Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ryktet

Ingeborg Arvola mangschou 2015 28 anmeldelser

Nika har en mobil full av hatmeldinger. Hun har kapret typen til Anette K. Det sier i alle fall ryktet. Og nå skal hun blø. Anette og venninnene hennes skal slå skallen hennes inn med en jernstang. Men det er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Nora Mukdam Abbas

Nora Mukdam Abbas

Skrevet 7. april 2016 av Nora Mukdam Abbas på Fyrstikkalleen skole

Jeg skjønte ikke poenget med denne boka. Jeg synes den var meningsløs. Hvis jeg skal finne noe positivt ved den, så er det styret rundt broren hennes. Men selv det viste seg til å ikke være noe heftig. Da jeg leste baksiden av boka, forventet jeg at broren skulle gjøre noe grotesk. Men slik ble det altså ikke.

Jeg hadde ikke akkurat noen høye forventninger til boka før jeg startet, så jeg vil ikke si at jeg ble sjokkert eller skuffet. Selve handlingen falt ikke i smak. At noe så lite skal utvikle seg til noe så problematisk og farlig for BARE henne og ikke Tarjei, synes jeg ikke var troverdig eller bra.

Boka var ganske lettlest og lite detaljert. Jeg likte ikke oppsettet, setningene var korte og fordelingen av de var irriterende. Jeg ville ikke ha anbefalt denne boka til noen. Rett og slett fordi den var kjedelig og manglet alle kjennetegn på en god bok. Jeg kan selvfølgelig ikke snakke for alle, men jeg tror ikke den hadde falt i smak hos så veldig mange generelt.


Marius Lund

Marius Lund

Skrevet 7. april 2016 av Marius Lund på Løkenåsen ungdomsskole

«Ryktet» av Ingeborg Arvola er en kort og lettlest bok som handler om ei jente som heter Nika.

Nika flørtet med kjæresten til Anette K og ryktet og hatmeldingene hun får på mobilen tilsier at hun skal dø for det hun har gjort. Anette K og venninnene hennes har tenkt il å klippe av håret hennes, slå henne i hodet med ett jernrør og banke henne opp. Men Nika er ikke redd for jentene, hun er aller mest redd for hva storebroren hennes har tenkt til å gjøre når han finner ut av hva jentegjengen til Anette K skal gjøre.

Boka starter in medias res og vi får mye informasjon i løpet av kort tid. Det at den starter slik gjør lesingen litt mer spennende enn andre bøker. Selve temaet i boka er ett aktuelt tema for ungdom i dag. Temaet er rykter og nettmobbing. Det at forfatteren har valgt det temaet gjør at ungdommer kan syne at det er spennende å lese boka. Det er en altfor kort bok som kunne vært skrevet ganske mye lenger.

Det som trekker den ned er at avslutningen er såpass brå og kort. Det er en slutt som gjør at man kan sitte igjen med flere spørsmål. Jeg lurte i alle fall på dette: Hva var det som skjedde med ryktet, hvordan var det videre for Nika, skjedde det noe med broren hennes, hvordan løste det seg for Nika?

Alle de spørsmålene der tror jeg at jeg kunne ha fått svar på hvis boka hadde vært lengre. Jeg satt igjen og lurte på om det var en nummer to i serien eller om det var noen sider jeg hadde hoppet over, men det var det altså ikke. Kort sagt synes jeg at forfatteren har skrevet en litt for kort og lettlest bok.

Jeg likte at hun tok opp mobbing i boka og viser alvorligheten av nettmobbing og konsekvenser det kan få. Det kan kanskje få oss ungdommer til å forstå hvor ille det faktisk er å bli mobbet. Språket i boka er typisk for oss ungdommer, altså mye banning og grovt språk. Det gjør at det er litt «kulere» for flere å lese den.

Boka passer ungdommer opp til 16 år. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal gi den, så jeg ligger mellom 4+ og 5.


Ayoub Zannachi

Ayoub Zannachi

Skrevet 7. april 2016 av Ayoub Zannachi på Haugenstua ungdomsskole

En jente som gjennomgår kjærestedrama. To ekle guttevenner. En jente. Trekløveren.

