Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Under (Søsteranarkistane 1)

Hilde K. Kvalvaag, Sturla Bang Samlaget 2017 13 anmeldelser

Barneheimsjenta Ela arbeider som alle andre jenter som slave på fabrikken til tyrannen Ingmor, som styrer alt og alle med jernhand. Verda slik vi kjenner henne, er gått til grunne, organisk mat finst ikkje, personleg fridom finst ikkje, og den Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Mats Sørensen

Mats Sørensen

Skrevet 5. desember 2017 av Mats Sørensen på Ringshaug ungdomsskole

Tenåringsjenta Ela er en av flere tusen slave-arbeidere på diktator Ingmor sin fabrikk, Zeijang-Volvo. Her må jentene jobbe fra morgen til kveld under utrolige dårlige forhold og lite mat. Hvis det skjer noe ulovlig blir man tatt med til tappings-benken i rød sektor og må bøte med livet. En dag blir Ela lei og gjør et ULOVLIG opprør mot ledelsen, noe som viser seg å være mye farligere enn forventa.

Under er en science fiction bok fra fremtiden, også kalt en dystopi. Boka er første bok i trilogien kalt søsteranarkistane. Forfatterne er Sturla Bang og Hilde K. Kvalvaag. Under er deres første bok i lag.

Starten på boka var utrolig treg, med korte setninger og utrolige vanskelige ord, stedsnavn og navn. Man hopper rett inn i handlingen som er preget av en god del spenning og spenningstopper etter hvert. Selv ble jeg mer og mer glad i boka og klarte til slutt ikke å legge den fra meg da jeg begynte å bli ordentlig kjent med personene og stedet. Zeijang-Volvo er en slags fabrikk/by hvor forholdene blir beskrevet som svært dårlige, skitne og urettferdige. Hovedpersonen Ela blir beskrevet som modig, nysgjerrig og en jente full av egne meninger. Hun har også en yngre søster som hun ikke har sett på flere år. Skåne er tidligere venn av Ela og er en usikker og redd gutt som jobber i ledelsen. Han blir etter hvert tvunget til å jakte på Ela sammen med Elas verste fiende. Vida er en smørjeape som jobber med olje og maskiner. Hun blir beskrevet som smidig og modig. Senere i boka hjelper hun Ela med å flykte ned i by-innvollene.

Under er skrevet på nynorsk og er preget av mye vanskelig og tungt språk. Innimellom kan man se eksempler på ord jeg antar er banneord på det språket de da snakker på fabrikken/i fremtiden. Synsvinkelen er personlig 3. person og er skrevet i presens. Handlingen bytter på å handle om Ela, Skåne og Vida som gjør boka mer interessant, enn om den bare hadde handlet om Ela. På den måten blir du ekstra kjent med personene, om hva de føler, tenker og hvordan de ser ut. Skildringer, replikker, tankeganger og følelser finner du også mye av.

Jeg tror boka ble skrevet fordi vi ikke må la forurensninga og diktaturet få så mye makt slik at det som skjer i boka ikke skjer i virkeligheten. Helt til slutt vil jeg si at dette er en god ungdomsbok som jeg anbefaler til alle som liker fantasy og science fiction. Jeg gir terningkast 5


Jens Hasle

Jens Hasle

Skrevet 5. desember 2017 av Jens Hasle på Ringshaug ungdomsskole

Under en god bok?

Under er en Sci-Fi novelle som handler om en dystopisk fremtid og personene i den fremtiden. Her møter vi hovedpersonen vår Ela. Hun er lei av arbeidet som blir tvunget på hun og mange andre, Men hun blir ikke sendt over kanten før hun finner ut at de som bryter reglene blir tappet for alt deres blod, drept.

Boken er fordelt mellom tre hovedpersoner og er kronologisk. Den er også (Med unntak av noen meldinger vi ser) skrevet i presens og med unntak av de meldingene vi ser er denne boken skrevet autoral. Fortelleren beskriver alt som trengs å beskrives for at folk skal forstå handlingen. Hovedpersonen Ela er en arbeider i samfunnet, en rolle hun visste hun ville få fra fødselen. Hun er veldig modig og smart. Hun er også veldig ofte irritert og sint i
denne boken.

De andre viktige personene i boken er Vida og Skåne Vida er lederen for rekrutering i en opprørsgruppe mens Skåne er en volpeaspirant en form for politi. Under er skrevet på nynorsk og er en velskreven bok, men jeg vil ikke si at den er for alle. Dette er en bok for ungdommer som liker Sci-Fi og hvis du ikke gjør det, kommer du ikke til å like denne boka. Heldigvis for meg liker jeg Sci-Fi veldig godt.

