Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Om noko skulle skje

Ragnar Hovland Samlaget 2016 14 anmeldelser

Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ingrid Bjerkås

Ingrid Bjerkås

Skrevet 21. november 2016 av Ingrid Bjerkås på Tromstun skole

Tittel: Om noko skulle skje

Forfattar: Ragnar Hovland

Utgivelsesår: 2016

Sjanger: Fantasy

Boka handlar om ein gut som hadde ein kjæraste som døyde. Etter hun døyde blei han deprimert, så han fikk seg ein venn som foreslo at han kunne gå til ein kaptein å få hjelp. Han fortalte ein historie om ein som hadde dratt til underverden der alle dei døde bor. Reiner (hovudpersonen) bestemmer seg for å dra til underverden å lete etter kjærasten.

Boka startar treigt, det er mykje dialog mellom meniskane om ting som ikkje er viktig og som ikkje burde vært med i boka. Boka blir fort meir spanande etter at Reiner gjekk til kapteinen for å få hjelp, og dei prøvde å komme seg til underverden for å leite etter kjærasten hans. Til tider var boka vanskeleg å legge frå seg, men for det meste ikkje, fordi det ikkje skjedde mykje i denne boka. Kvar handling varer veldig lenge, så det blir kjedeleg etter kvart. Boka er veldig overnaturleg sidan i boka kan kven som helst møte dei døde, som ikkje kan skje i verkelegheita. Eg gjer boka terningkast 3.

Boka var lett å lese, avsnitta var bygd opp bra, dei var ikkje for lang og ikkje for kort. Miljøet blir beskrive veldig nøyaktig som gjør at det er veldig lett å se for seg hvordan det ser ut som er ein positiv ting. Eg vil anbefale boka til dei som har god tålmodighet med å lese bøker. Boka bør ikkje nominerast til U-prisen.

Denne boka handlar om kjærleik. Det å være villig til å gjøre alt for å se kjærleiken sin igjen for ein siste gang. Boka har noen svakheter, som lange dialogar mellom meniskane og handlingar som ikkje er lett å forstå. Boka er ikke original, sidan det er mange bøker som har et mål de prøver å nå, men de møter på utfordringar underveis for å nå målet. Mange bøker og filmar er bygd opp sånn, så man vet hvordan boka ender.


Morten Tomassen

Morten Tomassen

Skrevet 17. november 2016 av Morten Tomassen på Tromstun skole

Om noko skulle skje av Ragnar Hovland, ungdomsroman fra 2016 

Å miste nokon er tungt, å miste nokon av sine nærmaste er tyngre, men kor langt ville du ha gått for å forsøke bringe tilbake en av dine avdøde? Denne kjærleikshistoria byr på spenning og sjølvsagt kjærleik. 
Vi er inne i hovudet til ungdommen Reiner. Tankane svirrar som dei skal i ungdomstida, og det blir ikkje betre når man har ein kjærast. Boka har ein start som er fengande og man blir fort nysgjerrig, og det tar ikkje meir enn ei sida før vi skjønnar at kjærasten til Reiner, Ingrid ikkje lenger er blant oss. Reiner blir introdusert til Kapteinen og heile saken blir endra. Spenningskurva til boka er god, men historia blir litt tørr til tider. Vi møter stadig på vendepunkt som endrar historia, og dei kjem ofte brått på. Boka avsluttar som ho starta, bokstaveleg talt, men det er ikkje nokon overraskande avslutning og ho er heller ikkje open. Ragnar Hovland har gjort ein god jobb med skrivinga, og dette blei etter nokon sider ei bok ein ikkje klarte å legge i frå seg.

