Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Jakten (world of spycraft 2)

Tom Kristensen Cappelen Damm 2016 78 anmeldelser

Elever og lærere på ungdomsskolen er i sjokk da de får høre at Lives beste venninne har begått selvmord. Live finner venninnens dagbok. Der skriver hun at en falsk profil på Facebook presser henne til å sende flere nakenbilder av Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Mathusan Sriskantharajah

Mathusan Sriskantharajah

Skrevet 11. desember 2017 av Mathusan Sriskantharajah på Kinsarvik Skule

Bokmelding

Fakta om boka:
Forfattar: Tom Kristensen
Tittel : World of spycraft, Jakten
Sjanger: Spennende / skremmende
Forlag: Cappelen Damm AS 2016
Antall sider: 155

Handlingsreferat:
Lives bestevenninna har begått selvmord. Live finner dagboken til veninna. Der vennen hadde skreve at ein falsk profil på Facebook presser hun til å sende flere nakenbilder av seg selv, ellers truer han med å legge det ut på nettet.

Eric og Live starter jakten etter overgriparen. Ender opp med at Eric blir anklaget for og være utpresseren, det viste seg at den lokale motorsykkelgjengen “ death row “ han hadde møtt tidlegere på bedriften til faren hans var nådeløst interessert i å ta han.

Min vurdering:
Eg syns boke var ein ganske lett lesande og spennande bok.
Den hadde ein god “krimfortelling” som vart fint dratt ut på fleire sider. Terningkast 4.

Så om du vil finna ut om Eric og Live finner ut av hvem som egentlig er den ekte utpresseren eller om hva motorsykkelgjengen vil eller ikke vil gjøre med Eric og Live, les boka!.


Kristian Trump

Kristian Trump

Skrevet 27. november 2017 av Kristian Trump på Granmoen oppvekstsenter

Jakten

Bokrapport av boka «Jakten».
Boka er skrevet av forfatteren Tom Kristensen.
Den er med i en serie av bøker som heter World of Spycraft.

Boka er en spenningsroman om det skjulte livet på sosiale medier.
Hovedkarakterer:
-Live
-Eric

Boken:

Boka handler om at en av Lives venninner har begått selvmord, og at hun har funnet venninnas dagbok.
Der står det at en falsk profil på Facebook presser henne til å sende flere nakenbilder av seg selv, ellers så truer avsenderen med å legge ut et bilde på sosiale medier.
Da starter Live og Eric jakten på å finne overgriperen, men da havner de i en felle. Eric blir da anklaget for å være utpresseren, og en lokal motorsykkelgjeng viser seg nådeløs i sin interesse i å ta ham.

Opplevelsen:

Boka starter litt treigt med tanke på innhold, og den starter mer beskrivende.
Spenningskurven er ganske forutsigbar når du har lest en stund gjennom boka.
Boken slutter ganske uventet og er rolig/flat.
Den var ikke så vanskelig å legge fra seg, for den var egentlig litt treg i innhold.
Boka var passelig lett å leve seg inn i selv om den var treg fordi karakterene er konstant med på noe som skjer.
Noen ord for å beskrive boka: litt treg, passelig gripende og litt troverdig.

Språk:

Boka var ganske lett å lese med tanke på språkbruk og innhold.
Det brukes ikke så lange setninger i-gjennom hele boka.
Språkbruken passer til innhold.

Oppsummering:
Denne boka handler egentlig om den mørke siden av sosiale medier og hva som kan skje.

Boka forteller litt om at du må være forsiktig på nettet som ungdom.
Det beste ved boka er spenningskurven.
Bokas svakhet er at den er litt treg.
Hvis du liker spenningsbøker som er litt trege med passelig innhold, bør du lese denne boka.


