Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Jag är supermann

Lars Mæhle Samlaget 2017 23 anmeldelser

Bjørn, Eskil og ei svensk jente dreg ned til elva for å bade. Syriske Aya kjem til Sunndalsøra etter å ha flykta gjennom heile Europa. Anders blir besøksvenn på aldersheimen for å imponere Marianne. Karl gruar seg for å halde Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Rita Dassouli

Rita Dassouli

Skrevet 19. oktober 2017 av Rita Dassouli på Grim skole

En annerledes ungdomsbok

Jag är supermann handler om forskjellige ungdommer i Sunndalsøra. Boka er en novellesamling. Novellene handler om en eller flere hovedpersoner. Disse ungdommene har hver sine problemer og går gjennom vanskelige ting. Bjørn og Eskil leter etter en svensk jente, syriske Aya har flyktet helt til Sunndalsøra, Anders som er lei av moren sin, Karl som må holde tale i begravelsen til broren sin, og Tuva som ble sendt til tanten for å komme seg unna et dårlig miljø i Oslo.

Boka starter in medias res, det gjorde at boka startet ok. Det er en lettlest nynorsk bok, med en del banning og replikker. Noen få ganger er det brukt avanserte ord. Jeg har delte meninger om boka. Noen kapitler var ganske uinteressante og tunge å lese. Mens andre var mer spennende og du fikk lyst til å lese mer. Personlig forventet jeg en bedre avsluttning. Historiene stoppet alt for brått og jeg ønsket å få vite mer. Boka bytter ofte synsvinkel og det kan være litt vanskelig å henge med til tider. Dette gjorde at boka ble ganske forvirrende.

Jeg likte at historiene hadde litt til felles med at du møtte på, eller hørte om hovedpersonene i de andre historiene. Det var det som gjorde boka spesiell for min del. Boka er ganske annerledes enn de ungdomsbøkene jeg har lest. Fordi den har forskjellige historier og du ser ting fra forskjellige synsvinkler. Jeg kan ikke relatere meg til boka, men den ga meg forståelse for vanskelige situasjoner noen ungdommer kan oppleve.

Jeg anbefaler boka for de som liker korte og lettleste ungdomsbøker, og for de som vil lese noe annerledes. Etter at du har lest denne boka vil du kanskje få et innblikk i hvordan noen ungdommer har det i dag, og forståelse for valgene de tar. Boka passer best for de som er 12-15 år. Jeg gir boka terningkast 3.


Laila Løvheim Hakkam

Laila Løvheim Hakkam

Skrevet 19. oktober 2017 av Laila Løvheim Hakkam på Grim skole

Forvirring som skremmer

I Jag är super mann møter mange veldig mange personer og flere fortellinger. Det er vansklig for meg å forklare hva boka handla om fordi jeg er helt forvirret. Boka er delt inn i 5 forskjellige fortellinger som på en eller annen måte skal henge sammen, tror jeg. Det er her problemet er for meg, forfatteren greide ikke å fange meg på noen av dem. Alle av historiene sluttet så brått, så med en gang jeg skjønte hva det handla om så var det slutt og jeg måtte begynne på en ny historie. Derfor syntes jeg ikke at denne boka burde bli nominert, det var alt for mange forvirringer og ingenting hang sammen. Det eneste som trekker boka opp er at forfatteren skildret veldig bra og jeg greide flere ganger å danne meg et bilde inni hodet. Hvis du liker en bok som er lettlest, forvirredene og flere korte historier med en åpen slutt så burde du kanskje lese denne. Bare ikke bli skuffa hvis du heller ikke skjønner noe.
Defor får Jag är supermann terninkast 2 av meg.


Martin Lien

Martin Lien

Skrevet 19. oktober 2017 av Martin Lien på Korgen sentralskole

Jag är Supermann

Boken Jag är Supermann er historier av ting som skjer i Sunndalsøra fra forskjellige synsvinkler, og boken handler om noen ungdommer som bor eller er i byen Sunndalsøra av forskjellige grunner som sliter eller er lei av noe rundt seg.

Og boken handler det om Bjørn og Eskil og en svensk jente som drar ned til elva for å bade, og den syriske jenta som heter Aya som har en syk farfar, og Anders som blir besøksvenn på aldershjemmet for og imponere en jente som heter Marianne som han er forelsket i, også handler det om Karl som gruer seg til og holde tale i gravferden til lillebroren sin også handler det om Tuva som er blitt sendt for og jobbe i dalen for at hun skall slutte og være i det dårlige miljøet som hun er hjemme i Oslo.

Boken starter tregt og følger det trege tempoet gjennom hele boken, og i boken er det litt vanskelig og følge med hva som skjer siden vi hele tiden skifer synsvinkel og derfor vil jeg nokk ikke anbefale boken videre og derfor gir jeg den terningkast 2.


Julie Petrine Lenningsvik

Julie Petrine Lenningsvik

Skrevet 19. oktober 2017 av Julie Petrine Lenningsvik på Korgen sentralskole

Supermann? Tror ikke det

Boken «Jag ar supermann» er delt inn i 5 forskjellige historier. Alle historiene har en ting til felles, det foregår i Sunndalsøra. En prøver å få seg kjæreste, ved å gjøre det hun gjør. Ei gal svensk jente på jordbærhøsting. I tillegg ei prippen byjente fra Oslo. Hva kommer til å skje i den lille bygda?

Vi får se 5 forskjellige historier fra bygda Sunndalsøra. Som gjorde at leseren fikk et bedre innblikk i hva som skjedde der, i den sommerferien. Men jeg skulle ønske at forfatteren hadde skrevet et siste kapittel der alle historiene hadde møttes.

Synsvinkelen er 3.person i alle 5 historiene. Men synsvinkelen vet tankene og følelsene til den ene karakteren som er sentral i akkurat den historien.

Det er tydelig at boken er ny, og er skrevet i vår tid. En flykning som er kommet til Norge, det er vanlig nå, men ikke før. Boka inneholder alt en ungdomsbok skal inneholde. Den «perfekte» jenta, forelskelse, fest og drikking. Sånn sett manglet den ikke noe. Men det var ikke noe spenning i boken. Spenningen bare holdt seg på en flat linje gjennom hele boken, og gjør den uinteressant.

Boken er skrevet på mange forskjellige språk: Skriftspråkene bokmål og nynorsk, og svensk og engelsk. Boken er preget av en del slang og metaforer. Slangord som ble brukt i boka er for eksempel "whatever". Eksempler på metaforer i boka er "Hjertet i halsen", som er en måte å beskrive at man er redd eller bekymret. I dette tilfelle, redd.

Boken er en typisk ungdomsbok, og det finnes mange bøker lik denne. Men boken var kort og lettlest. Bare 125 sider, og kapitlene var likt fordelt, og ikke altfor lang.

Terningkast 3


Markus Stien

Markus Stien

Skrevet 19. oktober 2017 av Markus Stien på Korgen sentralskole

Verden er vanskelig.
Boken jeg leste heter Jag er supermann. Forfatteren er Lars Mæhle.

Denne boken er en ganske så spesiell bok, fordi den har egentlig ikke en type hovedperson, den er liksom delt ut på 5 personer som har noen tøffe og fine hendelser i livet deres.
Den første historien handler om 2 gutter som heter Bjørn og Eirik, som skal kjekke ut den nye svenske jenta som har kommet til byen.
De kjekker henne ut ganske så mye før de i det hele tatt tørr å prate med henne, men de ender opp med å bli ganske goder venner, og det skjer en ganske alvorlig ting.

Den andre historien handler om Aya en syrisk jente som skal flykte nordover i Europa. Hun møter på mange hindringer og vanskelige hendelser.

Tredje historien handler om en som heter Anders som skal imponere Marianne, med noe kult. Men så kjer det noe vont for han.

Den fjerde historien handler om Karl som gruer seg til å holde en tale for sin døde bror.

Og den femte historien handler om en jente som heter Tuva som blir tvangsflyttet for dårlig oppførsel og miljø i Oslo, og hun må gå igjennom mange ting hun ikke liker så godt.

Alt i alt så syntes jeg denne boken var en grei bok og hadde mange spenndingspunkt, men det jeg savner er litt mer spennende deler, fordi jeg følte at boken var litt tung å lese på noen punkter.
Jeg vil gi denne boken terningkast 4, fordi den var spesiell og den var ganske så følsom.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Anders Svarstad Hole

Anders Svarstad Hole

Skrevet 2. oktober 2017 av Anders Svarstad Hole på Stryn ungdomsskole

Jag ar supermann handler om fleire hendingar,men alt foregår i Sunndalsøra. Personane denne boka handler om er ei Jente frå Sverige som er litt annerledes, Ei flyktning frå Syria som har ein sjuk farfar, Anders som er forelska og begynner å få nok av mora si, Karl som må halde ein tale i gravferda til lillebroren sin og Tuva som er sendt til Tanta si og ikkje liker seg der. Og det er også ein rømling ein plass i dalen. I denne teksten var det litt vanskeleg stoff og det var ganske masse rart som skjedde. Eg synest boka burde fokusert litt meir på en person og ikkje så mange folk fordi vi fekk vite litt lite om kvar person. Terningkast 3

Til toppen