrigen for 52 år sidan øydelagde alt. Vega er skuleflink og følgjer alltid dei strenge reglane til myndigheitene. Så sluttar mange av dei livsviktige solcellene å verke, og tanta til Vega døyr i ein eksplosjon. Då skjøner Vega at ingenting er som det ser ut som.

Eg likte boka godt. Ho var spennande, og det var lett å henge med på kva som skjedde og lage bilete. Boka hadde ikkje kjedelege parti, og det var ei fin spenningskurve. Eg klarte å leve meg inn i handlinga, fordi det var gode skildringar av alt som skjedde. Boka var original, og handlinga var ikkje klisjéfull eller føreseieleg. Handlinga er ei god blanding av farlege oppdrag, oppdagingar og romantikk. Gjennom boka går hovudpersonen frå å vere ei pliktoppfyllande jente som alltid følgjer reglane til ein tøff opprørar med myndigheitene som sin verste fiende. Det er ei utvikling eg likar.

Slutten var også bra, men det bør komme ein oppfølgjar.


Lisa

Lisa

Skrevet 13. desember 2017 av Lisa på Ringshaug ungdomsskole

Boka heter Vega -kampen for en ny verden.

Boka handler om Vega Vamm som bor i Nyhåp. Det har vært energikrig, og det eneste stedet hvor folk bor, er i Nyhåp. Makten er fordelt på to. Myndighetene og firmaet. Vega er sommerkandidant. Det skjer noe på universitetet, og med tanten hennes Ella. Hun blir kjent med Sally og Alex. HUn blir forelsket i begge to.

Jeg synes boka var bra. Den var lett å lese, og det var ikke vanskelig ord i boka. Jeg anbefaler boka. Det var mange hendelser hvor det skjedde noe.
Jeg gir terningkast 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Runa Beate

Runa Beate

Skrevet 23. oktober 2017 av Runa Beate på Granmoen oppvekstsenter

Jeg holdt på å kaste boka i veggen.
Vega er en fantasy bok om en skolesmart jente som heter Vega, og bor i Nyhåp. De som bor i Nyhåp er de eneste menneskene igjen på jorda. Det handler om at byen som Vega bor i holder på å gå tom for solceller(strøm). Regjeringen har kuttet ned på sykehus, ambulanse og matrasjoner, og de slår av all strømmen hver kveld. Likevel forsvinner strømmen alvorlig fort. Folk begynner å bli desperate. En motstandsbevegelse kaldt Grevlingene legger planer for å styrte styresmaktene. Plutselig er Vega fanget mellom kjæresten Alex og broren hans Augustus, som prøver å drepe henne. En grevling som heter Sally, og trussler fra regjeringen. At Vega er en smart jente er ikke lenger et kompliment. Det er en trussel, og akkurat nå kommer de etter Vega fra alle kanter.

Jeg personlig er veldig glad i fantasy, litt voldelige scener og spenning. Boka var ganske spennende noen ganger, men det var ofte mer dårlige ting en gode. Konseptet var bra, ideen om nyhåp, og tellingen av solceller var ganske bra. Problemet er at Språket i boken var dødt, oppbrukt og kjedelig. Ingen ungdommer sier "vi er ikke kjærester lenger". Alex(kjæresten til hovedpersonen) starter med å høres grei ut, men man finner aldri helt ut av han. Ikke bare var han sønnen og broren til noen som både prøvde å drepe Vega, og alle hun elsket. Alex oppførte seg ofte barnslig, bortskjemt og litt dom. Hørt uttrykket "kjærlighet gjør blind"? Helt ærlig skjønner jeg ikke at kjærligheten i denne boka gjorde blind. Den var dårlig beskrevet, og det var ofte oppbrukte måter å beskrive på. Når Vega kysset han, og var med han, var det nesten alltid om utseende og aldri om personlighet. Forholdet deres hadde aldri noe ordentlig oppbygging, hvor de ble godt kjent. Hvis de hadde det fikk du ikke lese det, noe som gjorde at du aldri ble noe glad i forholdet hans til Vega. Noe av det verste jeg leste var "Kysset ble dypere og våtere" kjærlighets scenene var så dårlige. Det kom til ett punkt hvor jeg nesten kastet boken i veggen. På en annen side ble jeg fly forbannet på Vega i starten. Alt hun gjorde irriterte meg, også måten hun tenkte på. Etter hvert ble hun modigere, og mere gate- smart. Det var en ganske bra utvikling. Noe i boken var ganske forutsigbart, sånn som det med Kornelia (bestevennen) så jeg komme på lang vei. Når det kommer til slutten så syntes jeg den var ganske svak, oppbyggingen til slutten var fantastisk, men selve slutten var svært skuffende. Så alt i alt er dette mer en sånn bok jeg vil legge i glemmekassa og aldri tenke på igjen. Jeg anbefaler ikke å lese denne, hvis du er en person som leser masse bøker. Hvis du ikke har lest så masse er det ikke sikkert du merker dette like godt.
Terningkast: 3

Til toppen