Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Nærmere kommer vi ikke

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2016 28 anmeldelser

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Jasmin Kageni Namu

Jasmin Kageni Namu

Skrevet 19. oktober 2017 av Jasmin Kageni Namu på Luster ungdomsskole

Boka "Nærmere kommer vi ikke" av Monika Steinholm handlar om to ungdommar Jens og Edor som utviklar eit forhold gjennom sommaren.

Eg syns boka var kjedeleg, eg måtte eigentleg tvinge meg gjennom sidene. Eg syns boka ikkje var noko bra fordi det var ingenting spennande som skjedde i boka. Eg fekk heller ikkje noko spesielt forhold til karakterane. Men når Edor og Jens var i lag syns eg at forfattaren fekk fram følelsane deira ganske bra, kva dei tenkte, og det gjorde at boka vart litt betre. Men slutten drog boka veldig langt ned, eg syns slutten ikkje var noko bra i det heile tatt. Det var ikkje noko oppbygging. Dei hadde det bra, men plutseleg so var alt borte. Enkelt og greitt så kunne forfattaren skrive slutten annleis.

Eg gir boka ein svak 3.


Denise

Denise

Skrevet 8. oktober 2017 av Denise på Harestua skole

«Nærmere kommer vi ikke» handler om Jens og Edor, og hvordan de blir forelsket i hverandre.

For å være ærlig syntes jeg det var en grei bok. Var underholdene og grei å lese.
Men jeg syns ikke den var bra nok.
Syns at det ble litt mye kliche noen ganger og litt for basic.
Fikk ikke et så godt forhold til karakterene, ble mest irritert på dem når de gjorde noe dumt.
Men Når Jens og Edor var sammen syntes jeg forfatteren fikk frem følelsene dems ganske godt, som gjorde det koselig å lese.
Det var liksom koselig å lese hvordan de falt for hverandre og hvordan de følte seg bra med hverandre.
Og det gjorde slutten bare dårlig.
Slutten var brå og, for meg, trist. Ikke trist på en god måte. Trist på den måten der du nesten blir sint fordi forfatteren kunne skrevet slutten annerledes.
Det var ikke noen oppbygning til slutten. De hadde det fint en dag og vips, så var alt borte.

For meg så var boka grei og lese, men jeg ble irritert fordi handlinga i boka var ganske god, den burde bare vært skrevet og arbeidet med bedre.

Men i alt så er det noe man kan lese på fri tiden og kose seg med.
Jeg gir den svak 3.


Frøydis Olhans

Frøydis Olhans

Skrevet 6. september 2017 av Frøydis Olhans på Ås ungdomsskole

Her om dagen plukket jeg opp 'Nærmere kommer vi ikke' av Monika Steinholm. Det er en frittstående oppfølger til 'Fuck verden' av samme forfatter (som jeg er halvveis gjennom nå. Monika skuffer ikke).
Historien følger Jens og Edor, to eldre ungdommer som møtes og utvikler et forhold over sommeren, med ting som identitet, mot, å oppdage seg selv (pluss masse kjærlighet) i tankene. Det er en sånn roman som får sidene til å fly forbi, for det ligger alltid små forventningsfulle øyeblikk bak hver krok. Både Jens og Edor har sin egen, unike stemme. Jeg kjenner meg spesielt igjen i Jens sin engstelighet og redsel for at familiemedlemmer skal komme i ulykker, og det er et karaktertrekk jeg ikke ser mye av i litteratur.
Jeg er stor fan av språket. Jeg tok ikke notater mens jeg leste, så jeg kan ikke direkte sitere, men flere ganger ble jeg imponert av enkelte skildringer. Ellers føler jeg at vakre skildringer i førsteperson lett kan føles litt unaturlig og klisjé, men virkelig ikke her.
Jeg må også sende masse, masse (masse!) applaus og kjærlighet og fyrverkeri til ungdomsspråket som ikke virker det minste overdrevet eller teit eller noe som helst annet enn rent, ekte og realistisk! Monika Steinholm er ikke sjenert for å bruke banneord og engelsk, samtidig som det er en balanse i det; det er fortsatt norsk litteratur.
Anbefaler 'Nærmere kommer ikke' for de som ser etter en akkurat passe lang bok å kjenne seg igjen i, fnisse litt av (*host, host,* Onkel Torstein), og som skildrer to realistiske ungdommer på en fengende måte.


Helene Wille Kvarme

Helene Wille Kvarme

Skrevet 10. januar 2017 av Helene Wille Kvarme på Hovedgården ungdomsskole

Boken «nærmere kommer vi ikke» er skrevet av Monika Steinholm. Hun bor i Tromsø og er 32 år gammel. Dette er etterfølgeren til hennes første ungdomsbok «Fuck verden».
Boken handler om 17 år gamle Jens som nylig har funnet ut at han er homofil.

Jens er redd for det meste, han er usikker på seg selv og situasjonen han er i. Bestevennen hans Niklas går fra å bare være hans beste venn, til å bli hans store forelskelse. Dette blir for vanskelig å takle. Jens flytter ut av byen og reiser til sine homofile onkler, der han vil finne ut av hvem han virkelig er. Reisen til Finnsnes vil bety mer for Jens enn han tror, med både oppturer og nedturer kommer han frem til hvem han faktisk er.

Edor er den andre hovedpersonen i boken, han er tøff og liker å utfordre seg selv. Han er sammen med den peneste jenta han vet om, Beate. En varm sommernatt møtes Edor og Jens tilfeldig ved et badested. Denne kvelden forandrer Edors personlighet helt, han blir plutselig en mer bekymret og usikker person. Det eneste han klarte å tenke på var måten Jens fikk det til å krible i magen hans.

Jeg likte boken veldig godt, den var morsom, trist og spennende. Boken hadde to hovedpersoner, og i hvert kapittel byttet det om på hvem sitt synspunkt man så handlingen fra. Forfatteren hadde fått til dette på en fin måte, som ikke forvirret lesingen. Boken passer nok best til ungdommer, jeg kjenner meg igjen i mange av situasjonene selv og skjønner alt veldig godt.

Jeg anbefaler denne boken til alle som liker realistiske ungdomshistorier. Den var lett å lese og vanskelig å legge fra seg. Jeg vil gi denne terningkast 5.


Herman Aasly

Herman Aasly

Skrevet 15. desember 2016 av Herman Aasly på Ringshaug ungdomsskole

Boken handler om Jens, han drar til onklene sine for å komme bort fra Niklas og egentlig alt sammen. Selv om han er redd for det meste, elsker han å kjøre motorsykkel. Han møter en gutt som heter Edor. Han har ingen frykt for noen ting! Han er sammen med Beate og bader naken, til og med svømmer lengere enn det han burde. Men når Edor møter Jens kan han ikke tenke på noe annet
Denne boken er faktisk på en av mine topp tre bøker nå. Bare etter de første sidene i boka kom jeg rett inn i selve historien og klarte ikke legge fra meg boken. Det er også ganske spennende å se historien fra de to synsvinklene. Noe som jeg syntes er veldig viktig i en bok, som skal gjøre at jeg liker den er at den er skrevet på en god, realistisk måte. Også på den metoden forfatteren skriver gjør hun slik at vi leserne har lyst til å lese enda mer. Da jeg så på forsidebildet til boka og etter at jeg hadde lest den tenke jeg at det røpte litt mye om den, men for min del gikk det greit. Allerede midt inni boka fikk jeg flere forskjellige tanker om slutten, men faktisk så ble ingen av dem sanne. Så skulle ønske slutten var skrevet på en annen måte. Alt i alt var boken veldig god og forfatteren tok meg virkelig med storm, derfor fortjener den terningkast 6. Jeg anbefaler den også til ungdommer mellom 11 og 17 år, dette er fordi språket er grovt.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Suheyla

Suheyla

Skrevet 14. desember 2016 av Suheyla på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Tittel: Nærmere kommer vi ikke
Forfatter: Monika Steinholm
Sjanger: Kjærlighet og spenning
Denne boka starter in medias res, der vi får møte en av hovedpersonene, Jens. Jeg synes denne boka er veldig spennende, og liker handlingen veldig godt. Vi får vite at Jens akuratt har funnet ut at han er homofil, og jeg synes det er en veldig viktig sak, og det er en av grunnene til at jeg synes den er bra. Jens er forelsket i bestevennen sin Niklas, og vet ikke hvordan han skal fortelle det til verken Niklas eller sine foreldre. Etter hvert blir Jens så lei at han må ta seg en pause og bestemmer seg derfor for å dra til de homofile onklene sine på Finnsnes. På Finnsnes møter Jens den andre hovedpersonen, Edor. Jeg føler at det er her handlingen starter ordentlig. Grunnen til hvorfor Jens drar til onklene sine vet vi ikke, men vi kan jo tenke oss til det. Jeg likte boka veldig godt. Vi får vite hva de føler og boka har to forskjellige synspunkter. På det ene kapittelet får vi høre om Jens og på den neste får vi høre om Edor.
Bokas svakhet er at når man leser fra to forskjellige synspunkter, er det lett å bli litt forvirra. Flere ganger så blandet jeg følelsene og hendelsene til Edor og Jens, så jeg måtte gå tilbake å lese på nytt.
Jeg synes absolutt at boka fortjente å være nominert til Uprisen fordi jeg likte den veldig godt, og likte også måten Monika beskrev alle hendelsene og følelsene til Jens og Edor.
Terningkast: 5

Til toppen