Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Lydighetsprøven

Bjørn Ingvaldsen Gyldendal 2017 50 anmeldelser

Du vet Alvis. Han de kaller Alvis Piss. Han de sier det lukter av. Han som er 12 år og alltid leker med de små ungene. Han som er så lett å lure til å gjøre dumme ting. Han som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Marta Nyhus Rudskjær

Marta Nyhus Rudskjær

Skrevet 17. november 2017 av Marta Nyhus Rudskjær på Presterød ungdomsskole

Lydighetsprøven, en tenkt fortelling om et barn.

Alvis er 12 år, og blir ofte kalt for Alvis Piss, fordi han stadigvekk tisser på seg uten å vite det selv.
Dette har påført at andre ser på ham som et mobbeoffer, og presser han til å gjøre ting som ikke er lov.
Hjemme går det heller ikke så greit, fordi faren til Alvis er dø, og moren har akkurat flyttet inn hos en mann ved navn Duncan.

Helt i starten av boken, står det med store bokstaver at dette ikke er en ekte historie. Jeg tenker at dette var en nødvendig avgjørelse, siden boka virker både ekte og personene levende.
Man skjønte ikke helt i starten hvorfor forfatteren skrev dette, men jo lenger ut i boka du kommer, jo mer forstår du.
Dette er en av de bøkene som jeg begynner å gråte av, så ikke forvent at det ikke kommer til å bli en lykkelig slutt.

Denne boken tar opp et sterkt og viktig tema, og blander det inn med følelser, noe som gjør det enda sterkere.

Alvis PIss for terningkast: 5


Nikolai Muldsvor

Nikolai Muldsvor

Skrevet 14. november 2017 av Nikolai Muldsvor på Presterød ungdomsskole

Alvis er en barnslig gutt som ofte blir kalt for Alvis Piss. Da han skulle feire bursdagen sin hadde han planlagt alt lenge før, men kommer gjestene? han har nesten ingen venner og når de flytter til en mann som heter Duncan begynner problemene.

Ekstrem sympati for alvis! Veldig veldig bra bok. 5+


Tinius Førde

Tinius Førde

Skrevet 14. november 2017 av Tinius Førde på Fagerborg skole

Boken handler om Alvis, Alvis Piss som de kaller han. Han er 12 år med et begrenset ordforåd. Alvis bor med moren sin og den nye kjæresten hennes, Duncan. Tolmodigheten til Duncan er blir mindre og mindre etter som Alvis klarer å ødelegge mer og mer av Duncans ting, dette går blant annet ut over mora (og han selv selvfølgelig). Alvis er naiv og gjør mye for og bare bli med i gjengen, men det er ikke så lett for naive Alvis som pisser på seg. De kaller han ubrukelig.

Boka er en sterk fortelling som kan fortelle noe om hvordan noen mennesker kan være og har det. Bra bok som er lett å lese, så derfor gir jeg boka en 4`er.


Sofia Dalehaug

Sofia Dalehaug

Skrevet 14. november 2017 av Sofia Dalehaug på Luster ungdomsskole

«Jeg lover»
Alvis? Ja, Alvis piss. Det er en gutt på snart 12 år. Piss er bare kallenavnet. Når Alvis blir redd, pisser han i buksa. Mamma har fått seg kjæreste, Duncan, som de skal flytte inn til. Huset til Duncan ligger 10 minutter fra det gamle, så han kan fortsette på samme skole. Alvis har ingen venner, bortsett fra Jonas, hans eneste venn, som han leker i sandkassen med. Alvis roter seg bort i mye rart når han skal bli med i «gjengen» til Marcus. De er en del år eldre enn Alvis. Marcus får Alvis til å stjele. Alvis lover mamma å ikke gjøre det igjen. Alvis fortsetter å stjele for Marcus. Egentlig vil ikke Alvis, men det må gjøres for å bli en del av «gjengen».
Magien i denne boken er helt fantastisk. Den fester seg så godt i hjertet at det er vondt å sove. Handlingen foregår i Alvis sitt hode. Jeg synes denne boken er den mest spennende, tåredryppende, og sårende av alle bøker jeg har lest. Den får frem budskapet på en så bra måte at det er umulig å legge boken fra seg. Språkbruken i denne boken er veldig enkel å forstå, med korte setninger og korte samtaler. Jeg gir denne boken terningkast 6.


jonas storbråten

jonas storbråten

Skrevet 13. november 2017 av jonas storbråten på Presterød ungdomsskole

Lydighetsprøven
en tenk fortelling om et barn

Alvis piss er en 12 år gammel gutt. Han blir kalt Alvis piss fordi han ikke har lært seg og ikke tisse i buksene, så hver gang han bir redd så tisser han i buksen. Alvis piss leker bare med små unger i sandkassen der leker han some heter Jonas.

Alvis Piss er egentlig en gansge misforstått gutt som bare har lyst og være en i gjengen som ber han stjele øl så de får festett. Duncan er den nye kjærsten moren som de har flyttet til. Og duncan gjør det ikke mye bedre, men skal ikke spoile.

Boka gunne gått vert litt lenger derfor gir jeg boka en terningkast 4+

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Laila Løvheim Hakkam

Laila Løvheim Hakkam

Skrevet 28. august 2017 av Laila Løvheim Hakkam på Grim skole

Et hjerteskjærende kunsverk om Alvis Piss.

Han er ubrukelig. Det er i hvert fall det alle sier, ubrukelig og barnslig. Alvis er 12 år og vil bare være en av gjengen. Ha noen som kan huske han når han er borte.

Lydighetsprøven er ikke som alle andre bøker, historien og handligen virker så ekte og forfatteren skildrer det Alvis føler veldig bra. Boka var så oppslukende at jeg ikke greide å legge den fra meg, til og med ikke når den var slutt. I lydighetsprøven er det ikke en spenningstopp, men hele boka er skrevet på en sånn måte at man greier å leve seg inn i den uten noe særlig anstrengelse.
Helt fra første side visste jeg at denne boka kom til å bli god. Ikke bare måten den var skrevet på, men også hva vi får vite om Alvis sitt liv. Jeg tror forfatteren bevist har lagt igjen hint tidlig i boka som blir besvart senere. Hvorfor tenker Alvis så masse på døden? Hvorfor besøker han altid sin mormor? Og ikke minst, hvor er alle blåmerkene fra?
Lydighetsprøven er lett å lese, lett å forstå og passer for ungdommer som ikke er så glad i krim, men mer det realistiske. Jeg tror alle som leser denne boka vil få empati for Alvis, gutten som ble kaldt ubrukelig og barnslig.

Jeg gir boka terningkast 5+ fordi det var en helt fantastisk historie og tema, men skulle ønske at den var litt lengre eller at det var en bok nummer 2.

Til toppen