Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Miss

Synne Sun Løes Aschehoug 2017 58 anmeldelser

Ea er 16 år og ser på seg selv som Miss mis fit. Hun har droppet ut av skolen, og fyller dagene sine med hekling, skriving av sin egen selvbiografi, kunstneriske prosjekter - og spising. Og hun hater alt som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Selma Halvorsen

Selma Halvorsen

Skrevet 18. desember 2017 av Selma Halvorsen på Fagerborg skole

Miss

"Miss" er en humor og en drama bok. Forfatteren er Synne Sun Løes, forlaget er Aschehoug. Boken er ikke i en serie. Boken handler om ei jente som heter Ea. Hun hater alt som er perfekt og har droppet ut av skolen. Vi følger Ea gjennom mange forskjellige hendelser. Hennes tante døde for noen år siden, og Ea savner henne veldig. Tanten hennes var ganske lik henne og gjennom hele boken ser vi at Ea skriver brev til henne. Ea føler egentlig at hun er en plage for alle. Vi hører også mye om hennes ballettdansende bestevenn Fanny, som er perfekt fra Eas synsvinkel.

Det var en fengende start. Boken starter med at Ea ramser opp ting hun hater. Jeg synes starten av boka er kreativ og morsom. Ikke alle bøker har en slik start, og derfor ble det originalt. Spenningskurven er overraskende, og det er spennende å lese. Vendepunktet er også spennende å lese.

Jeg synes det er lett å kjenne seg igjen i boken. Det er fordi det handler om et normalt tenåringsliv med litt problemer. Jeg likte godt karakterene. De var beskrevet fint og det var interessant å lese. Jeg synes boken fungerer som en helhet, og at begynnelse, slutt og midtdel passer sammen. Språket passet fint til handlingene, og fint til karakterene.

Boken minner meg litt om "En pingles dagbok" og "Dustedagboka". Det er fordi jeg føler fortelleren skriver boken litt som en dagbok. Selv om den er litt lik noen andre bøker føler jeg fortsatt boken blir original i seg selv. Historien i boken er sannsynlig og alt det som skjer i boken kan skje i virkeligheten.

Det var en litt vanskelig bok å lese fordi det ikke var ordentlige kapitler i den. Ellers var boken grei å lese. Boken inneholdt både korte og lange setninger. Det var ikke så mye banning, men når det først var banning passet det til bokens innhold. Det var både metaforer, sammenlikninger og språklige bilder.

Boken handler egentlig om Ea sitt liv, og hvordan hun håndterer hennes litt uvanlige hverdag. Jeg vet ikke hvorfor forfatteren har skrevet boken, men det var en spennende bok. Boken forteller om hvordan det er å være ung i en litt annerledes hverdag enn normalt. Det beste med boken synes jeg var at den var skrevet på en ungdommelig måte. Det dårligste med boken synes jeg var at noen ting skjer litt brått. Jeg anbefaler aldersgruppen 10-16 år å lese denne boken. Jeg gir boken terningkast 5.


Diana

Diana

Skrevet 14. desember 2017 av Diana på Sagene skole

Boka Miss handler om en 16 år gammel jente som heter Ea. Hun føler at hun er for tjukk og droppet ut av skolen. Hun føler veldig mye kroppspress og kaller seg selv for en "tjukkis". Hun hater alt som er perfekt, som bestevennen Fanny. Foreldrene hennes sin største frykt er at hun ender opp som tanten hennes, som til slutt tok selvmord.

Begynnelsen av boka var ikke noe spesielt spennende, fordi den startet med masse oppramsing som kan være slitsomt å lese. Boka er skrevet på original måte, men kan bli litt tung å lese etter hvert. Hele boka foregår inni Ea sitt hodet. Det er ikke noen spenningstopper som gjør at boka blir litt flat. Boka kan til tider virke litt negativ. Boken er skrevet som en slags dagbok, fordi hun forteller alt som skjer i hverdagen og hun har mange beskrivelse og små overskrifter.

