Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Så lenge ingen ser oss

Anders Totland Gyldendal 2017 10 anmeldelser

Det er ingen som ser oss her, seier Ole, den nye stefaren til Jon. Jon har hatt ein del av dei. Men Ole er annleis. Han lagar pannekaker, legg frem gymtøy og passar på at det er nok mat i Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emma Lomvien

Emma Lomvien

Skrevet 16. november 2017 av Emma Lomvien på Ringshaug ungdomsskole

Så lenge ingen ser oss heter boka. Boka handler om en 15 år gamle Jon som blir voldtatt av stefaren sin Ole. Det starter når de drar på camping bare de to. De gjør det flere ganger og Ole tvinger Jon til å drikke så han dermed ikke kan gjøre motstand. Det skjer også flere ganger hjemme.

Boka er på nynorsk og enkel å lese. Det var korte settinger og lite tekst på sidene. Jeg synes språket passer til bokas innhold. Jeg syntes boka startet bra og att den ble fort ganske spennende. Jeg syntes spenninger var ganske jevn. Boka sluttet litt brått. Når jeg hadde lest hal-veis ble det vanskelig å lege den fra seg. Den virket veldig troverdig var litt ekkel men, det var en fin bok. Jeg synes den virket ganske sammenhengende, litt rar på slutten. Jeg syntes ikke dette er en barnebok kanskje litt mer for de eldre, fin aldersgruppe er nok 14 og oppover. Dette ligner ikke på en bok jeg har hørt eller lest om før.

Jeg tror forfatteren har skrevet om dette fordi det er noe som skjer til så mange ungdommer. Det beste ved boka er att den virker troverdig.

Jeg synes boka burde nomineres til Uprisen fordi den virker troverdig og det er noe alle ungdommer burde lese. Jeg syntes boka burde få en 5 fordi den er fin og viker troverdig men samtidig var det en litt rar slutt.


Malin Gunes

Malin Gunes

Skrevet 8. november 2017 av Malin Gunes på Torpa barne- og ungdomsskole

Tankevekkende

Boka var en dramatisk historie den forteller om noe som godt kan skje i virkeligheten.
Jon bodde med moren sin som var veldig humørsyk. Moren fikk en ny kjæreste som med tiden viste seg for å ikke være en god mann mot Jon.
jeg syntes boka var spennende etter første side. Jeg syntes boka utviklet seg bra og holdt spenningen til slutt. Jeg syntes egentlig at boka slutta lit overraskende. Boka var litt vanskelig å legge fra seg, jeg syntes det ble mer og mer spennende for hver side. Det var veldig enkel å leve seg inn i boka. Det var karakteren som gjorde at jeg levde meg inn i boka. Boka var litt ekkel og litt gripende. Jeg syntes forfatteren får fram et viktig budskap. Jeg vil anbefale boka videre, den var ikke særlig vanskelig å lese selv om det var nynorsk. Jeg gir boka en terningkast 5.
Positiv: Fengende
Spennende
Lettlest
Overraskende
Interessant
Negativ: ting skjedde så fort


Erik Lønne

Erik Lønne

Skrevet 2. november 2017 av Erik Lønne på Rothaugen skole

Noe spennende å lese i fritiden.
Bokanmeldelse av Erik Lønne – Så lenge ingen ser oss

Denne boken er skrevet av Anders Totland, Boken handler om en gutt som heter Jon, han har fått en ny stefar som heter Ole. Han virker som en veldig snill person, men han er ikke like snill som Jon trodde. En dag når Ole og Jon drar på telttur sammen gjør Ole noen ting Jon ikke i det hele tatt er komfortabel med.

Det som fikk meg interessert i denne boken var at den var annerledes den var mye mørkere enn andre bøker for ungdommen nå til dags. Jeg opplevde at denne boken var kjapp å lese og noe du kan bare sitte å lese i en til fire timer kommer an på hvor kjapt du lester. Jeg anbefaler folk å lese denne boken. For min del gir jeg denne boken terningkast fire. Antall sider i denne boken er 116 og denne boken anbefaler jeg for ungdommer fra 12 til 16 år.
Jeg synes at denne boken bør vinne Uprisen, den er spennende å lese og forteller en viktig historie om en ungdom som blir brukt og ikke har sjansen å si noe.