Anonymt

Anonymt

Skrevet 3. april 2017 av Anonymt på anonym

Typisk ungdomsbok, men om et viktig tema
Boka handler om den sossete vest-kant gutten Eric Elton og emo-venninna Live. Live har akkurat opplevd at hennes beste venninne har tatt selvmord og hun vil finne ut hvorfor. Med hjelp av en av Erics sine hacker-venner klarer de å komme inn på venninnas pc og finner ut at hun hadde blitt presset av en på nettet til å sende nakenbilder. Gjennom boka blir man kjent med både utpresseren og ungdommene på jakt etter han. Man blir også kjent med en motorsykkel-gjeng som har sterke meningen om pedofile som presser ungjenter til å sende nakenbilder. Dette er en troverdig historie som ofte skjer i samfunnet i dag.
Noen av delene i boka blir jeg veldig hengt opp i hva som skjer og vil vite mer, men andre deler syns jeg det kan bli litt kjedelig. Og (Spoiler Alert) når utpresseren ga seg ut for å være Eric for og da få lillesøstera til sjefen i motorsykkel-gjengen til å sende nakenbilder ble jeg fasinert over hvor fort handlinga snudde seg. Og jeg ble veldig «nervøs» når motorsykkel-gjengen kom for å ta Eric, for da å banke han opp.
Gjennom boka endret spesielt karakteren Eric seg i mine øyne. I starten var han en sånn vest-kant soss med forferdelig Canada Goose jakke og virket veldig pinglete. Og når motorsykkelgjengen møter han første gangen skjønner jeg fordommene. Men etter hvert virker det som både jeg og motorsykkel-gjengen får et annet inntrykk av han.
Språket i boka passer bra til at det er en ungdomsbok. Det var ingen deler i boka der det var et ord jeg ikke forsto eller trengte hjelp med for å forstå handlingen. Og ordforrådet var ganske perfekt for ungdom.
Boka var spennende, selv om slik som i alle bøker, var det veldig åpenbart at (SA) alt ender bra til slutt. Selv om man tviler i noen punkter, var det åpenbart at de skulle klare å ta den pedofile utpresseren. For å få fram spenninga i boka bruker han korte kapitler med spennende avslutninger. Men det jeg syns var mest spennende var når utpresseren var forteller. Selv om det var i en veldig liten del av boka var det veldig spennende.
Jeg vil gi boka terningkast 5 fordi den var lett å følge med på tross av mange personer, den var lett å lese og språket var forståelig for ungdom, men slutten var åpenbar. Jeg vil ha en mer brå slutt, med en uventet ending og at man vil høre hva som skjer videre. Den type bøker liker jeg. Men det er kanskje noe av det som gjør boka er veldig lett. Den er veldig «typisk».


Haakon

Haakon

Skrevet 27. februar 2017 av Haakon på Hyllestad skule

Jakten
Jakten handlar om Live som mista bestevennen sin. Bestevennen tok sjølvmord fordi ho blei utpressa til å sende nakenbilder. Det var ein falsk profil på Facebook som hadde gjort dette. Eric sin far har eit firma som driv med spionutstyr. Eric er ein nær venn av Live, og han skal hjelpe ho med å finne ut kven som har laga den falske Facebook brukaren.
Boka startar midt i handlinga, og vi måtte nesten leve oss inn i boka for å forstå kva som var handlinga.
Eg gir boka terningkast 6.


Thea

Thea

Skrevet 15. januar 2017 av Thea på Hovedgården ungdomsskole

«JAKTEN: WORLD OF SPYCRAFT 2» av Tom Kristensen – En bok med et aktuelt tema og en realistisk handling.
Jakten er en troverdig spenningsroman som har et veldig alvorlig tema. Forfatteren klarer å fortelle om virkeligheten, men legger til det lille ekstra for å få leserne litt mer engasjert.
Boka handler om to tenåringer, Live og Eric, som jakter på en utpresser. Utpresseren har truet unge jenter til å sende nakenbilder av seg selv til han. Live og Eric starter jakten etter utpresseren når de får vite at bestevenninnen til Live, Hanna, har tatt selvmord fordi utpresseren har truet Hanna til å sende nakenbilder. Live og Eric har som mål å finne ut hvem utpresseren er, men veien til det svaret er mye farligere enn det de skulle tro.
Boka starter med et lite utsnitt fra dagboken til Hanna som gir et sterkt inntrykk av hvordan hun har det. Det mener jeg er et viktig virkemiddel for å få leserne til å bli spent og nysgjerrig allerede på første side. Alt i alt var boken spennende og ga et sterkt innblikk i hvordan hverdagen til noen ungdommer er. I starten av boka ble det byttet på synsvinkler en del ganger noe som gjorde boka litt forvirrende. Jeg fant ut at jeg må fokusere for å få med meg hvilken vinkel det blir fortalt fra, for å klare å danne bilder av situasjonen i hodet. Det kan være en svakhet i boka.
Skildringen i boka er god og Kristensen skriver enkelt, men med noen utfordrende ord innimellom. Forfatteren er flink til å formulere seg etter ungdommens språkbruk og lever seg inn i det moderne språket. Et eksempel på språkbruket; "Er du like svart i rasshølet også?" Hørte Eric en av dem rope. "Fuck you," ropte Live tilbake. "Kom deg for faen hjem og vask deg," ropte en annen.
I tillegg til å passe inn i ungdommens språkverden, beskriver Kristensen tydelig situasjonene karakterene befinner seg i. Måten forfatteren beskriver situasjoner og personer på gjør det lettere å leve seg inn i handlingen, både hvordan omgivelsene er og hvordan hovedpersonene føler det.
Dette er en ungdomsbok for både gutter og jenter som liker å leve seg inn i en verden med spenning, krim og drama. Jeg vil anbefale denne boka til ungdommer som er mellom 13 og 16 år. Boka er relativt lettlest og krever ikke så mye tid og krefter å lese. Jeg vil gi denne boken en svak 5.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Jørgen Pedersen Bjønsaas

Jørgen Pedersen Bjønsaas

Skrevet 15. desember 2016 av Jørgen Pedersen Bjønsaas på Håvåsen skole

Rå spenningsroman for krimglade ungdomsdetektiver!
Spenningsromanen Jakten av Tom Kristensen er en irriterende spennende krim. Dens aktualitet er skremmende troverdig, og forfatteren tar opp et ekstremt alvorlig tema. Jakten er nummer to i ungdomsserien World of Spycraft.
Jakten handler om jakten etter en stalker, som presser unge jenter til å sende nakenbilder. To ungdommer, Eric og Live, tar opp jakten etter overgriperen, etter at ei av Lives venninner begår selvmord. Stalkeren hadde truet med å legge ut nakenbilder av henne på sosiale medier, i tillegg til å sende det til foreldrene. Videre viser det seg at Eric og Live havner i en felle under jakten. En farlig motorsykkelgjeng blandes inn i bildet, og etter vært utvikler handlingen seg til at motorsykkelgjengen jakter på Eric.
Boken starter in medias res, som betyr at den begynner midt i handlingen. Her står det i kursiv, og vitner om muntlig tale, i form av en beskjed. Dette er et frampek, og akkurat det samme kommer igjen senere i teksten. Man blir umiddelbart interessert og nysgjerrig, og denne korte beskjeden utgjør faktisk det første kapittelet, som er på omtrent en halv side. Dette gir mening, da andre kapittel dreier seg om andre ting, på et helt annerledes tidspunkt.
Underveis i leseprosessen forsøkte jeg å danne bilder og forståelse av handlingen på best mulig måte. Jeg fant tidlig ut at jeg måtte være «pålogget» for å få med meg hvilken vinkel det ble fortalt fra. Dette varierte veldig, og det gjorde at jeg stadig prøvde å være bevisst på hva som skjedde, og hvor i handlingen kameraet flyttet seg. På grunn av dette så jeg etter hvert for meg flere og flere tenkelige logiske avslutninger. Min leseprosess kan egentlig forestilles slik:
Jeg var en dart-pil gjennom hele boken. I begynnelsen var jeg akkurat blitt kastet ut i noe. Jeg visste lite, og måtte lese for å se hva som foregår. Etter hvert så jeg hvilken retning pila hadde, men det var fremdeles flere muligheter for hvordan det endelige resultatet ble. Mot slutten var mulige utfall få, og pilen landet til slutt- etter min mening; midt i blinken! Jeg likte avslutningen, og reagerte godt på avslutning. Det er rart hvordan ei bok kan engasjere, men det har Kristensen virkelig klart til de grader, fra en med relativt lite interesse for skjønnlitteratur sin side.
Krimmen byr på spenning på både det indre- og ytre plan. Indre spenning finnes ved for eksempel dødsfallet, mens ytre spenning gjerne kommer mer tydelig når det foregår vold eller andre skumle hendelser.
For å holde orden på handlingen og personer, lagde jeg små illusjoner i hodet. Jeg så for meg hvordan de ulike personene ser ut, hvor de bor, er osv. Fra en som ikke bor i Oslo, og som ikke kjenner seg igjen i mange av stedene som nevnes, lagde jeg derfor en form for kart i hodet. Kartet over Oslo ble da veldig oversiktlig, og de ulike stedene plasserte jeg på kartet intuitivt, etter hva som for meg umiddelbart kunne virke logisk. Dette gjorde det både gøy og oversiktlig for meg som leser. Tittelen på boken har tolker jeg egentlig derfor på to måter. «Jakten» beskriver hovedoppgavene for personene i boken, men samtidig føler jeg i etterkant at også jeg har vært på jakt. Jeg har jaktet på hvordan løsningen ble, men etter å ha lest boken sitter jeg med en enda sterkere følelse av at jeg har vært på jakt etter hvem forfatteren «ser». Siden teksten er skrevet i 3. person, er det vanskeligere å finne ut av dette. Dette gjorde virkelig min leseopplevelse veldig god, siden jeg på en måte også har vært på ulike jakter.
Ungdomsboken som en helhet, harmonerer godt fra A til Å. Den er kreativ, og byr på et skremmende aktuelt tema, som uten tvil er framstilt på verst tenkelig måte.
Boken er gjerne ikke så veldig trendy, men tatt i betraktning at bildedelingsapplikasjoner er relativt ferskt, tror jeg at det er populært å skrive om en slik form for grov mobbing.
Nettet er farlig, det viser seg tydelig her. Man kan ikke stole på alle på nettet, og det man legger ut bør man tenke seg om flere ganger før det publiseres.
Handlingen er i liten grad troverdig, selv om det selvfølgelig er mulig. Forfatteren skriver om trusler og mobbing som får verst tenkelig utfall. Som tidligere nevnt, er likevel tema og den lette og skumle måten å spre informasjon om andre på nettet, veldig aktuelt.
Beveger jeg over til språket, la jeg spesielt merke til det ungdomstilpassede språket. Her tror jeg nesten forfatteren har tatt noen «researchs», for å finne ord og uttrykk som ungdom i dag bruker. I replikkene virker ungdommens ordforråd naturlig og moderne, og forfatterens generasjons språk er nok ikke helt likt. I tillegg er interesser og små detaljer som skiller ungdom fra voksne, noe jeg tror forfatteren har undersøkt på forhånd.
Det var nytt for meg det at forfatteren valgte å skrive telefonmeldinger som kursiv, og at han i tillegg la til smilefjes. Dette framsto veldig troverdig, siden bruk av elementære formelle regler som kommabruk, stor forbokstav osv. var sløvt.
Variasjonen i språkene til de ulike personene gjør at historien blir veldig naturlig, og dette er nok en viktig faktor for hvorfor jeg sitter igjen med det et så positivt inntrykk av boken. Godt levert, Kristensen!
Er du glad i krim, spenning og fart? Jakten er den komplette boken for krimglad ungdom, som er relativt lettlest. Tiden flyr dersom du tar deg tid til å lese denne boken, og det anbefales på det sterkeste!
Jeg er glad for at jeg leste denne boken, og råder også deg til å gjøre det samme!
Et soleklart terningkast 6 fra meg!

Til toppen