Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Vega: Kampen for en ny verden

Elin Viktoria Unstad Cappelen Damm 2017 28 anmeldelser

Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emma Heltne

Emma Heltne

Skrevet 14. desember 2017 av Emma Heltne på Luster ungdomsskole

Vega- kampen for en ny verden

Vega Vamm har levd i Nyhåp i 17 år, ho har følgt reglane og har planane for framtida klar. Ho er flink på skulen og skal ha sommarjobb på universitetet. Men litt etter litt raknar samfunnet rundt ho. Det har vert energikrig, og solcellene minkar og minkar. Det er strenge reglar, aldersgrense for sjukehjelp og portforbod. Myndigheita seier dei har kontroll, men har dei det?

Det går opp for Vega kva slags stad Nyhåp eigentleg er. Ho får vite om planane til tanta si Ella, ho ville endre Nyhåp til ein betre stad med «strømkilden». Men Theodosius Fenn gjer alt for å behalde makta. Ella dør, og Vega bestemmer seg for å gjennomføre planen hennar. Ho får hjelp av grevlingane, men Theodosius gir seg ikkje, og det blir ein vanskeleg kamp for Vega.

Eg synes boka er kjempebra og spennande. Det er masse action, og litt kjærleik. Den er skreve på ein veldig bra måte, og det gjer at eg får gode bilete i hovudet mitt. Når eg først startar å lesa, er det vanskeleg å slutta. Det skjer noko heile tida og det blir ikkje kjedeleg å lese boka.

Terningkast: 5+


Ulrikke

Ulrikke

Skrevet 14. desember 2017 av Ulrikke på Ringshaug ungdomsskole

Boka "Vega" handler om Vega som bor i Nyhåp. Nyhåp er den eneste byen som finnes etter at Energikrigen ødela alt. Vega er sommerkandidat på universitetet. En mann bryter seg inn på universitetet, solcellene som holder byen oppe dør og tanten til Vega blir skadet.

Jeg synes boka var veldig spennende, jeg anbefaler den videre.
Terningkast: 5


Tora

Tora

Skrevet 14. desember 2017 av Tora på Luster ungdomsskole

Når ingenting er som det ser ut som

VEGA: Kampen om en ny verden passar for både gutar og jenter som likar spenning og sci-fi. Boka får terningkast 5.

Vega bur i Nyhåp, ein stad grunnlagt etter at Energikrigen for 52 år sidan øydelagde alt. Vega er skuleflink og følgjer alltid dei strenge reglane til myndigheitene. Så sluttar mange av dei livsviktige solcellene å verke, og tanta til Vega døyr i ein eksplosjon. Då skjøner Vega at ingenting er som det ser ut som.

Eg likte boka godt. Ho var spennande, og det var lett å henge med på kva som skjedde og lage bilete. Boka hadde ikkje kjedelege parti, og det var ei fin spenningskurve. Eg klarte å leve meg inn i handlinga, fordi det var gode skildringar av alt som skjedde. Boka var original, og handlinga var ikkje klisjéfull eller føreseieleg. Handlinga er ei god blanding av farlege oppdrag, oppdagingar og romantikk. Gjennom boka går hovudpersonen frå å vere ei pliktoppfyllande jente som alltid følgjer reglane til ein tøff opprørar med myndigheitene som sin verste fiende. Det er ei utvikling eg likar.

Slutten var også bra, men det bør komme ein oppfølgjar.


Lisa

Lisa

Skrevet 13. desember 2017 av Lisa på Ringshaug ungdomsskole

Boka heter Vega -kampen for en ny verden.

Boka handler om Vega Vamm som bor i Nyhåp. Det har vært energikrig, og det eneste stedet hvor folk bor, er i Nyhåp. Makten er fordelt på to. Myndighetene og firmaet. Vega er sommerkandidant. Det skjer noe på universitetet, og med tanten hennes Ella. Hun blir kjent med Sally og Alex. HUn blir forelsket i begge to.

Jeg synes boka var bra. Den var lett å lese, og det var ikke vanskelig ord i boka. Jeg anbefaler boka. Det var mange hendelser hvor det skjedde noe.
Jeg gir terningkast 4


Sondre Juvik

Sondre Juvik

Skrevet 13. desember 2017 av Sondre Juvik på Ringshaug ungdomsskole

Vega: kampen for en ny verden

handler om en høy 17 år gammel skole flink jente. Vega har et helt normalt liv helt til hun er sent på jobben til tanta og en høy svart kledd menn bryter inn og etter det går det kommer hun bare lenger og lenger inn i rottet av kontroll og makt. I starten av boka ser alt normalt ut men jo lenger inn i boka du kommer jo mer ser man hvor urettferdig og ille Nyhåp (samfunnet de lever i etter energi krigen) egentlig er.

