Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Vega: Kampen for en ny verden

Elin Viktoria Unstad Cappelen Damm 2017 8 anmeldelser

Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Astrid Olderskog Lie

Astrid Olderskog Lie

Skrevet 19. oktober 2017 av Astrid Olderskog Lie på Korgen sentralskole

Boken Vega handler om 17 år gamle Vega Vamm. Hun bor i Nyhåp som er eneste byen igjen etter energikrigen. Vega gjør så godt hun kan for å følge alle reglene, men så begynner solcellene som holder byen gående å slokke og Nyhåp trenger en ny energikilde. Tanten til Vega finner en løsning, men vil ikke dele den med ledelsen og blir drept. Etter drapet på tanten bestemmer Vega seg for å trosse mange regler og slår seg sammen med Muldvarpene for å hjelpe de med og endre ledelsen.
Jeg liker boka helt greit. Den starter rett inn i handlingen og det er mye spenning hele veien. Det gjorde at jeg som ellers ikke liker å lese bøker, ikke kunne legge fra meg denne. Det var ei lett leselig og innholdsrik bok, men jeg ble dessverre veldig fort forvirret og fikk ikke med meg alt som skjedde. Måtte virkelig konsentrere meg for å henge med noen steder. Men jeg ble veldig revet med av boka og den var aldri uinteressant. Vil si den passer til enhver ungdom og jeg vil anbefale og lese den. Litt usikker på hvilket terningkast boka fortjener. Siden jeg synes det er såpass spennende innhold vil jeg gi den en 5`er, men det at det er vanskelig å henge med noen steder trekker den litt ned og jeg gir derfor boka terningkast 4.


Tuva Krafft Myhren

Tuva Krafft Myhren

Skrevet 18. oktober 2017 av Tuva Krafft Myhren på Hisøy skole

Ung frihetskjemper
Boken «Vega, kampen for en ny verden» handler om 17 år gamle Vega som bor i byen Nyhåp. Hun er en smart jente, og ble nummer 2 i rangeringen på skolen. Nå gleder hun seg hele sommeren til en tid som sommerkandidat. Men det blir absolutt ikke som hadde tenkt. Allerede den første dagen skjer det en forferdelig ulykke, som forandrer livet hennes. Fæle ting fortsetter å skje, folk får mindre mat og legehjelp myndighetene strammer inn på alt av strøm, og setter aldersgrenser på sykehuset. Det ser plutselig ut til at myndighetene er i krig med hele Nyhåp.
Vega opplever også kjærlighet, men også det begynner å svikte, når kjæresten hennes har en familie, som prøver å ta livet av henne.
Hvordan går det med innbyggerne i byen, og klarer Vega å kjempe for en mer rettferdig lov?
Det finner du ut hvis du leser boka.
Boka er nokså tjukk, men den er ferdig lest med en gang. Dette er en super bok for ungdom som liker spenning og kjærlighet. Den kan være litt tung i starten, men etter en stund, har du bare lyst til å lese hele tiden.
Jeg synes at dette er en av de beste u-bøkene jeg har lest så langt. Så jeg velger å gi terningkast 6.


Nora Oprann Torbergsen

Nora Oprann Torbergsen

Skrevet 13. oktober 2017 av Nora Oprann Torbergsen på Grov skole

Boken handler om 17 år gamle Vega som bor i Nyhåp, den eneste byen igjen etter energikrigen og som går på solcellekraft. Men nå begynner solcellene og slokke og Nyhåp trenger en ny energikilde. Når tanten til Vega finner en løsning på problemet og nekter å selge den til ledelsen, blir hun myrdet. Da slår Vega seg sammen med Muldvarpene for å endre ledelsen i Nyhåp.

Starten på boken var veldig oppslukende og fengslende. Den startet rett inn i handlingen, noe som gjorde at du ikke ville legge fra deg boken. Boken var veldig overaskende med mange høydepunkter og mange vendepunkt. Jeg ble oftest overasket hver gang noe nytt skjedde og det gjorde at boken ble bare mer og mer spennende. Slutten var veldig uventet og boken ende ikke slik jeg trodde den skulle ende og jeg håpet at det skulle være mer. Boken var lett og lese, fordi den var veldig spennende, ikke inneholdt noe særlig banning eller dialektord.
Jeg mener at boken er veldig god, er lett å lese og den er en av de beste bøkene jeg noen gang har lest. Den var nesten aldri kjedelig og det var alltid noe nytt som skjedde. Jeg ble hele tiden drevet mer og mer inn i boken og jeg ble hele tiden kjent med nye personer. Denne boken anbefaler jeg på det sterkeste å lese, og jeg mener at den passer til enhver ungdom. Jeg synes denne boken fortjener å vinne uprisen.
Terningkast: 6


Gabija

Gabija

Skrevet 12. oktober 2017 av Gabija på Sigdal ungdomsskole

Hvor forsvant spenninga?

I sytten år har Vega Vamm trodd på Nyhåp er et bra sted å leve. Hun følger reglene, har planene for framtiden klar. Så eksploderer det, og litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men myndighetene vet hva de gjør. Eller?

Vega er en spenningsbok. Selve teksten var lett å lese selv om boka var tjukk. Det var godt forklart hva som skjedde med Vega og hvordan hun opplevde verden rundt seg. Denne boka var artig å lese, men spenningen forsvant ganske fort. Det skjer noe veldig spennende i starten også slutter spenningen med en gang. Forfatteren har også brukt for lang tid med å starte spenningen. Ja, boka var spennende, men den hadde vært mere spennende om den hadde hatt med mere beskrivelser. Jeg, for den saks skyld likte boka. Skulle ønske det skjedde mer.

