Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Il Biondo

Mariangela Di Fiore Gyldendal 2018 8 anmeldelser

Hvor langt er du villig til å strekke deg for jenta du er forelska i? 16 år gamle Andreas flytter til Italia. Her forelsker han seg i napolitanske Elisa, og gjennom henne introduseres han for en verden han aldri har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Kyrre

Kyrre

Skrevet 7. desember 2018 av Kyrre på Brandsfjord skole

Boken IL Biondo var veldig søt, alt Andreas gjorde for Elisa var søtt, men noen ganger gikk han litt for langt, til han fant ut at Elisa var med på familiebedriften og.
Valget Andres tok mellom å drepe vennen sin, eller dø selv, eller å reise tilbake til Norge var bra, men endte ikke så bra.
Det virket som om Antonio bare brukte Andres for å få alt han ville ha, som hevn på en gruppe. Amerikanerne Antonio forhandlet med ville gi alt til Andres fordi han var blond og virket som en amerikaner.
Noen ganger var det vanskelig å se hvem som fortalte hva.
Terningkast 5, boken var veldig søt, fordi kjærligheten mellom Andreas og Elisa var ekte.


Silje Duus

Silje Duus

Skrevet 1. desember 2018 av Silje Duus på Ruseløkka skole, 10A

Fra kjedelig til mafia, fra Norge til Italia

Il Biondo er en spennende ungdomsroman skrevet av Mariangela di Fiore. Gjennom bokens 159 sider møter vi 16 år gamle Andreas, som nettopp har flyttet fra Norge til den italienske byen Napoli. På en sjarmerende café i Napoli møter han Elisa, som han med en gang blir hodestups forelsket i. Han finner raskt ut at følelsen er gjensidig, og for en liten periode virker det som om han lever det perfekte livet. Det er helt til han møter broren til Elisa, Antonio, som er medlem av Camorra-mafiaen. Det er sant som ordtaket sier “kjærlighet gjør blind”, og Antonio utnytter dette. Men hvor langt er Andreas villig til å gå for å beholde kjæresten?

Mens man leser tror jeg at det er umulig å ikke bli revet med. Boken har en fin spenningskurve med mange uventede vendepunkter, og handlingen er alt annet enn forutsigbar. Det er lett å merke at Mariangela vet hva hun skriver om, og hun har etter min menig greid å beskrive handlingen, personene og ikke minst det italienske miljøet på en veldig god måte som gjør det enkelt for oss lesere å leve oss inn i boken.

Språket i boken er en av grunnene til at boken er troverdig, med noen italienske ord her og der får leseren en slags påminnelse om hvor man er. Det eneste jeg synes trekker boken litt ned er den åpne slutten som nesten føles litt forhastet, og ikke helt i takt med resten av boken.

Jeg likte personlig boken veldig godt. Forfatteren har greid å balansere den ytre og indre spenningen på en god måte, noe som jeg mener gjør at boken passer for alle ungdommer. Spesielt til dere som liker spenning og kjærlighet. Boken er en av de beste jeg har lest i U-prisen, og tror den kan komme langt i konkurransen.

Terningkast: 5


Sabrina Molvik

Sabrina Molvik

Skrevet 29. november 2018 av Sabrina Molvik på Ruseløkka skole, 10A

Napoli, svaret på problemene?

Il biondo er en spenningsfylt bok, som handler om kjærlighet og Napolis mørke side. Andreas er en 16år gammel gutt som flytter til Napoli i Italia sammen med faren i håp om et bedre liv, og å komme seg videre etter moren sin død. Andreas hadde dårlige minner fra Norge med lite venner og vonde tider.