Boka byr på både indre og ytre spenning. Ho er skrevet i eg-person, som gjer at vi kjem inn i hovudet til Reiner, samtidig som vi får kjenne litt på den ytre spenninga. Å danne billeder i hovudet kan bli vanskeleg når store deler av boka skjer nede i underverda som vi ikkje veit korleis ser ut, så disse billedane må ein pent lage sjølv. Dette er ei bok eg ikkje har sett lygnande til tidlegare, med en unik, men urealistisk historie. Boka er på nynorsk og er lett å lese, samtidig som ho er forvirrande når nokon av kapitalane startar med tilbakeblikk frå når Ingrid var i livet. Dette er litt av sjarmen til boka og Ragnar Hovland har gjennomført dette bra. Personskildringane i boka er det få av, og boka inneheld mange replikkar som gjer historia meir livleg. Ikkje veit vi kor historia utspelar seg, og årstalet er usikkert. Det einaste vi veit er at Reiner har tilgang til telefon og dei har bilar. Boka har få virkemidlar og er fattig når det kjem til skildringar, noko som gjer at ho kan tolkas på forskjellige måtar og lesing mellom linjene er nødvendig. Språkbruken er fin og passer godt for målgruppa til boka.

Eg meiner temaet til boka er kjærleik, og grunnen til at forfattaren har skreve denne historia kan vere mange, men historia er ikkje skrevet helt frå grunn av og er basert på myten Orfeus & Evrydike. Det einaste bodskapet eg trur forfattaren kan ville komme med i denne boka er at mange kan ofre mykje for kjærleiken, til og med sitt eiget liv. Styrka til boka må vere moglegheita for å kunne lese mellom linjene. Den eine store svakheita er korleis denne boka avsluttast. Noko kunne vere gjort med avslutninga for å få litt meir fart i tankane. Denne boka anbefaler eg til ungdom og vaksne som likar å lese og leser mykje, men for resten kan ho bli litt keisam og spesiell. Eg synast ikkje denne boka bør nominerast til Uprisen.

Terningkast: 4


Valeria Rushfeldt

Valeria Rushfeldt

Skrevet 17. november 2016 av Valeria Rushfeldt på Tromstun skole

Alt for kjærligheten
Tittel: Om noko skulle skje 
Forfatter: Ragnar Hovland 
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Blanding av Fantasy og romantikk

Handling: Kjæresten til Reiner er død, og Reiner sørger så mye at han ikke vil leve mer. Et halvt år senere møter han en gutt kalt Percy, han foreslår at Reiner skal møte Kapteinen. Når Reiner møter Kapteinen får han vite at det fortsatt er mulig å møte Ingrid. Tre dager senere drar han ut på eventyr. Han må langt ut i skogen og ned i kjelleren til et murhus og gjennom et skap. Dette er veien inn til underverden, til dødsriket der alt er gammeldags. Nå må Reiner finne denne Ingrid som han elsker så høyt.

Min mening om boka: Boka minner meg litt om Narnia siden veien inn til dødsriket var et skap. Jeg synes starten på boka var bra og rolig, men det ble fort forvirrende og litt kjedelig. Boka har få skildringer av personene, men mer av miljøet. Innimellom kommer det tilbakeblikk fra da Reiner og Ingrid var sammen, det synes jeg var kreativt. Litt kjedelig bok. Jeg savner skildringer av personene og mer spenning.

Oppsummering: Det var en grei Fantasy bok. Jeg vil anbefale den for de som liker romaner og Fantasy siden boka ikke er særlig troverdig. Boka handler om døden og kjærlighet. Litt kjedelig, den mangler spenning. Ikke helt etter min smak.