Boken var kjempegod! Jeg likte boken fordi den var lettlest, men ikke mindre innholdsrik av den grunn. Noe av det som var bra med den var at innholdet/handlingen var enkel å følge opp.

Den var spennende, og hadde drivet. Jeg hadde absolutt anbefalt den videre!


Ingeborg Frey Frøslie

Ingeborg Frey Frøslie

Skrevet 7. april 2016 av Ingeborg Frey Frøslie på Nesoddtangen skole

Denne boken ble jeg positivt overrasket av. Jeg liker vanligvis ikke denne typen bøker, men «Ryktet» var bedre enn jeg hadde trodd før jeg begynte å lese den.

Den er bygd opp som en vanlig ungdomsbok, ganske rett inn i handlingen, med vendepunktene jevnt fordelt utover. De forskjellige karakterene og hovedpersonen blir presentert etter hvert, og det er bra, for det gjør at du ikke må lese lange beskrivelser før historien kommer i gang.

Jeg liker slutten til boken, den er åpen og fikk meg til å tenke på hva som kunne ha skjedd videre. Samtidig runder den av, det er ikke sånn at fortellingen bare stopper uten å gi deg en idé om hvordan det kommer til å gå videre.

Boken er skrevet i korte, enkle setninger, og det gjør at den er rask å lese. Jeg syns det var lett å følge med på hva som skjedde, og siden den var så enkel, hadde den kanskje passet for de som ikke leser så mye eller er så glad i å lese?

Hovedpersonen Nika sitt liv er beskrevet på en fin måte. Det er bra med denne boken, karakterene og stedene er skildret sånn at du greier å forestille deg omtrent hvordan miljøet er. Noen deler er kanskje litt trege, men siden boken er så kort og lettlest, gjør det ikke noe. Hvis noe blir kjedelig varer det ikke lenge.

Boken tar opp temaer som mobbing, trusler på nett, narkotikaavhengighet og vold på en ganske usentimental måte. Det er en bra ting. Ofte blir bøker som handler om disse tingene veldig dramatiske og virker overdrevne, fordi forfatterne graver seg ned i tragedien og pøser på med så mye deprimerende detaljer som mulig. «Ryktet» greier å skrive om fæle ting på en fin måte. Den får fram alvoret, men gjør ikke noe stort nummer ut av det.

Og den gjør ikke om Nika til et offer. I stedet er hun en sterk person som man heier på. Hun er samtidig realistisk, for hun blir redd og lei seg i boken, men hun drukner ikke i det.

Alt i alt er det en grei bok. Jeg likte den bedre enn jeg hadde trodd før jeg startet å lese.


Sandra

Sandra

Skrevet 16. desember 2015 av Sandra på Trondjord skole

Ei merkelig og virkelig bok

«Ryktet» handler om ei 15 år gammel jente, Nika som bor sammen med mora og storebroren. Nika har ifølge ryktene kapret kjæresten til Anette K. Mobilen hennes blir overfylt av hatmeldinger. Anette K og venninnene skal ta hevn på Nika. Hun skal bli skinnet, hun skal blø. De skal slå henne med en jernstang, men Nika er ikke redd for det eller meldingene. Hun er redd for at broren skal finne ut hva som har skjedd og hvordan han kommer til å reagere.

Jeg vil gi boka terningkast 3, fordi jeg synes boka var grei nok. Måten forfatteren har beskrevet tanker og ting på, synes jeg var veldig bra, noe som gjorde at det var lett å forstå boka. Jeg synes at boka virket mer realistisk, fordi de befinner seg i Tromsø. Da kunne jeg se for meg hvor de var når det skjedde noe, etter beskrivelsene, siden jeg selv bor her. Temaet i boka likte jeg veldig godt, digitalmobbing. Også det at Nika ikke brydde seg om alle hatmeldingene, at hun ikke lot meldingene påvirke henne så mye, viste at hun var en tøff jente.

Boka ble litt slitsom å lese på grunn av korte setninger. Setningene var korte, men bestemt, og jeg måtte på en måte finne en rytme for å lese boka. Tror jeg trekker litt ned på grunn av slutten, fordi jeg ville gjerne visst hva som skjedde videre, siden boka sluttet så brått. Men ellers en helt ok bok for de som er 12-14 års alderen! Som sagt, terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen