Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Stavanger stories 1

Terje Torkildsen Samlaget 2016 22 anmeldelser

I Stavanger stories møter vi søskena Betty, Broremann og Duxen. Betty har eit nærare forhold til mormor enn til mor, Broremann blir sett på den største prøven så langt i livet då han må leggje ut i båt åleine, og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Daniel Kabre

Daniel Kabre

Skrevet 7. desember 2016 av Daniel Kabre på Håvåsen skole

Daniel Kabre
Stavanger Stories 1
For å være heilt ærlig hate jeg å lese. Første gang i år jeg holdt en lesebok, var når vi fikk denne bokanmeldelse oppgaven. Gjennom all tvil leste jeg ferdig boken og dette er min anmeldelse.
Boken består av 14 kapitler som er 14 uavhengige historier om en familie. De fire historiene går gjennom 4 årstider i store, vesle, vakre, stygge Stavanger. Mange av de 14 historiene er familiens nærme møter med døden. De andre er om viktige hendelser i livene deres som de kommer til å ta med seg i lang tid. F.eks. Mobbing.
Jeg hadde elsket historiene om de var på film. Uheldigvis var de ikke det. Derfor måtte jeg lese meg gjennom 158 sider. Det hater jeg. Jeg kjedet meg sånn gjennom boken, at jeg hoppet over det 13 kapittelet. Sorry, men det ble altfor kjedelig. Når jeg begynte å lese. Leste jeg 30 sider, før jeg stoppet. Så tenkte jeg, hva har jeg lest nå så lite interessant. Jeg ble nødt til å skumlese meg gjennom boken.
Med tanke på at jeg ikke leser bøker. Så gir jeg Stavanger Stories 1 et terningkast 3.


Simenn Høsttmællingenn

Simenn Høsttmællingenn

Skrevet 30. november 2016 av Simenn Høsttmællingenn på Åretta ungdomsskole

Bra historiesamling
Stavanger stories er en bok med en interessant ide. Det står mange korte fortellinger i den som har lite sammenheng med hverandre. De fleste fortellingene er spennende. Og siden det alltid er nye fortellinger skjer det alltid nye ting. Språket til forfatteren er lett å lese selv om det står på nynorsk, fordi ordene er enkle å forstå og det er et klart budskap.
Jeg gir boken terningkast 5


Vilde Gjesdal Solberg

Vilde Gjesdal Solberg

Skrevet 29. november 2016 av Vilde Gjesdal Solberg på Åretta ungdomsskole

Stavanger Stories: 1
Forfatter: Terje Torkildsen
Sjanger: Novellekrans
Skrevet av: Vilde Gjesdal Solberg, 9D, Åretta Ungdomsskole
Dette er ei bok med 14 ulike kapitler. I hvert kapittel er det fokus på en av søsknene (Betty, Brormann eller Duxen) som opplever noen farlig situasjoner gjennom deres hverdag. Hver «novelle» eller kapittel, er bygd slik at det binder sammen historier om de tre familiemedlemmene. Mye av boken handler om hvordan søsknene ser på livet, døden, sorg, mobbing, diverse tanker og følelser fra sine egne synsvinkler. Alt dette skjer i Stavanger på sentrale plasser.
Jeg syntes boka begynte veldig bra og ga et godt innblikk. Den starter in media res (altså midt i handlingen) og den virker spennende. Lett å lese og få vanskelige ord. Etter noen kapitler ble boken litt kjedelig og tung. Det skjedde ikke så mye og ting var forvirrende. Dessuten så dukket det flere bipersoner opp som man ikke fikk vite mye særlig om. Det positive var at språket er veldig variert og når man først forstår spenningen blir det lettere å følge med. I tillegg er den troverdig. Slutten er bra og annerledes og jeg kunne godt anbefalt boken til noen andre. Likevel syntes jeg dessverre den ikke er spennende nok til å bli U-prisen nominert.
Terningkast: 4


Stina Nordland

Stina Nordland

Skrevet 18. november 2016 av Stina Nordland på Sandnes skule

Forfattar: Terje Torkildsen
Tittel: «Stavanger Stories – 1»
Sidetal: 158

«Stavanger Stories» er ei bok med 14 ulike kapittel. Me fylgjer i hovudsak søskenflokken Duxen, Betty og Broremann, i eit dagens Stavanger. I tillegg til desse tre, møter me også nokre andre sentrale personar.
Boka byrjar særs bra, og eg finn boka interessant frå fyrste stund. Dessverre er ho ikkje like spanande frå kapittel tre og utover. Den får deretter ein særs god spenningstopp i midten av boka. Boka handlar vekselsvis om dei tre sysknene, og innhaldet er veldig bra og variert. Men om tittelen ikkje hadde vore slik den er, hadde eg umogleg ha fått med meg at handlinga føregjekk i Stavanger by. Difor saknar eg litt stadsnamn og plasseringar som gjer det mogleg for lesaren å kjenne seg igjen.
Boka er skriven på nynorsk, og det trekkjer opp. Den er ein av dei få, og eg finn det berre positivt. For ein som skriv nynorsk til dagleg, har eg ingen problem med å skjøne innhaldet. Boka er nokre stader på veg til å verte grusomt klein, men forfattaren avslutter dette brått, gang på gang. Sjølv er eg usikker på om eg likar det eller ikkje.
Boka er original, og veldig ulik andre bøker eg har lese så langt. Den er hjertelig, men manglar til tider spenning. Kort er boka ein god del sorg og død, litt livslære og ein dråpe humor. Slutten var annleis, ettersom eg trudde den handla om nokon andre. Boka er original, og eg vil anbefale ho til andre. Likevel syns eg ikkje den er god nok for Uprisen-nominasjon, på grunn av mangel på spenning.
Terningkast: 4


Sara Myrslett-Warth

Sara Myrslett-Warth

Skrevet 17. november 2016 av Sara Myrslett-Warth på Tromstun skole

Tittel: Stavanger stories
Forfatter: Terje Torkildsen
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Novellekrans
Døden endrer
Boka er bygd opp som en slags "krans" av små noveller. Hver "novelle", eller hvert kapittel, binder sammen, som i en krans, historier om familiemedlemmene til den som dør i første kapittel.
Boken omhandler aktuelle temaer som en familie må forholde seg til. Gjennom de ulike familiemedlemmenes synsvinkler får vi skildret ulike temaer som sykdom, død, sorg, mobbing, ungdomsopprør, og deres tanker og følelser rundt dette. I hvert kapittel blir vi kjent med nye sider i søskenflokken og til foreldrene. Det er de som forteller historiene.
Boken starter "in medias res", altså midt i handlingen. Vi møter Betty som er irritert etter å ha kranglet med moren sin. Hun sitter på bussen på vei til bestemoren og aner fred og ingen fare. Hun vet ikke at hun kommer til å møte på Døden. Hun sitter bare der en helt vanlig dag og freser lydløst mot alt. Krangelen startet med et enkelt spørsmål. "Kan du kjøre meg til bestemor?" Betty fikk et nei fra moren sin og ble kjempe irritert.
I nest siste kapittel legges det opp til en spennede hendelse, men vi får en uventet slutt.
Jeg hadde ikke særlige problemer med å legge fra meg boka. Den fenget meg ikke helt fra starten, men etterhvert som jeg kom ut i boka ble den mer og mer gripende.
Historiene blir fortalt ut fra foreldrene og barnas synsvinkler. I hvert kapittel handler det om hendelser i en av familiemedlemmenes liv.
I kapittel en får vi møte på Betty og døden til en som betyr mye for henne. I fjerde kapittel får vi møte på Broremann som er flink med ferger. I femte kapittel møter vi på Duxen. Han er russ dette året og en kveld drikker han seg full. Dagen etter våkner han opp i en barnehage. I de andre kapittlene får vi også kjennskap til forholdet mellom barna og foreldrene.
Dette omhandler hverdagslige hendelser i ungdommens liv. For meg som er ungdom var det lett å kjenne seg igjen i hovedpersonene. I noen kapitler gjør de ting jeg aldri ville ha gjort, og i noen er jeg helt enige med dem. Som for eksempel i kapittel 1. Der kjenner jeg meg igjen fordi jeg kjenner på hvordan det er å krangle med moren min, og at man kan bli ganske irritert. I kapittel fem gjør Duxen ting jeg aldri ville ha gjort. Drikke seg full, kle seg naken og gå rundt i byen midt på natta.
Boka var helt grei å lese. Den er skrevet på nynorsk som gjør det litt vanskeligere å lese den. Etter hvert som du kommer inn i boka blir det enklere fordi du tenker ikke så mye over at den er skrevet på nynorsk.
Det er mye dialog i boka. Ungdommene snakker mye seg i mellom. Som for eksempel i kapittel seks. Der snakker Halvar og Broremann mye sammen om hvordan de skal beskytte hverandre og hvordan de skal overleve hverdagen. De hjelper og støtter hverandre til å få en bedre hverdag. I noen kapitler er det mye banning. I det samme kapittelet banner de mye. Broremann banner til mobberne for å få de til å forstå at det de gjør ikke er greit, og at de må stoppe med det. Noen plasser har de litt kortere setninger som får opp spenningen. Eksempel: Politimannen sier ingenting. Stiller seg bare rolig opp innenfor døra. Bernhard svelger og kremter. Her bruker de korte setninger for å få opp stemningen. Forfatteren bruker noen kontraster i forhold til utseende til dem. Noen er litt mer fyldigere enn andre, noen er høyere, noen er lavere.
Denne boken handler egentlig om hvordan ungdommer takler ulike situasjoner i livet. Hvordan det er å miste noen, hvordan det er å skape ny familie, krangling med foreldre, hvordan det er i russetiden osv. Jeg tror forfatteren har skrevet boka for å fortelle ulike måter en ungdom kan takle en situasjon på. Når man er ungdom, er man i puberteten, og kroppen er i forandring. Dette kan være med på å påvirke de ulike hendelsene.
Boken har noen svakheter. Den er litt kjedelig noen steder og det tar lang tid før de kommer til poenget. Det beste ved boka var at forfatteren skildrer personene sine opplevelser så jeg får føle på hvordan de har det.
Forfatteren har allerede vunnet priser for bøker som er nominert til uprisen. Jeg synes denne boken også burde bli nominert for den setter ungdomslivet i perspektiv og er troverdig.
Jeg gir boken en sterk 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen