Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 70 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Lea

Lea

Skrevet 7. desember 2018 av Lea på Landøya ungdomsskole

Boka er en ungdomsroman som er skrevet på nynorsk.
Jeg synes boka var spennende og at vi startet ganske rett inn i handlingen. Boka var ikke så veldig lang så man kom ganske fort gjennom den. Jeg kunne ønske at den var litt lenger.I boka følger vi jeg personen som heter oda.Vi for vite hennes tanker og hvordan hun opplever ting gjennom hele boka.Jeg likte boka fordi det var mye som skjedde gjennom hele boka. Det er en overraskelse hva som skjer med henne. Jeg likte boka med siden jeg synes den var litt kor. Jeg gir den terningkast: 4


Anna

Anna

Skrevet 7. desember 2018 av Anna på Lom ungdomsskole 10A

Boka handlar om Oda som blir mishandla av mora hennar.Mennesker rundt Oda trur at såra i fjeset hennar er der grunna at ho har dårleg balanse,og falt på sykkelen.Oda og mora held denne vonde hemmelgheita skjult for far til Oda og alle andre.
Boka hadde gode skildringar,og det var realistisk.Eg likte at det vart fortalt ting som hadde skjedd i fortid.Boka beskreiv godt korleis Oda følte seg og,og forholdet ho hadde til mora si.Boka vart til tider kjedeleg,og det var lite som skjedde.Eg likte ikkje slutten,da ein ikkje fikk vite korleis det gjekk med Oda og mora
Eg gjev denne boka terningkast 4


Cela christine

Cela christine

Skrevet 6. desember 2018 av Cela christine på Harestua skole

Boka "Smadra" er en bok som beskriver følelser og en vond hemmelighet. Jeg synes denne boka var spennende og interessant å lese. Jeg gir denne boka terningkast 4 fordi jeg synes den ble kjedelig til tider, men hentet seg opp igjen flere ganger. Grunnen til at gir den er 4 er fordi jeg synes det var skrevet gode detaljer og beskrivelser på hvordan hovedkarakteren følte det. Noe annet som var bra er at den blir skrevet på en måte som du kan leve deg inn i handlingen.


Dina Haakonsen

Dina Haakonsen

Skrevet 5. desember 2018 av Dina Haakonsen på Ruseløkka skole 10B

Smadra

“Smadra” er en lettlest bok på nynorsk, som er skrevet av Brynjulf Jung Tjønn.

Gjennom boka følger vi hovedpersonen Oda, som bærer på en mørk hemmelighet. Hun har alltid tydelige blåmerker og sår på kroppen, men hun skylder på at hun falt på sykkelen når folk spør. Det ingen vet, er hva som skjer hjemme. Dette er det kun Oda og moren som vet. Hun blir nemlig slått av moren sin.

Boka er bygd opp av enkle og presise setninger, som beskriver godt situasjonen som Oda er plassert i. Forfatteren tar i bruk en god del dialoger og litterærere virkemidler, som skaper en helhet i boka. Man starter rett inn i handlingen –in medias res, og den inneholder mange korte, men gode skildringer. Handlingen var nokså uforutsigbar, men dersom du får med deg all informasjon i fortellingen, så vil du kunne ha en viss anelse om hva som vil skje videre. Personene som står i fokus er hovedpersonen Oda, bestevennen hennes Malid, moren og faren. Boka tar for seg et viktig tema som dreier seg om vold, mangel på trygghet og det å ikke si ifra.

Personlig, så synes jeg boka var helt ok. Dette er fordi boka var såpass kort, og dermed var handlingen begrenset. Det fantes få spenningstopper, noe som gjorde at min interesse for boka, sank. Til tider så kunne handlingen være forvirrende, siden den hoppet fram og tilbake i tid. Det som jeg synes var mest skuffende med boka, var avslutningen. Det endte veldig brått. Når det gjelder det positive med boka, så tar forfatteren opp et såpass sårbart og aktuelt tema på en realistisk måte. Selv om spenningstoppene var få, så var de gripende, og gjorde at jeg ikke ville legge fra meg boka. Gjennom handlingen, kommer budskapet nokså tydelig fram –at det er viktig å si ifra.