5/6 Jens Hasle 14


Malin Bargel

Malin Bargel

Skrevet 4. desember 2017 av Malin Bargel på Rosten skole

Under (Søsteranarkistane 1) handler om barnehjemsjenta Ela, som jobber i produksjonshallene i Zeijang-Volvo, slik som alle andre. Lederen, Ingmor, styrer alt og alle med jernhånd, og en dag blir Ela tatt inn på blodtappingsbenken. Etter dette blir hun lei og bestemmer seg for å gå til opprør mot hvordan de blir behandlet. Dette skal føre til en reise som hun aldri hadde sett for seg.

Jeg synes boken var veldig bra og hadde mange spenningstopper som gjorde det spennende for leseren og følge med, nettopp fordi det var alltid noe som skjedde. Noe som kanskje trekker litt ned var at starten var veldig forvirrende, dette er mye på grunn av at det var innblandet et nytt språk. Hver gang det kom et ord fra dette språket måtte jeg derfor bla tilbake i boken og lete meg fram til jeg fant betydningen, dette ble litt for tungvint synes jeg. Da kunne man heller ha skrevet det norske ordet eller hadd betydningen på samme side som ordet var skrevet. Og mange av de ordene som var på dette språket betydde nesten det samme. Utover i boken ble det mer lettlest og jeg fikk mange steder vanskeligheter med å legge fra meg boken fordi det skjedde noe spennende.

Slutten leder også veldig opp til at dette skal bli en serie, i og med at det er en veldig stor cliffhanger. Jeg gleder meg til resten av serien kommer ut slik at jeg får vite hva som skjer videre!

Terningkast: 5


Henrik Tran

Henrik Tran

Skrevet 3. desember 2017 av Henrik Tran på Rosten skole

Førsteinntrykket gjorde ikke at jeg så for meg noe spenning. Da jeg begynte på den første siden ble jeg sjokkert over at det var nynorsk. Jeg orket egentlig ikke å lese en nynorsk bok, men det så ikke ut til å bli et så stort problem som jeg trodde. Det er ikke så vanskelig å forstå nynorsken mener jeg, men de som absolutt hater nynorsk bør ikke lese denne. Jeg lærte en del nynorsk fra boken som hjalp meg til heldagsprøve.

Selve handlingen var spennende på forskjellige måter. Boka hadde mange cliffhangers som varte gjennom hele boken. Skildringene i boka gjorde at du kunne se for deg alt, akkurat som en film i hodet. Det som forvirret meg mest med denne boka var få ord innimellom på et annet språk. Det var brutalt å bla til bakerste side i boka for å finne ordet i en liten ordliste for å deretter gå tilbake å lese videre på historien. Jeg synes likevel boken var original, jeg kan ikke gjenkjenne historien fra en annen bok. Noen plasser er det lett å forutse hendelsen fordi det brukes trekk gjentagende ganger.

Boken bør nomineres til uprisen.
Jeg gir boken en terningkast 5.


Mathias

Mathias

Skrevet 29. november 2017 av Mathias på Svensedammen skole

Under-Sturla Bang og Hilde K. Kvalvaag

Ela lever i Zeijang-Volvo og arbeider på fabrikken der som slave sammen med mange andre jenter. En som styrer der heter Ingmor som styrer alle med jernhånd og liker ikke og vise noe nåde. Ela liker ikke og være en slave, så hun prøver og gjøre et opprør med det blir hardt slått ned på. Dette fører til en helt ny verden for Ela, men det eneste hun tenker på er å finne lillesøsteren Sika.

Boka er spennende fra starten og helt til slutten. Det var litt vanskelig og lese på starten fordi boka var på nynorsk, jeg tenkte at jeg ikke orka å lese boka fordi den var på nynorsk, men etter det første kapitlet så fikk jeg interessen for boka og samtidig så lærte jeg mye nynorsk. Boka hadde mange spenningskurver og mange vendingspunkter dette gjorde til at boka beholdt spenningen hele tiden, som gjorde til at man ville bare fortsette og lese.

Jeg likte denne boken fordi det var alltid spenning og jeg ville bare lese og lese. Boka var også ganske alvorlig fordi den hadde mange grusomme ting, men det var også en del at den ble spennende. Denne boka er noe helt for seg selv.

Jeg anbefaler denne boka får ungdommer. Fra 13 og oppover.

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen