Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ingenting blir som før

Hans Petter Laberg Cappelen Damm 2017 37 anmeldelser

Ingenting blir som før er historien om den helga mot slutten av tiende klasse da Markus blir med Victor på en biltur som ikke blir helt som forventet. Det er den samme helga som Markus møter Sara.

Hvordan skrive en anmeldelse?

Selma Eikeland

Selma Eikeland

Skrevet 15. desember 2017 av Selma Eikeland på Grim skole

Lite troverdig
“Ingenting blir som før” handler om en gutt som heter Markus og hans forhold til den eldre broren sin, Victor. Handlingen foregår i tidsrommet fra fredag til søndag. I boken gjenforenes Markus med Victor, som han egentlig ikke får lov til å snakke med av foreldrene sine. Han bestemmer seg for å bli med ham på en lang biltur som ikke blir slik som han hadde trodd. Denne kvelden blir han også kjent med Sara.

Boken begynner rett på og det tar ikke lang tid før det skjer noe veldig dramatisk (som jeg ikke skal røpe). Spenningskurven går litt opp og ned før vi nesten helt i slutten får høydepunktet. Selv om det skjedde dramatiske og egentlig overraskende hendelser flere ganger i løpet av boka, ble jeg ikke spesielt revet med i handlingen. Egentlig synes jeg hele boken var for dramatisk skrevet og alt for urealistisk. Forfatteren har prøvd veldig hardt å fenge leseren med de noen ganger veldig gode skildringene og hovedkarakterens ofte alvorstunge tankereferat. Dette fungerer til tider, men innimellom kan det bli litt mye. Selv mener jeg at handlingen ikke trenger å være så utrolig spennende, så lenge språket fenger og flyter. Dette klarer boken delvis, fordi innimellom er beskrivelsene og metaforene veldig fine, dette er spesielt når handlingen stopper opp og det egentlig ikke skjer noe spesielt. Det er disse sidene av boken jeg likte best å lese. Det er når handlingen blir for voldsom og urealistisk at jeg faller litt av. Karakterene i boken er til tider også litt for ensfoldige. Den mest interessante figuren i boken vil jeg si er Victor, og det var derfor ham det var mest spennende å lese om. Karakterenes troverdighet er viktig for boken, fordi det er dem som skal fylle handlingen og fortelle historien.

Selv om denne boken ikke var noe for meg, kunne den godt vært lengre. Det var først mot slutten at jeg syntes den begynte å ta seg opp. Det er ikke slik at alle ungdommer liker å lese korte bøker med ny spenningstopp i hvert kapittel. Når boken var såpass kort rakk en heller ikke å bli helt kjent med alle karakterene, noe som var litt dumt, fordi flere av dem kunne vært spennende å høre mer om. Jeg synes vi kunne fått vite mer om Sara. Hun er egentlig en viktig biperson og det er rart at vi ikke fikk vite mer om henne.
Jeg gir “ingenting blir som før” en sterk treer og synes ikke den burde nomineres til uprisen.


Isabel Merete

Isabel Merete

Skrevet 14. desember 2017 av Isabel Merete på Rosten skole

“ Ingenting blir som før” handler om gutten Markus på 15 og den helga som forandret alt. Det er lenge siden Markus har møtt broren sin Viktor, men en dag møter de hverandre. Foreldre vil ikke at Markus skal ha noe som helst kontakt med Viktor, men hva er det egentlig Viktor har gjort som gjør at foreldrene sier det? Markus blir med Viktor på en biltur som ender helt annerledes enn de hadde trudd.

Boken finner sted kun i en helg altså fredag, lørdag og søndag. Det at boken var skrevet slik gjorde det mye enklere å følge med på det som skjedde i boken. Forfatteren har skrevet boken på en slik måte at man danner seg bilder i hodet og man kan leve seg litt inn i boken.
Boken er veldig detaljert men det gjør bare til slik at leseren klarer å forestille seg enda mer hvorda det ser ut.
Boken er ganske lettlest og også veldig spennende. Allerede på de første sidene kan man se at det bygger seg opp mot noe spennende som gjør at man vil fortsette å lese for å nå spenningstoppen.

Boken er skrevet fra Markus sin synsvinkel, noe som ikke er så rart siden han er hovedpersonen. For min del kunne man også fått litt mer informasjon om flere personer enn bare Markus. Vi kunne fått vist mer om Viktor. Hvorfor han gjorde det han gjorde, hva som fikk han til å gjøre det, og hva alt startet med. Det hadd gjort boken en smule bedre.

Dette er en typisk ungdomsbok og det merker du allerede på tittelen. Jeg anbefaler denne videre og den passer til alle som liker å lese spenningsbøker, men er vel mest tilrettelagt for ungdommer.

Terningkast: 4


Tor Jardar

Tor Jardar

Skrevet 14. desember 2017 av Tor Jardar på Grim skole

Ingenting blir som før

Boken “Ingenting blir som før” handler om Markus, 15 år, og helgen som forandret alt. I begynnelsen av boken møter Markus sin storebror som han ikke har sett på lenge. Grunnen til at han ikke har møtt han på lenge er fordi de egentlig ikke har lov til å ha kontakt. Victor spør om Markus vil bli med på en biltur, men det viser seg å ende helt annerledes enn det han hadde trodd.

Handlingen i boken utspiller seg over en helg, der boka var delt inn etter dagene fredag, lørdag og søndag. Temaet i boken er veldig realistisk og skjer i mange hjem. Når det kommer til hovedpersonene var forfatteren flink, hvor han fikk de til å føles som ekte personer, og at dette faktisk har skjedd.

For å være helt ærlig likte jeg ikke denne boken så veldig. Jeg valgte denne boken for å lese noe annet enn fantasy, spenning og krim, og ble litt skuffet. Den er rotete skrevet, hvor det var vanskelig å få med seg alt. Det var også mange helt tilfeldige beskrivelser. Et godt eksempel er “En BH henger i treet.” Forfatteren stiller også mange spørsmål som ikke blir besvart. Jeg gir denne boken terningkast 2.


Oskar Stenehjem

Oskar Stenehjem

Skrevet 14. desember 2017 av Oskar Stenehjem på Luster ungdomsskole

«Jeg liker ikke at ting forandrer seg»
Markus er 15 år. Denne helga møter han storebroren sin Victor som blei kasta ut av huset. Markus har ikkje sett han på lenge og vil derfor vere med han. Victor var forbildet til Markus då han var liten. Markus reiser på ein fest der han blir betre kjent med ei jente som heiter Sara. Men det skjer ikkje berre gode ting. Ein biltur med Markus forandrar alt.

Boka er ganske god og spennande. Du blir revet med og boka har ein god historie. Sjølv om boka kun handlar om ei helg er den veldig spennande og dramatisk. Den er realistisk og ein kan kjenne seg igjen i den. Den er lett å lese og det er mange gode skildringar. Eit tema i boka er rus og mange vil kanskje kjenne seg igjen der.

Eg anbefaler denne boka fordi den er skikkeleg bra og lett å lese. Eg likte veldig godt boka og gje den terningkast -5.


Emil

Emil

Skrevet 14. desember 2017 av Emil på Harestua skole

Jeg synes boken er middels bra. Den inneholder litt få spenningstopper, og enkelte ganger er det litt vanskelig å forstå hva som skjer. I tillegg får man ikke svar på alt det som man kanskje ønsker svar på. Dette er kanskje gjort med vilje. Samtidig var den ganske godt skrevet, og passe spennende. Jeg tror ikke jeg kunne anbefalt boka til noen selv om leseopplevelsen var ok.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Elise Hennie Holm

Elise Hennie Holm

Skrevet 9. oktober 2017 av Elise Hennie Holm på Harestua skole

Jeg vil gi denne boka en 4.
Denne boka er lett å bli hekta på. Det er god flyt, og jeg liker veldig godt måten forfatteren skriver på. Jeg liker at boka kan framstå som litt mystisk fordi vi ikke får vite så mye om forholdet mellom Victor og Markus. "Sara" rollen og forholdet hennes med Markus likte jeg kjempegodt! Dette gjorde boka mer romantisk og spennende.

Jeg skulle ønske slutten var mer konkret, men jeg mislikte den ikke heller.
Jeg liker ikke hvordan forfatteren drar handlingen ut. Det ble litt kjedelig å lese mange sider om at de kjørte i bilen.

Til toppen