Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Så lenge ingen ser oss

Anders Totland Gyldendal 2017 10 anmeldelser

Det er ingen som ser oss her, seier Ole, den nye stefaren til Jon. Jon har hatt ein del av dei. Men Ole er annleis. Han lagar pannekaker, legg frem gymtøy og passar på at det er nok mat i Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Agate R.Birkedal

Agate R.Birkedal

Skrevet 20. oktober 2017 av Agate R.Birkedal på Grim skole

En lettlest bok om et viktig tema

“Så lenge ingen ser oss” handler om da Ole flytter inn hos 15 år gamle Jon og moren. I begynnelsen er alt bra. Ole steller mye hjemme i huset og passer på at både Jon og moren har det fint. Alle trives og det er endelig ro i huset. Det er først da Jon og Ole drar på campingtur, bare de to, at alt brått blir forandret.

Boken er skrevet enkelt og den går rett på sak. Dette gjorde at jeg lett kom inn i boken og klarte å se for meg de ulike personene og deres synsvinkler. Spesielt Jon sin, da det er han som er hovedpersonen og boken er skrevet fra hans synsvinkel. Jeg kunne kjenne på mange av de følelsene han hadde. Frustrert, bitter og redd. Det var ingen steder i boka hvor jeg ikke skjønte hva som skjedde eller jeg måtte tenke meg om to ganger. Den var altså veldig lettlest.

Jeg synes forfatteren beskriver Ole veldig godt. Han var flink til å få frem at han hadde to sider og at han var en rimelig kald person. Han har også klart å formidle temaet bra med få ord. Personlig liker jeg når bøker varer litt lenger og at det gjerne går litt tid før jeg skjønner hvordan den vil ende. Den var for forutsigbar, synes jeg.

Historien derimot er veldig troverdig og realistisk. Det som skjer i boka kunne skjedd i virkeligheten, og det er nok en av tingene jeg likte med den. Handlingen skjer i en nokså normal familie i et vanlig miljø, og det gjør den ekstra troverdig.

“Så lenge ingen ser oss” er en bok med et viktig og alvorlig tema og budskap. Selv mener jeg at den ble alt for lettlest og jeg følte ikke at den satt i meg etter at jeg var ferdig med den fordi slutten var veldig enkel. Jeg synes forfatteren kunne lagd en mer spennende og overraskende slutt som får leseren til å tenke over boka selv når den er ferdig. Derfor gir jeg den terningkast 4.


Laila Løvheim Hakkam

Laila Løvheim Hakkam

Skrevet 19. oktober 2017 av Laila Løvheim Hakkam på Grim skole

Budskapet som er så viktig den dag i dag

Den nye stefaren til Jon er perfekt. Ole lager pannekaker på morgene, hjelper til med moren til Jon og trener bygdas fotballag. Han tar til og md Jon med seg på teltur. En tur som ikke bare blir hyggelig, tvert imot. Jon striver med skyldfølelse etter turen og det eneste han kan tenke på er hvordan han kan beskytte sin lillebror mot stefaren som skulle være så perkekt.

Når jeg leste bak på boka visste jeg med en gang hva den skulle handle om. Jeg fikk en ekkel følelse og ble nesten litt “kald” på ryggen. Temaet og handlingen er så aktuell i dag og mange barn opplever akkurat det samme som Jon. Defor kan denne boka bli litt for voldsom for enkelte personer fordi hele boka handler jo om Jon og hans vonde opplevelse. Jeg sier ikke at ingen burde lese denn, men hvis man tenker litt gjennom boka vil man finne ut at den faktisk er ganske trist og egentlig en helt forferdelig historie. En ting jeg syntes var veldig bra var at forfatteren ikke hadde gått i detaljer, men heller fortalt historien godt.

Jeg syntes at denne boka godt kan bli nominert fordi den er skrevet med et godt språk og formidler budskapet bra. Så lenge ingen ser oss får terninkast 5+ av meg og en av grunnene til at den ikke fikk 6 var fordi jeg syntes at historien kanskje var litt for sterk og kan påvirke mange unge.


Therese Mikkelsen Skaar

Therese Mikkelsen Skaar

Skrevet 16. oktober 2017 av Therese Mikkelsen Skaar på Harestua skole

Så lenge ingen ser oss er en bok uten spenningstopp, men som kom med et veldig dypt budskap. Det ble mye gjentakelser som ble litt unødvendig. Ellers er det en godt skrevet bok.
Jeg likte at forfatteren ikke gikk inn i detaljer så leseren måtte lese mellom linjene. Dette er en tøff bok som påvirker mye. Jeg synes flere ungdommer burde lese denne boka, for å komme litt dypere inn i hvordan et offer kan oppleve en sånn hendelse. Jeg synes det var tøft å lese om moren til Ole, fordi hun ikke hørte etter når Ole prøvde å fortelle henne hva som skjedde. Det hun gjorde var å sende sønnen sin vekk, hvem gjør sånt?
Jeg velger å gi denne boka terningkast 4.


Stine Louise Haakenstad

Stine Louise Haakenstad

Skrevet 13. oktober 2017 av Stine Louise Haakenstad på Harestua skole

Så lenge ingen ser oss er nok en veldig tøff bok å lese for de som har opplevd noe liknende. Når du leser denne boken får du medfølelse for de som har opplevd noe liknende. Jeg mener det er en veldig gjennomført bok, og jeg syntes den er meget godt skrevet.

Jeg skulle ønske forfatteren hadde fortalt litt mer om moren og hva hun slet med. Og hvorfor hun ikke trodde på det Jon sa, men heller valgte å tro på Ole. Noe av det bedre med boken var at vi fikk høre litt om Lukas på slutten, men jeg syntes det kunne vært enda mer om hans forhold til Ole og hvordan han opplevde det hele. Jeg mener at denne boken burde bli nominert på bakgrunn av språket og hvordan forfatteren legger det frem. Jeg gir boken terningkast 4


Ida Marie Janzon

Ida Marie Janzon

Skrevet 9. oktober 2017 av Ida Marie Janzon på Harestua skole

Så lenge ingen ser oss er tøff og lese for mange. Personlig synes jeg boka er litt ekkel, selv om forfatteren ikke går inn på detaljer. Det er kanskje noe jeg synes mangler. Da tror jeg vi flere kunne forstått boken fortere. Forfatteren skriver bra.

Forfatteren bruker mye gjentakelser. De blir for kjedelige for min del. Jeg synes til tider det var vanskelig å legge fra seg boken fordi jeg ville jo vite hvordan dette skulle ende. Det er et sårt tema, og slutten avgjør alt. Etter min mening burde boken bli nominert, grunnet et godt språk og formidling som når ut til mange ungdommer. Terningkast 3.

Til toppen