Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ingen er ei øy

Kari Saanum Omnipax 2018 16 anmeldelser

Det er siste dag på ungdomsskolen. Alle skal feire den store dagen. Etter avslutninga skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas, ankre opp ved ei øy ute i fjorden, og feste. Men for Kaia starter dagen dårlig. Mamma Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emma Liknes Jakobsen

Emma Liknes Jakobsen

Skrevet 19. oktober 2018 av Emma Liknes Jakobsen på Åkra ungdomsskole

En mystisk bok, som man kanskje forstår

Boken «Ingen er ei øy» opplevde jeg som litt forvirrende, jeg måtte konsentrere meg for å forstå handlingen. Sjangeren er lyrikk.

Boken handlet om Kaia, som er 16 år og skal ha sin siste dag på ungdomsskolen. Tittelen «Ingen er ei øy» representerer handlingen veldig godt: Hun føler seg alene fordi pappaen er alkoholiker og mora har forlatt de to alene. Den siste dagen på skolen var for dei fleste elevene en fin dag med familie og venner, hos Kaia manglet familie. Hun stod alene. Hun var veldig langt nede psykisk, noe som gjorde at hun stengte følelsene ute – lagte en mur. I slutten av boka skjer det noe som snur alt på hodet.

Jeg synest at folk burde lese denne boken visst en er ute etter en unik og spesiell bok.
Det var lite ord i boken, men samtidig sa den mye, noe som gjorde handlingen og boka spesiell. Jeg likte boken, samtidig som jeg ikke synest den var så bra. Begrunnelsen for det er at måten den var skrevet på var veldig spesiell, noe som gjorde den litt handlingsløs i lengden.
Terningkast 3


Kenza Malén

Kenza Malén

Skrevet 18. oktober 2018 av Kenza Malén på Ruseløkka skole, 10A

Du er ikke alene

Boka "Ingen er ei øy" er en kort roman som handler om 16 år gamle Kaia som føler seg veldig ensom. Moren har fått seg en ny mann og faren er en alkoholiker.

Det er siste dag på ungdomsskolen. Alle har noen å være med, enten det er venner eller familie. Kaia er alene. Moren er med kjæresten sin, mens faren ligger hjemme og drikker. Kaia må ta vare på seg selv og klare seg selv.

Etter avslutningen skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas å feste på en øy. Andreas er eksen til Kaia, men hun liker han fremdeles godt. Kaia føler seg helt alene når hun ser at han og Isabell ler sammen, snakker sammen og holder rundt hverandre. Hun får et inntrykk av at han liker Isabell veldig godt, men stemmer det?

“Å være en øy” vil si at du føler deg helt alene og utenfor, og slik føler Kaia seg. Tittelen “ingen er ei øy” forteller oss at ingen er helt alene og det er flere som har det kjipt. Boka er veldig lettlest og forståelig. Metaforene og beskrivelsene i boka kan man tolke på forskjellige måter, noe som gjør at man kan ha forskjellige oppfatninger av boka. Noe som trekker litt ned for min del er at boka har veldig lange skildringer til tider, og det tok tid før jeg skjønte poenget. Annet enn det syns jeg boka var veldig bra.

Terningkast 4


Ellen Svendsen Fiske

Ellen Svendsen Fiske

Skrevet 17. oktober 2018 av Ellen Svendsen Fiske på Surnadal ungdomsskole

Ingen er ei øy. NOT!

Jeg leste Ingen er ei øy, av Kari Saanum.

Tittelen: Ingen er ei øy, handler om at alle hører sammen på en måte. Som for eksempel et land er en del av et kontinent og viss et menneske dør, minker litt av meg.

Denne boka opplevde først som litt spennende, men jeg syntes spenningstoppen aldri kom. Jeg trodde slutten skulle endre seg forhold i til resten av boka, men for meg ble denne boka alt for treig og traurig å lese. Den var ganske kort og enkel å lese, men ikke spennende nok, jeg satt bare og venta på noe bra skulle skje og at livet til Kaja skulle endre seg til og bli bedre.

Jeg syntes bokas forfatter beskrev hovedpersonen Kajas liv alt for negativt, ingen oppturer utenom den lille oppturen på slutten. Boka skal ha for at den er som sagt enkel og lese med enkle forklarende ord.