Jeg ble lei av boken ganske fort, fordi det var mye av det samme og det var mange beskrivelser, men samtidig så får forfatteren fram at livet til Ea er ensformig og kjedelig. Det er temaer som sikkert mange kan kjenne seg igjen i, og en helt topp bok for andre som liker denne sjangeren, men denne boken var ikke noe for meg.

Jeg gir terningkast: 3


Lina Villanueva

Lina Villanueva

Skrevet 14. desember 2017 av Lina Villanueva på Grim skole

Miss
Forfatter: Synne Sun løes

“Little miss (not) perfect”
I boka Miss møter vi ei jente som heter Ea som er hovedpersonen. Ea er en misfornøyd jente som er 16år og kaller seg selv for tjukkis. Hun droppet ut av skolen frivillig og hater alt som er perfekt. Ea har heller ikke kontakt med venner og hun lever stort sett på godteri og kaker i stedet for vanlig mat. Hun lever mest hjemme og har et veldig usunt liv. Bestevennen Fanny prøver å ringe Ea mange ganger, men hun svarer henne sjeldent. Hun svarer ikke Fanny, fordi hun er sjalu for at hun er perfekt. Ea drar også til psykologen sin og forteller om alt hun opplever i hverdagen sin.

Boken tar for seg en rekke hverdagssituasjoner og hendelser Ea møter på. Jeg vil beskrive Ea irriterende fordi hun er så missfornøyd og sier til alle at hun er tjukk, og det liker jeg ikke. Jeg likte ikke boken så veldig godt, fordi den var så lang og det skjedde ikke så mye spennende. Jeg anbefaler boken til de som ikke bryr seg om at det skal være spennende.

Jeg gir terningkast: 2.


christine

christine

Skrevet 14. desember 2017 av christine på Åsly skole

Boka Miss handler om en 16 år gammel jente som heter Ea som har droppet ut av skolen, hun er annerledes. Hun føler seg ganske ensom. Moren hennes prøver å få hun til å være med på kurs og sender hun til en psykolog, for hun synes at Ea er litt overvektig. Ea føler ekstremt mye kropps press. Hun kaller seg selv for en "tjukkis".
Jeg synes boka var ganske kjedelig, etter at jeg leste noen sider vurderte jeg å gå til en annen bok, men jeg ga Miss en sjanse selv om jeg ikke skjønte mye om det som foregikk før etter jeg hadde lest ferdig boka. Forfatteren skriver veldig mye om detaljene istedet for handlingen, hun kunne skrive en hel side om hvordan Ea tar av seg hanskene. bOka passet ikke for meg, men jeg tror boka ville passer til ungdommer som har vært gjennom ganske mye i det siste og vil prøve seg på å lese en bok. Jeg gir boka en sterk 3, for jeg skjønte ingenting på slutten, men jeg likte at boka var veldig organisert og ryddig.


Tora

Tora

Skrevet 14. desember 2017 av Tora på Luster ungdomsskole

Ei original – men litt for tung – bok om viktige tema

Miss handlar om 16 år gamle Ea. Ea er overvektig og har droppa ut av skulen. Ea likar å hekle, å skrive på sjølvbiografien sin, drive med kunstprosjekt og ete. Det ho derimot ikkje likar, er mas, press og alt som er perfekt. Eg gjev boka 3+.
Boka er skrive på ein original måte, men i lengda kan det bli litt einsformig og monotont. Heile boka føregår inne i Ea sitt hovud. Det er ikkje særleg mykje spenning, som gjer at boka blir litt flat og tung å lese. Boka blir til tider litt for negativ. Eg vart ikkje i særleg godt humor av å lese, og det kjendest ikkje ut som at det skjedde noko bra for hovudkarakteren. Det at alt fokuset er på det som skjer inne i tankane til Ea, kan fort bli litt for djupt og tungt.
Boka skal ha pluss for at ho tek opp viktige og aktuelle tema, som kroppspress, mas og press frå foreldre, det å vere annleis og psykisk sjukdom. Det var også gode skildringar av kjenslene til hovudkarakteren, og eg ville fortsetje å lese sjølv om ho til tider var monoton.
Konklusjonen min er at forfattaren har skrive om viktige tema, men ho skulle kanskje ha skrive på ein anna måte, eller i det minste variert litt meir. Måten boka er skrive på er original, men eg trur ikkje den passar så bra for ein del ungdommar. Ho kunne og ha vore litt lettare og meir positiv.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Maja Kristine Oksfjellelv

Maja Kristine Oksfjellelv

Skrevet 8. november 2017 av Maja Kristine Oksfjellelv på Korgen sentralskole

Miss Amazing!

Ea er 16 år, Hun har droppet ut av skolen, og fyller dagene sine med hekling, skriving av sin egen selvbiografi, kunstneriske prosjekter og spising. Og kaller seg selv «Tjukkis». Bestevennen hennes, Fanny er ballett-danser og, ifølge Ea irriterende perfekt.
Moren Til Ea, er livredd for at hun skal ende opp som sin gale og eksentriske, overvektig kunstner-tante Edith, som til slutt tok sitt eget liv. Derfor sender hun Ea i terapi, til en gammel mann ved navn Elliot.
Vi møter også hennes hasjrøykende-arving-venn, Viggo, som hun etter hvert får et nært forhold til.
Og Mariell, lifecouchen, som skal hjelpe henne å bli i form.
Men Ea er så mye mer enn kroppen sin. Kanskje er hun også til syvende og sist den friskeste av alle? Og kanskje Fanny ikke er så perfekt som det virker som?

Denne boka lar oss følge en ung jentes utvikling mot å akseptere seg selv. Boka starter med en oppramsing av alt hun hater og ender med en oppramsing av alt hun elsker, uten å røpe for mye, viser denne boka hvordan hun går fra en negativ innstilling til kroppen sin, fremtiden sin og livet generelt. Til en mer positiv innstilling.
Gjennom hele boka kommer hun med forslag til forskjellige karrierer hun kunne tenke seg å velge. Og den siste planen hennes er å bare være seg selv! hun trenger ikke bestemme seg nå, og trenger ikke stresse med hva hun skal bli, hun bestemmer seg for at hun er bra nok som hun er! Noe jeg synes er et fantastisk budskap, spesielt for ungdom! Som jo er målgruppen for denne boka! Derfor finner jeg den veldig inspirerende.
Overvekt er noe Ea, hovedkarakteren sliter med. Noe jeg føler er et tema som er tabubelagt, og vi sjeldent snakker om. Derfor synes jeg det er kult at dette er noe forfatteren velger å fokusere på. Jeg tror mange kan relatere seg til Ea. Forfatteren forklarer det på en måte mange kan kjenne seg igjen i. At Ea føler at kroppen hennes er et slags skjold hun bruker for å skjule hvordan hun har det på innsiden. Slik tror jeg mange føler det.
Boka balanserer mellom humor og seriøse temaer på en imponerende måte. Døden er et sentralt tema, i boka. Men den er likevel blir den ikke deprimerende å lese. I boka finner vi mange referanser til popkultur og til mange kjente filosofer. Noe jeg liker veldig godt, det gjør at boka føles mer ekte. Språket og måten hovedkarakteren er og tenker, eller hvordan hun takler ting, er så realistisk og godt skrevet at det er enkelt å glemme at det faktisk ikke er Ea på 16 år som har skrevet denne boka. Men en voksen forfatter.
Det eneste negative med boka er at den har ganske mange oppramsinger, som gjør den litt tung å lese. Men verdien av humor i dem veier opp for det. Den er også kanskje ikke den rette boka å lese vis man er veldig glad i mye spenning. Men annet en det er den kjempebra.
Dette er en original og morsom bok som jeg anbefaler alle å lese.
Den får terningkast 5 fra meg.

Til toppen