Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Kan vi bare late som

Camilla Helene Sandmo Vigmostad & Bjørke 2017 12 anmeldelser

Når Emma ikke spiller Sims eller drømmer om å bli en berømt blogger, driver hun med kunstløp. Punktum. Mer er det ikke tid til. Jossi driver med hockey og er først og fremst opptatt av å ha det gøy på Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Laila Løvheim Hakkam

Laila Løvheim Hakkam

Skrevet 19. oktober 2017 av Laila Løvheim Hakkam på Grim skole

En historie om to vidt forskjellige personer som finne ut hvem de virkelig er

Emma trodde at hockeylaget bare bestod av gutter. Sabla dårlige gutter som ikke greier å holde pucken på sin egen side av banen. Helt til hun møter Jossi, jenta som forvandler livet til henne. Emma finner ut at hun ikke har lyst til å forsette å bare spille Sims, skuffe alle og ikke mins være like perfekt som storesøstra Oda.

I boka Kan vi bare lat som følger vi Emma og hennes lille vennegjeng. Siden hun ikke har så mange venner var det veldig lett for meg å følge med på handlingen. Få personer gjorde sånn at jeg skjønte hva som ble sagt og hvem som sa det.Helt i begynnelsen begynte forfatteren å skildre hockeygutta, hva de hatet med og hvor vondt de stinka. Det jeg syntes var litt morsom var at jeg selv har spilt hockey, og måten det blir beskrevet på er helt korrekt. Derfor syntes jeg at det som trekker boka opp er hvor virkelig alt føltes, jeg greide å danne meg et ekte bilde av handlingen. Det som trekker ned er at det var ikke et stort høydepunkt, eller en problemløsning. Selv om det oppstod problemer i boka syntes ikke jeg at det var lagt så mye vekt på, det gikk bare over noen få sider. Derfor fikk jeg ikke helt den spennendes følelsen av at enten var noe galt eller rett. Boka begynner greit, så bygger den seg litt opp, men ikke noe mer. Jeg syntes også at slutten sluttet altfor brått. Jeg tenkte for meg selv at det er nesten litt frekt å avslutte en så god bok så tidlig. Håper derfor på en bok nummer 2.

Kan vi bare late som er en lettlest ungdomsbok med en handling som er forståelig. Anbefaler denne hvis du liker å lese mellom linjene og lage egne slutter selv. Boka får terningkast 4 av meg.


Malin Helgerud

Malin Helgerud

Skrevet 19. oktober 2017 av Malin Helgerud på Gulskogen Skole

Kan vi ikke bare late som – Camilla Sandmo
«Jeg skal aldri bli sammen med en hockeygutt», sier Kristine og peker på meg. «Emma, du lar meg ikke bli sammen med en sånn en, lover du? Hvis jeg prøver meg på en hockeygutt, så er det et tegn på at det har tørna fullstendig for meg.» «Selvfølgelig», sier jeg. «Men bare hvis du lover det samme.»
Er det en ting Emma og de andre jentene på kunstløplaget ikke kan fordra, er det hockeygutta. Det blir i hvert fall ikke bedre når de finner ut av dem må dele banen med dem. Etter ett fall på grunn av at en hockeygutt ikke har kontroll på pucken blir Emma med på et veddemål.
Emma lærer seg hockey, og hockeyfyren Jossi lærer seg kunstløp. Den som klarer å lære seg det best, vinner banen. Dette utvikler seg langsomt et vennskap mellom de to.
Jeg ble dratt inn i fortellingen med en gang, og klarte ikke å legge fra meg boka.
Det er spenningen mellom Jossi og Emma som gjorde boka så fin.
Terningkast: 6


Constanse

Constanse

Skrevet 19. oktober 2017 av Constanse på Ringshaug ungdomsskole

En bok med mange overraskelser

2 helt forskjellige mennesker med mye til felles. De er egentlig fiender men de klarer ikke og holde seg unna hverandre.

Boken handler om en kunstløp jente som hater hockeyguttene og at som har med de og gjøre. Kunstløp jentene og hockey guttene blir tvunget til å dele isflaten i noen måneder, fordi kommunen har gjort en feil og dobbel bukket treningstidene.
Hockey guttene og Kunstløp jentene inngår en avtale. En av hockeyguttene skal lære seg kunstløp og en av kunstløp jentene skal lære seg hockey. Den som blir best i den andres sport får hele isflaten for seg selv. Men er dette alt som skal til?

Jeg synes at boka starter bra og blir bare bedre og bedre. I innledningen hopper du rett inn i handlingen (i-medias-res) . Det er mange spenningstopper i løpet av boka og mange sjokkerende overraskelser. Boka slutter veldig uventet men den svarer på alle spørsmålene dine. Dette er en Roman. Denne boka var veldig underholdene og jeg slet med å legge den fra meg. Det er lett og leve seg inn i handlingen. Dette er en veldig lett lest bok med enkelt språk. Språket passer godt til karakterene i boka. Språket er skildret godt og er skrevet på en måte som gjør temaet interessant. Boka er veldig original og får deg til å se på vanlige hendelser med nye øyne. Historien er veldig sannsynlig og tar opp mange vanskelige temaer innenfor det å være ungdom.

Jeg synes denne boka var bra og anbefaler den til jenter fra 12-14 år med en interesse i sport og som liker å lese romaner. Jeg gir denne boka terningkast 5.


Julie Bjørnetun Sandvik

Julie Bjørnetun Sandvik

Skrevet 19. oktober 2017 av Julie Bjørnetun Sandvik på Luster ungdomsskole

Verdens beste venn, eller?
Med ein gong eg begynte å lese denne boka klarde eg ikkje å leggje den i frå meg. Forfattaren tok meg med inn i boka, og slepte meg ikkje ut før på slutten.
«Kan vi bare late som» handlar om Emma som er 14 år, og hobbien hennar er kunstløp. Emma si søster får seksar i alle fag, og foreldra forventar at Emma skal gjere det like bra, men det er ikkje so lett for Emma. Emma har ingen venner på skulen, og et luchen sin på do. Emma blir veldig godt kjent med Jossi frå hockeylaget. Ho endrar livet til Emma fullstendig både på den triste og den gode sida!
«Kan vi bare late som» var ei dramatisk, spennandes og god bok som eg kjente meg igjen i. Den handla om problem, å ta eigne val og situasjonar som ungdom kjem i no tildags. Eg vil anbefale «Kan vi bare late som» til alle ungdommar som likar bøker med drama, kjærleik, spenning og som vil lese ei god bok som ein ikkje kan leggje i frå seg. Eg vil gje «Kan vi bare late som» terningkast 6, og eg håper at denne boka blir nominert til U-prisen.


Eline Nesdal

Eline Nesdal

Skrevet 19. oktober 2017 av Eline Nesdal på Stryn ungdomsskole

Kan vi bare late som handlar om Emma som driv med kunstløp. Da kunstløparane må dele bana med hockeyguttane blir det problem. Kunstløparane lagar eitt veddemål med hockeygutta om å lære seg den andre sin idrett, den som vinn får bana. Det er Emma og ein hockeygutt, som egentlig er ei jente, som skal gjere det. Jenta heiter Jossi, og etterkvart veks det fram eit vennskap mellom dei. Da veddemålet er over, finn ho ut at ho eigentleg likar hockey beire enn kunstløp.
Eg synast boka var veldig bra fordi den skildra alt på ein veldig god måte, du skjønte heile tida korleis Emma følte det. Det var også noko som skjedde heile tida.
Men eg likte ikkje slutten fordi det ende ikkje bra, Jossi flytta til Spania.
grunna forklaringa over får Kan vi bare late som ein 5.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Ella Brændsrud

Ella Brændsrud

Skrevet 12. oktober 2017 av Ella Brændsrud på Gulskogen skole

Kan vi bare late som – Camilla Helene Sandmo

«Det er bare en ting som stinker verre enn mugne, svette sokker, og det er hockeygutter. Lukta ligger som en gift mellom deres garderobe og vår.»
Emma går på kunstløp. Kunstløperne er nødt til å dele banen med hockeyspillerne, og det blir uenigheter. Det oppstår et veddemål om at hun får en måned på å lære seg og spille hockey, mens en av hockeyspillerne må lære seg kunstløp. Kan hun lære seg å spille hockey eller vil kunstløperne miste banen?
Denne boka er helt fantastisk. Dette er helt klart en bok jeg kommer til å huske fordi den handler litt om at jenter kan også gjøre det gutter kan. Boka er troverdig fordi jeg også står på skøyter. I denne boka er det både sjalusi, humor, seksualitet.
Forfatteren bruker et veldig ungdommelig språk, ved bruk av banning og korte setninger med lett språk. F.eks. «Jævla puck, jævla hockey, jævla gutter.»
Jeg synes denne boka var spennende, interessant og gripende fra start til slutt. Jeg bare elska karakterene i boka. Spesielt Emma, hu er så tøff og kul fordi hu tørr å stå opp får seg selv. Det føles nesten ut som om jeg er Emma, at det er liksom mitt liv.
Jeg synes at denne boka har et viktig budskap, og jeg tror dette budskapet handler om at man alltid må være seg selv uansett hva de andre sier.
Denne boka må bli nominert til Uprisen. Terningkast: 6

LES DET! Gulskogen skole

Til toppen