Jeg anbefaler denne boka til de som liker lettleste bøker, og som ønsker å sette seg inn i et viktig og følelsesladd tema som fortsatt er aktuelt den dag i dag.

Terningkast: 4


David Wang

David Wang

Skrevet 5. desember 2018 av David Wang på Harestua skole

Fortellingen i boken Smadra er om Oda som blir slått av moren. Moren har en dårlig hånd som har ødelagt karrieren hennes innenfor kunst. En dag startet moren å slå Oda med den samme dårlige hånden. Denne dramatiske hendelsen var starten på et dårlig forhold i hele familien. Forholdet mellom moren og Oda blir dårligere og dårligere, og voldet i hjemmet blir holdt i hemmelighet for faren og venner.

Samdra er en godt skrevet bok, med et lettlest språk og veldig gode virkemidler. I boken spoler vi tilbake i tid, som er litt forvirrende, men også genialt. Denne boken drar inn leseren ved første kapittel, og har mange gode skildringer.

Boka passer for 13-16år gamle ungdommer.

Terningkast 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet 4. oktober 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole

Kraftig

Detter er en kort bok om Oda og hennes venn Milad. Gjennom boken ser vi fra Odas perspektiv hvordan hun har det med moren sin som slår henne. Vi ser også på Milads bakgrunn som flyktning som traumatiserer ham gjennom boken. En veldig kort bok.

Boken handler som sagt om Oda som er en ung jente som har problemer med moren sin. Moren slår datteren sin og faren aner ikke noe om det. Oda minnes ofte om hennes gode minner med moren sin og ønsker bare å ha hennes kjærlighet. Vi følger også med på hovedkarakterens bestevenn Milad som også har problemer. Han er traumatisert av hans opplevelser som flyktning og vi hører også at moren hans har store problemer med det også som skremmer Milad.

Boken starter rett i en sterk handling og stopper bare så vidt senere opp for å hjelpe oss komme gjennom boken. Setningene er korte vanligvis beskrivende og er skrevet i bokmål. Boka har en vanskelig spenningskurve fordi jeg mener den ikke eksisterer? Boka har en lineær framgang og vanligvis er det ikke mer enn mange mindre intense spenningskurver gjennom hele boken. Boken har passende språk og er litt vanskelig å oppsummere.

Boken er skrevet veldig sterkt, språket er rett fram og ofte må man lese mellom linjene. Det er også brukt veldig mye plass mellom avsnitt og kapitler som jeg syns var et virkemiddel som fungerte bra til å få fram ensomheten, styrken og betydningsfullheten i boken. Boken er ikke veldig lang, men det trenger den ikke heller. Den fyller inn seg selv. Jeg hadde selv problemer noen steder med å forstå fullt hva som skjedde. En ekstremt velskrevet bok.

Jeg syns dette er en veldig god bok som prøver å fortelle noe på en annerledes og vanskelig måte og gjør det veldig bra. Boka tar opp alvorlige temaer og når du har lest boken har du noe å tenke på. Boken sin sterkeste side er nok at den er veldig velskrevet, dette er også dens svake side siden jeg tror mye av den vil gå over hodet på mange ungdommer. Da passer den kanskje ikke så godt ungdom. De fleste syns vel sikkert boken var kjedelig siden de ikke var veldig investert. Selv kunne jeg ikke ta hendene av boken før jeg var ferdig. Likevel passer nok denne boken bedre til eldre grupper. En liten ting som plaget meg var også at Milad sine opplevelser var til tider litt tvunget.

Terningkast: 6

Sannsynligvis min favoritt ved slutten.

Burde lese denne hvis man tror man er erfaren nok.

Til toppen