Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Miss

Synne Sun Løes Aschehoug 2017 29 anmeldelser

Ea er 16 år og ser på seg selv som Miss mis fit. Hun har droppet ut av skolen, og fyller dagene sine med hekling, skriving av sin egen selvbiografi, kunstneriske prosjekter - og spising. Og hun hater alt som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Dania Rasukhanova

Dania Rasukhanova

Skrevet 20. oktober 2017 av Dania Rasukhanova på Grim skole

Miss tjukkis
Miss er en ungdomsroman skrevet av Synne Sun Løes. Boken handler 16 år gamle Ea som ikke er lik andre jenter på hennes alder, hvertfall ikke hennes “little miss perfect” bestevenninne Fanny. Ea går ikke på skolen, og hater alt og alle som identifiseres som perfekt. Foreldrene hennes er arbeidsnarkomaner som er et konstant mas om skole, vekttap, og forskjellige psykiske sykdommer. Ea går gjennom mye det året vi følger henne i boken, og vokser som en person på innsiden og utsiden.

Da jeg leste boken var det mye som jeg kunne kjenne meg igjen i. Selve innholdet til boken var ikke så spennende som jeg trodde det skulle være, og det var ingen spenningstopper. Boka startet med to sider hvor hovedkarakteren Ea snakket om alt hun hatet, og det gav meg et dårlig førsteinntrykk. I de første kapitlene av boken skjedde det veldig lite og det var uinteressant. Dette gjorde at jeg ville legge fra meg boken. Mot midten av boken skjedde det litt mer som gjorde at jeg fikk mer leselyst.

Det jeg likte mest med boken var motet til hovedkarakteren Ea. Selv om alle var misfornøyde med måten hun valgte å leve på, så forandret hun seg ikke. Hun følte seg komfortabel i sin egen hud, og var ikke redd for å være seg selv, og det er noe mange ungdommer kan ta inspirasjon av idag. Det var en del besjelinger som gjorde at jeg kunne se for meg rommene, og menneskene som var med i boken.

Avsluttningen til boken var ikke uventet, brå eller overraskende den var ganske forutsigbar, og jeg syntes at den kunne endt litt annerledes. Forfatteren var flink til å lede en rød tråd gjennom hele fortellingen, men syntes at den manglet mer drama og spenning. Det var en del gjentakelser,parenteser og mye skrevet i capslock som gjorde at jeg måtte lese noen av avsnittene om igjen for å få med alt.

Jeg synes denne boken passer for de som liker bøker med lite spenning, og mer om hovedkarakterens egne følelser og tanker. Boken var ikke den beste jeg har lest, men den var ikke dårlig heller så jeg gir den terningkast 4.


Idunn Sofie Stokkenes

Idunn Sofie Stokkenes

Skrevet 20. oktober 2017 av Idunn Sofie Stokkenes på Grim skole

Miss
“Miss” handler om Ea en 16 år gammel jente, som hater alt som er perfekt spesielt når hun ikke kan bli som den perfekte bestevenninnen Fanny. Hun velger å gi opp på skolen, som får foreldrene hennes til å sende henne til terapi. I denne boka kan man kjenne seg igjen når det kommer til kroppspress og om hvem man er som person.

“Miss” er en humoristisk roman, som jeg tenker handler om identitet og kroppspress. Boken er skrevet av forfatteren Synne Sun Løes. Boken begynner med to hele sider, som forteller om alt Ea hater. Boken er ganske døsig, men blir litt bedre etterhvert som man kommer inn i handlingen. Det var mye av det samme og det var mange beskrivelser, som førte til at jeg ble lei av boken ganske fort, men samtidig så får forfatteren fram at livet til Ea er veldig ensformig og kjedelig. Boken vil jeg si er skrevet, som en slags dagbok, fordi hun forteller alt som skjer i hverdagen og hun har mange beskrivelse og små overskrifter.

Målgruppen vil jeg si er ungdommer, som liker å lese. Boken er på 321 sider samtidig som den er litt tung å lese. Boken var ikke noe for meg bare, fordi det ikke er min type sjanger, men den er sikkert helt topp for andre som liker denne sjangere.
Derfor vil jeg gi terningkast 3.


Sarah Eline Falkenhaug

Sarah Eline Falkenhaug

Skrevet 20. oktober 2017 av Sarah Eline Falkenhaug på Korgen sentralskole

Perfekt-ikke perfekt

«Miss» handler om Ea som hater alt som i hennes mening er «perfekt». Ea er en 16-åring som nylig har droppet ut av skolen, og hun kaller seg selv for en «tjukkis». Foreldrene til Ea er arbeidsnarkomane og bestevenninna Fanny er i hennes mening «perfekt». Ea e derimot ikke glad i å jobbe, og er heller ikke perfekt.

Boken er skrevet i førsteperson og det gir et godt innblikk i hvordan Ea har det. Når jeg leser blir jeg dessverre litt forvirret om det er meningen at den er skrevet som en dagbok eller en vanlig fortelling. Det virker noen ganger som den er skrevet i fortid (dette er det som får meg til å tro at det er en dagbok), mens noen ganger virker det som den er skrevet her og nå.

Det som trekker boken ned er at den har veldig mange forskjellige skrifttyper. Den virker litt rotete og jeg falt litt ut når jeg leste. Disse detaljene gjør boken tyngre og vanskeligere å lese. «Tante Edith hadde mange kinesiske tjukkas-Buddha-statuer på soverommet sitt.» Det er en setning jeg ikke skjønte helt.

Det som derimot trekker boken veldig opp er moralen. Ea hater alt som er perfekt. Hun skjønner litt inn i boka at det ikke er henne, men samfunnet. Boken tar opp et tema som veldig mange unge sliter med i dag, selvbilde. Hatet går over til elsk og det trekker boken opp.

Boken har definitivt målgruppe på ungdommer, men den er nok ber beregnet for personer som liker å lese. Boken er helt ok, men jeg vet ikke om jeg ville ha lest den igjen. Kun fordi den er litt utenfor mine bokfavoritter, men den egnes sikkert for andre.

Terningkast 4


Tiril Hvoslef Vimme

Tiril Hvoslef Vimme

Skrevet 19. oktober 2017 av Tiril Hvoslef Vimme på Hisøy skole

Alt er ikke like perfekt
Boken handler om Ea som er 16 år og er for det meste hjemmeværende og en matelsker. Hun har droppet ut av skolen noe som preger henne på en litt negativ måte. Det blir ganske ofte trøbbel mellom hun og bestevenninna. Foreldrene tvinger hun til å dra til terapi, men det hjelper ikke Ea noe særlig. Ea trenger bare litt tid til å finne seg selv.
Jeg vil si at sjangeren på boken er en blanding av humor og drama. Boken var lett å leve seg inn i, men kan være litt treig å lese. Det meste av handlingen skjer hjemme hos Ea, så det er ikke alltid like spennende å lese. Jeg vil si at ikke alle bøker tar opp temaer som dette, og det gjorde den ganske spesiell å lese. Du vil vite hvordan det går med Ea til slutt. Forfatteren bruker mye beskrivelser slik at det er lett å se for seg hva som skjer og hvordan personer føler seg.
Terningkast 4+


Anne Marte Kolstad

Anne Marte Kolstad

Skrevet 19. oktober 2017 av Anne Marte Kolstad på Harestua skole

Jeg liker veldig godt boken for jeg kjenner meg veldig godt igjen i det Ea hater og litt igjen av det hun elsker.
Jeg likte også at den var morsom men litt alvorlig på samme tid på en måte.
Det er bra at den er relevant til dagens samfunn og skolepress, kropps press osv…men
det ble litt kjedelig etterhvert i boka fordi det ble litt tungt å lese.
Jeg likte ikke at det var brev i den fordi jeg føler at det var unødvendig.
Jeg likte heller ikke måten den ramset opp ting på.

Jeg gir en terning kast 3 og jeg anbefaler den videre

Vis flere anmeldelser

Til toppen