boka er dystopi som handler om livet i et type diktatur der folket er for redd til å gjøre noe i mot, boka strekker seg over ca tre måneder overalt i Nyhåp.
boka blir skrevet jeg person av Vega som er en høy 17 år gammel skole flink jente med en stor nysgjerrighet og til noen tider litt for stort mot, noe som nesten får henne drept opp til flere ganger. boka har også menge virkemidler som skildringer, mase beskrivelser og tanker f.eks en skildring er Vega og bestevennen hennes som ikke er skole flink og bare "løper" etter gutter.
Personlig mener jeg boka tar opp flere menneskelige og etiske spørsmål som vi kan relatere til nå tiden, selv om handlingene i boka skjer i fremtiden, jeg elsket boka spesielt de mange spennings toppene og overraskelsene i boka.

Terningkast: 5+ med tanke på at det ble litt for mye kjærlighet.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Ørn Skogvoll Brostrøm

Ørn Skogvoll Brostrøm

Skrevet 26. september 2017 av Ørn Skogvoll Brostrøm på Karuss skole

En ny verden.

“Ingenting blir som før. Ingenting. Nyhåp er ingenting. Ikke nå lenger.”
Vega Vamn er sytten år, og bor i en verden som heter Nyhåp. Hun sover ikke. Ikke nå lenger. Vega er flink på skolen og følger reglene. Hun er ikke så veldig flink sosialt. Hun er litt klumsete. Hun har en bestevenninne som heter Kornelia. De to er uadskillelige. Var. Vega hadde alt en tenåringsjente kunne ønske seg. Hun hadde bra karakterer, en bestevenninne, og hun var til og med sammen med verdens hotteste gutt. Men det var en ting hun manglet. Frihet.
Nyhåp er i trøbbel. Hun kjenner det i fingertuppene. De livsviktige solcellene dør ut alltid. Hele tiden.
Myndighetene styrer ALT. De bestemmer regler, leggetid og til og med hva som blir sagt.
Nyhåp er i trøbbel, men tante Ella har en plan. Hadde. Hun hadde en plan som ville forandre ALT. Absolutt ALT.
Pang! sa det. Det piper i ørene til Vega. Nærmere banker. Hjertet hopper over et slag.
Hun vet hva som har skjedd, og hun vet hva hun må gjøre. Nyhåp sin fremtid ligger i hennes hender. Hennes blodige hender.

Dette er er en nydelig actionfylt roman av Elin Viktoria Unstad.
Det er en inspirerende bok som tar opp blant annet frihet, fattigdom, kjærlighet og miljø. Boken tar opp ting noen av oss tar litt for gitt, og viser hvor viktige de er.
Det er en lærerik og spennende bok.
Noe som Elin fikk fint til var at man kunne kjenne desperasjon og angst sige ut av boka. Man kan smake den.
Jeg heiet på Vega. Det er det ikke mange bøker som får til. Jeg hadde også kjærlighetssorg på hennes vegne. Det er det iallefall ikke mange bøker som klarer. Hun klarte også å bygge opp denne verdenen som Vega bor i på en troverdig og ekte måte. Jeg kunne også se for meg alle karakterene hun beskrev veldig godt.
Den eneste “dårlige” tingen med denne boken er at den kunne vært enda mere original. Det er et bra konsept, men jeg føler jeg har lest det før. Personlig ville jeg tatt denne action romanen ett hakk videre og overdrevet mer. Jeg vil sitte igjen og føle meg ubekvem, irritert, kvalm, trist, sur,glad osv. etter jeg har lest en sånn bok. Jeg vil sitte igjen med gåsehud. Masse blandede følelser.

“Vega – kampen for en ny verden” er en VELDIG bra bok! Man blir helt avhengig og det er vanskelig å legge den fra seg. Språket var enkelt og lett å forstå. Forfatteren skrev veldig bra og fint. En bok man kan kjenne seg igjen i. Både voksne og barn.
Jeg gir den terningkast 5. Det er en femmer fordi det var en lærerik bok som minte oss på hvor viktig det er å ta vare på naturen og alle mennesker rundt oss, og hvor heldig vi er som bor i et land med ytringsfrihet. Skulle jeg trillet en sekser for boken måtte den vært mer original og fått frem sterkere følelser hos meg som leser. Men det skal sies at jeg ble veldig inspirert til både å skrive og lese. Og det er veldig positivt. Jeg kan absolutt anbefale denne boka til andre. Dette er en bok for deg som liker action og drama.
Jeg syns at denne boken fortjener å bli nominert til uprisen fordi det er en viktig bok nå i 2017. Veldig viktig.

Til toppen