Maja Qvam Bjørnstad

Maja Qvam Bjørnstad

Skrevet 24. oktober 2017 av Maja Qvam Bjørnstad på Torpa barne- og ungdomsskole

SÅ LENGE INGEN SER OSS
"så lenge ingen ser oss" handler om at Jon får en ny stefar, men Ole er ikke som de andre stefedrene Jon har hatt. Ole var nemlig kul og kjempe snill. Men en gang Ole og Jon skal på camping forandrer alt seg.

Boka starter ganske oppslukende men spenninga kommer litt seinere i boka. Spenningskurven starter ganske lavt, men så fyker den til værs.
Boka sluttet ganske overraskende og var lett å lese. Den var litt vanskelig å legge fra seg og lett å leve seg inn i.
Jeg levde meg inn i boka fordi forfatteren forklarte veldig godt detaljer og karakterene var spennende å følge med på. Boka virket veldig troverdig. Det var en spesiell overskrift, men den passer til innholdet i boka, framsiden passet også.
Jeg gir boka terningkast 5.


Hepne Økland

Hepne Økland

Skrevet 20. oktober 2017 av Hepne Økland på Rothaugen skole

En kort bok om et spesielt tema

Så lenge ingen ser oss av Anders Totland

Jeg gir “Så lenge ingen ser oss” terningkast 4 fordi den var fengende, det skjedde noe hele tiden, forfatteren legger mye handling i få ord og fordi hvis du legger den fra deg, så er det vanskelig å komme seg inn i handlingen igjen.

Boken handler om en gutt kalt Jon som får en ny stefar som er helt perfekt. Han lager middag, pakker gym tøy, vasker hus og tar Jon med på camping. Men selvfølgelig passer ikke alt. Jon blir nemlig utsatt for seksuelle handlinger av stefaren og blir sendt vekk på et lydighetskurs.

Jeg synes boka var en trist, fengende og passelig for yngre ungdom, derfor anbefaler jeg den for gutter som er 12-14 år.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Agate R.Birkedal

Agate R.Birkedal

Skrevet 20. oktober 2017 av Agate R.Birkedal på Grim skole

En lettlest bok om et viktig tema

“Så lenge ingen ser oss” handler om da Ole flytter inn hos 15 år gamle Jon og moren. I begynnelsen er alt bra. Ole steller mye hjemme i huset og passer på at både Jon og moren har det fint. Alle trives og det er endelig ro i huset. Det er først da Jon og Ole drar på campingtur, bare de to, at alt brått blir forandret.

Boken er skrevet enkelt og den går rett på sak. Dette gjorde at jeg lett kom inn i boken og klarte å se for meg de ulike personene og deres synsvinkler. Spesielt Jon sin, da det er han som er hovedpersonen og boken er skrevet fra hans synsvinkel. Jeg kunne kjenne på mange av de følelsene han hadde. Frustrert, bitter og redd. Det var ingen steder i boka hvor jeg ikke skjønte hva som skjedde eller jeg måtte tenke meg om to ganger. Den var altså veldig lettlest.

Jeg synes forfatteren beskriver Ole veldig godt. Han var flink til å få frem at han hadde to sider og at han var en rimelig kald person. Han har også klart å formidle temaet bra med få ord. Personlig liker jeg når bøker varer litt lenger og at det gjerne går litt tid før jeg skjønner hvordan den vil ende. Den var for forutsigbar, synes jeg.

Historien derimot er veldig troverdig og realistisk. Det som skjer i boka kunne skjedd i virkeligheten, og det er nok en av tingene jeg likte med den. Handlingen skjer i en nokså normal familie i et vanlig miljø, og det gjør den ekstra troverdig.

“Så lenge ingen ser oss” er en bok med et viktig og alvorlig tema og budskap. Selv mener jeg at den ble alt for lettlest og jeg følte ikke at den satt i meg etter at jeg var ferdig med den fordi slutten var veldig enkel. Jeg synes forfatteren kunne lagd en mer spennende og overraskende slutt som får leseren til å tenke over boka selv når den er ferdig. Derfor gir jeg den terningkast 4.

Til toppen