Terningkast: 3


Nora

Nora

Skrevet 17. november 2016 av Nora på Tromstun skole

Om noko skulle skje, en bok om fantasi og kjærlighet
Forfatter: Ragnar Hovland
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Fantasy
Hovedpersonen Reinert savner sin kjæreste etter at hun døde i tidlig alder. Reinert drar ut på en ferd for å få tilbake sitt livs kjærlighet, men det byr på mange spennende utfordringer. Vi blir kjent med nye personer som får stor betydning senere i historien.
Reinert er en stille person som ikke har mange venner. I boken blir han kjent med kapteinen og hans hund, som heter gulehund. Når kapteinen kommer med et tilbud om å finne sin kjæreste igjen er dette et tilbud han ikke kunne takke nei til. Kapteinen er en halvgammel mann som ikke gjør så mye på fritiden. Kapteinen og gulegunden tar med Reinert til skap som fører til underverden. Underverden er et grått landskap dag og natt. Uten mobildekning eller tilgang til strøm klarer Reiner og Kapteinen og finne frem til Ingrid, selv med de hardeste utfordringene. Mer skal jeg ikke røpe.
Jeg syntes at boken hele tiden hadde et klart mål. Det var å finne Ingrid. Jeg ble veldig overraket over hvor urealistisk boken var. Det syntes jeg egentlig var litt dumt, fordi jeg hadde likt boken mer hvis den var realistisk. Jeg liker best bøker som jeg kan kjenne meg igjen i. En god ting med boken er at det var mange spenningskurver. Det fikk meg til å ville fortsette og lese boken. Forfatteren forklarte veldig godt hva som skjedde og beskrev godt hvordan det var rundt dem. Forfatteren skrev veldig forklarende på hva som skjedde. Man trengte ikke å lese mellom linjene. Det likte jeg siden jeg ikke trengte å stoppe opp og tenke, men at jeg bare kunne lese og forstå alt.
Jeg gir boka terningkast fire siden det var to dårlige ting og fire bra ting. To dårlige ting var at boka var litt for urealistisk for min smak og at den samtidig ble en veldig tradisjonell bok, bygget opp på den vanlige «fantasy» måten. Jeg sier det fordi de fleste fantasy historiene har et mål og at de møter på utfordringer. Sånn var denne boken også, så til tross for at den er fantasifull, ble den litt kjedelig. Det kommer en stor kontrast på slutten, og det er veldig bra. Jeg kan ikke røpe det siden det blir å ødelegge lesegleden. En annen god ting med boken var at den var spennende og den viste at man gjør alt for kjærligheten. Boken hadde mye humor og den var også veldig godt skrevet, fordi den var lett å lese. Boken viser at kjærlighet overvinner frykt.
Jeg anbefaler boken for ungdommer og voksne. Dette fordi den var spennende, lett å lese, men heller ikke for lang. Denne boken ville jeg ikke anmeldt for U-prisen, fordi jeg ikke syntes den var bra nok. Den ble for lik alle andre fantasybøker og den manglet det lille ekstra. Den ble rett og slett for tradisjonell.


Martine

Martine

Skrevet 17. november 2016 av Martine på Tromstun skole

EN NY VRI AV NARNIA
Tittel: Om noko skulle skje
forfatter: Ragnar Hovland
Det handler om døden og kjærligheten i boken Om noko skulle skje. Er det mulig å gå videre etter din store kjærlighet er død, er temaet i Ragnar Hovland sin ungdomsroman.
Kjæresten til Reiner er død og han har stor sorg over døden til kjæresten. Han møter en gutt som heter Percy, de prater i lag og Percy oppfordrer Reiner til å dra til kapteinen. Kapteinen, den gule hund og Reiner drar til underverden for å finne kjæresten Ingrid. De finner Ingrid og de prater i lag, men Ingrid blir ikke med tilbake til virkeligheten.
Jeg synes syns starten av boken er bra, fordi det står skrevet hvordan det var før og hvordan det er et halvt år senere. Slutten er grei, man sitter ikke igjen med noen spørsmål om hva som har skjedd, for det er det godt skrevet om. Ikke mye spenning, så det er ikke en typisk spenningsbok. Det er ikke skildringer av personene i boken, men miljøet er godt skildret. Personene er ikke så godt beskrevet for man vet ikke hvordan personene ser ut, men det er greit for da kan man lage et bilde i hodet hvordan de ser ut.
Senere i boken blir boken veldig urealistisk og en kopi av Narnia. De går inn i en underverden der de døde er, det er nesten sånn i Narnia også bare at de ikke er død fra før av, så boken er ikke original. Hvis boken hadde fortsatt så bra som i starten hadde dette vært en bra bok og veldig troverdig.
Boken er lett og lese selv om den er på nynorsk. Små bokstaver, som kan gjøre det vanskelig å lese for noen.
Jeg synes andre kan lese denne boken fordi det er en helt grei bok. Og så er den litt romantisk.
Terningkast: 3. Tre dårlig ting med boken er: ikke mye spenning, urealistisk og kopi av Narnia. Tre gode ting med boken: bra start, slutten var bra og gode beskrivelser av miljøet.

Vis flere anmeldelser

Til toppen