Jeg annbefaler boka fra 12-15 år, men både eldre å yngre kan lese det.
terningkast: 4


Ørn Skogvoll Brostrøm

Ørn Skogvoll Brostrøm

Skrevet 26. september 2017 av Ørn Skogvoll Brostrøm på Karuss skole

En ny verden.

“Ingenting blir som før. Ingenting. Nyhåp er ingenting. Ikke nå lenger.”
Vega Vamn er sytten år, og bor i en verden som heter Nyhåp. Hun sover ikke. Ikke nå lenger. Vega er flink på skolen og følger reglene. Hun er ikke så veldig flink sosialt. Hun er litt klumsete. Hun har en bestevenninne som heter Kornelia. De to er uadskillelige. Var. Vega hadde alt en tenåringsjente kunne ønske seg. Hun hadde bra karakterer, en bestevenninne, og hun var til og med sammen med verdens hotteste gutt. Men det var en ting hun manglet. Frihet.
Nyhåp er i trøbbel. Hun kjenner det i fingertuppene. De livsviktige solcellene dør ut alltid. Hele tiden.
Myndighetene styrer ALT. De bestemmer regler, leggetid og til og med hva som blir sagt.
Nyhåp er i trøbbel, men tante Ella har en plan. Hadde. Hun hadde en plan som ville forandre ALT. Absolutt ALT.
Pang! sa det. Det piper i ørene til Vega. Nærmere banker. Hjertet hopper over et slag.
Hun vet hva som har skjedd, og hun vet hva hun må gjøre. Nyhåp sin fremtid ligger i hennes hender. Hennes blodige hender.

Dette er er en nydelig actionfylt roman av Elin Viktoria Unstad.
Det er en inspirerende bok som tar opp blant annet frihet, fattigdom, kjærlighet og miljø. Boken tar opp ting noen av oss tar litt for gitt, og viser hvor viktige de er.
Det er en lærerik og spennende bok.
Noe som Elin fikk fint til var at man kunne kjenne desperasjon og angst sige ut av boka. Man kan smake den.
Jeg heiet på Vega. Det er det ikke mange bøker som får til. Jeg hadde også kjærlighetssorg på hennes vegne. Det er det iallefall ikke mange bøker som klarer. Hun klarte også å bygge opp denne verdenen som Vega bor i på en troverdig og ekte måte. Jeg kunne også se for meg alle karakterene hun beskrev veldig godt.
Den eneste “dårlige” tingen med denne boken er at den kunne vært enda mere original. Det er et bra konsept, men jeg føler jeg har lest det før. Personlig ville jeg tatt denne action romanen ett hakk videre og overdrevet mer. Jeg vil sitte igjen og føle meg ubekvem, irritert, kvalm, trist, sur,glad osv. etter jeg har lest en sånn bok. Jeg vil sitte igjen med gåsehud. Masse blandede følelser.

“Vega – kampen for en ny verden” er en VELDIG bra bok! Man blir helt avhengig og det er vanskelig å legge den fra seg. Språket var enkelt og lett å forstå. Forfatteren skrev veldig bra og fint. En bok man kan kjenne seg igjen i. Både voksne og barn.
Jeg gir den terningkast 5. Det er en femmer fordi det var en lærerik bok som minte oss på hvor viktig det er å ta vare på naturen og alle mennesker rundt oss, og hvor heldig vi er som bor i et land med ytringsfrihet. Skulle jeg trillet en sekser for boken måtte den vært mer original og fått frem sterkere følelser hos meg som leser. Men det skal sies at jeg ble veldig inspirert til både å skrive og lese. Og det er veldig positivt. Jeg kan absolutt anbefale denne boka til andre. Dette er en bok for deg som liker action og drama.
Jeg syns at denne boken fortjener å bli nominert til uprisen fordi det er en viktig bok nå i 2017. Veldig viktig.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Ruth Marie Omarhus

Ruth Marie Omarhus

Skrevet 19. september 2017 av Ruth Marie Omarhus på Ringstabekk ungdomsskole

Norges svar på Legend Triologien (Marie Lu) 
 
Vega lever et vanlig liv i Nyhåp. En verden full av solceller. Hun har gode resultater, en bra familie og en kul bestevenninne. Men når tanten til Vega, Ella, dør tar livet og svinger henne i en ny retning. Når Vega finner ut at tantens død ikke var noen ulykke, blir hun dratt inn i en kamp om liv og død. Ledelsen i Nyhåp er ikke like bra som folk tror den er … 

Dette er en spennende bok av Elin Viktoria Unstad. Den holder deg på pinnen gjennom meste parten av boka. Vega er en flott hovedperson, og et godt forbilde. Personlig mener jeg at boken er Norges svar på Legend triologien av Marie Lu. Begge bøkene er full med spenning og ødelagte styrer. Begge bøkene tar fatt på fremtiden, på en måte vi aldri har sett før. Hvis du vil lese Vega, les også Lengend triologien. Liker du Vega vil du ikke angre. Legend triologien er noen av mine favoritt bøker, jeg likte Vega ganske godt. Den hadde sine "flaws", men den holdt spenningen oppe og prøvde alltid å utnytte sitt fulle potensiale. Min mening er nok at det er den beste norske ungdomsboken jeg har lest gjennom tidene.  

Terningkast:
en norsk 6er

Til toppen