Boka handler om Kaja som har en alkoholiker som far og en mor som har flyttet fra faren, men Kaja fortsetter å bo hos den syke faren sin for hun tenker at han ikke hadde overlevd uten hennes hjelp. Kommer pappa eller kommer han ikke på vitnemålsutdelingen? Kaja føler seg annerledes og alene, samme kveld blir hun og venninnen med Andreas (X -kjæresten) og noen venner i båten hans til en øy ute i fjorden for å feste.

Ingen er ei øy er en frittstående oppfølger til Elefanten i rommet (2013) og Gråt, baby (2015)

Det er flere episoder i boka som jeg nesten visste ville skje, og det irriterte meg litt at slutten ikke var bedre eller at det gikk bedre for Kaja. Den er ikke lik andre bøker jeg har lest. Når jeg leste syntes jeg ikke at den var så dårlig, men når det begynte å gå mot slutten i boka begynte jeg å tvile, for jeg syntes forfatteren skulle ha skrevet litt mer på slutten om hva som skjedde videre med faren til Kaja og livet hennes.

gir den terningkast: 3


Marius Svestad

Marius Svestad

Skrevet 16. oktober 2018 av Marius Svestad på Lom ungdomsskole 10B

Ingen er ei øy
Boka handlar om ei jente som heiter Kaia og den siste dagen hennar på ungdomsskulen. Foreldrene hennar er skilde, pappa er heime å drikk og mora er på seiltur med ny kjærast. Dagen hennar startar dårleg og blir enda verre når faren dukkar opp på avsluttninga. Denne boka var veldig lett å lese med mange små kapittel og luft mellom linjene. Boka var mykje meir spennande enn det ho såg ut til å være på framsida og ved tittelen. Boka passar bra for meg og eg er sikker på at mange ungdommar kan kjenne seg att i handlinga. Anbefales på det sterkaste!
Terningkast 5!


Aksel Hagen

Aksel Hagen

Skrevet 12. oktober 2018 av Aksel Hagen på Torstad ungdomsskole

Ingen er en øy
Forfatter: Kari Saanum
Utgivelsesår: 2018
Forlag: Omnipax

Handlingene i boka finner sted i Norge og virker til å være i ca 2018. Den handler om en jente som har skilte foreldre, det er siste skoledag i 10. klasse å alle feirer og er glade, men faren er alkoholiker og hun har det tøft hjemme. Så siste skoledag ble ikke helt som tenkt. Boka er alvorlig og følelsesrik men den er veldig kort så hele opplevelsen føles litt hastet. Dette trekker boka ned men den er fortsatt fin å lese.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Marianne

Marianne

Skrevet 5. oktober 2018 av Marianne på Surnadal ungdomsskole

Ingen er ei øy

Denne boka er ei dramabok.

Den handlar om siste dag på ungdomskulen for Kaia. Foreldra har slått opp er de ikkje så lett for Kaia og faren, sidan mora har flytta saman med ein ny fyr. Faren til Kaia er alkoholikar. Kaia vil bestemme over livet sitt, og prøver å stenge følelsane ute.

Under skoleavslutninga sovnar faren framom alle saman, og gjær dagen til ein flause for både han og Kaia. Kaia har lyst til og forsvinne og at mora ikkje bryr seg, gjer ikkje dagen noko betre. Boka startar veldig beskrivande og man blir veldig lett oppslukt i hendinga. Spenningskurven er svak, hendingane kan vere litt forventa, mens slutten var uventa og overraskande.

Det var lett og leggje frå seg boka, men med tanke på at den var så lett å lese kom eg fort fram til mål eller nye kapittel.

Eg kjenner meg ikkje att i boka, men dersom det er nokon som har det likens, kan det være stor sjanse for at nokon kjenner seg igjen i nokon av hendingane. Plassane vart bra beskrivne og det var lett og sjå for seg plassane.

Opplevinga mi når eg leste denne boka var gripande og truverdig.

Boka har ein god heilheit. Boka kan likne på bøker men ikkje bøker eg har lest. Boka er veldig truverdig og sannsynleg, miljøet er realistisk og godt forklart.

Boka var veldig lett og lese. Setningane var korte og sidene hadde ikkje mykje tekst, som kan vere bra for utolmodige lesarar.

Forfattaren har nok skrevet boken på grunn av at nokon kanskje kan kjenne seg igjen. Eg meiner ar dei som er utolmodige lesarar bør lese denne boka.

Eg gir denne boka terningkast: 5

Eg gir denne boka terningkast 5 på grunn av at det skjer ikkje så mykje uventa.

Men elles er det ei god bok.

Til toppen