Etter noen dager i Italia hadde Andreas allerede hatt det bedre enn noensinne, han hadde fått seg en venn som het Paolo og møt det han kaller “verdens peneste jente” som het Elisa. Andreas levde livet på sitt fulleste, hadde ingen ting å tenke på. Hverdag dro han først på Italienskspråkkurs før han videre dro rett til Kaféen for å møte Elisa. Han ble fort forelsket i Elisa og gjorde hva som helst for henne, men han var litt skeptisk til den skumle broren hennes Antonio. Andreas var så forelska at han ble dratt inn i noe han absolutt ikke hadde forestilt seg. Hvor langt var egentlig Andreas villig til å gå, for jenta han var forelska i?

Boken har 159 sider og er skrevet på bokmål. Forfatteren har strukturert boken fint med passe lange kapitler. Det er brukt mye gode skildringer som man kan kjenne seg veldig igjen i, noe som gjorde at jeg ikke kunne legge fra meg boken. Boken er kjempe spennende å grunn av det ulovlige mafia opprøret kombinert med to ungdommer som er betatt av hverandre. Forfatteren valgte å avslutte boken med en åpen slutt, slik at man skulle tenke seg frem til hva som kunne skjedd videre.

Jeg anbefaler å lese boken på det sterkeste, den passer til ungdommer mellom 13-17år. Jeg synes boken er perfekt lengde og forfatteren har tilpasset språket godt til dagens ungdommer. Jeg mener at dette er en av de bedre ungdomsbøkene i Uprisen og tror den kommer til å komme langt.

Terningkast: 6


Ragnhild

Ragnhild

Skrevet 28. november 2018 av Ragnhild på Surnadal ungdomsskole

Il Biondo

Ei ganske bra bok!

“Il Biondo” handlar om Andreas (16) som har flytta til Napoli saman med faren sin. Når Andreas budde i Noreg blei han mobba av klassekameratane sine. Når han kjem til Napoli håper han på ein ny start på livet. Heilt på starten av boka møter han Elisa. Andreas blir fort forelska i ho og ser at ho ikkje er som alle dei andre jentene i Napoli. Ho er nemleg med i Camorra-mafiaen. I boka får du sjå kor langt Andreas er villig til å gå for jenta han er forelska i.

“Il Biondo” har 159 sider og er på bokmål. Lengdene på kapitalane varierer stort. Nokon er på fleire sider, andre er på mindre enn to. Midt i boka var det mykje som foregjekk på ein gong, men det likte eg ganske godt.

Det aller beste med boka var at den ikkje var for kort som mange av bøkene er i U-prisen etter min smak. Den var skreve ganske oversikteleg og alt var på bokmål.

Terningkast 5. Eg tru denne kan komme langt i U-prisen i år.


Jannicke Valstad Stenberg

Jannicke Valstad Stenberg

Skrevet 20. november 2018 av Jannicke Valstad Stenberg på Surnadal ungdomsskole

Fra Norge til Italia – Ikke en forbedring

“Il Biondo” handler om gutten Andreas som flytter til Napoli, Italia med faren. Her håper de begge på å få ett nytt liv. Men det nye livet til Andreas, er ett han kunne vert foruten.

Boka starter med at Andreas og faren, har ankommet Napoli. Andreas tar seg en spasertur rundt i byen, og støter på Serena og Elisa i de smale gatene. For meg blir møtet deres litt kleint. Senere blir Andreas inkludert i familiebedriften deres, som han senere angrer på. Den intense spenningen derimot, begynner ikke før slutten og varer i noen få sider. Det ender med en cliffhanger der vi ikke får vite hvordan det går med han.

“Il Biondo” har 159 sider og er på bokmål. Den inneholder en “voksen” scene, som kan bli litt drøyt for de som er litt yngre. Lengden på kapitlene varierer stort. Noen er på flere sider, andre er på mindre enn to. Midt i boka fikk jeg en følelse der jeg ville legge fra meg boka fordi det ikke var noe som skjedde. En liten detalj til, er at Andreas fikk en mørkeblå moped av broren til Elisa, Antonio. Men etter noen kapittel, står det at den er rød.

Det beste med “Il Biondo” er at hendelsen ikke er i Norge. At den er i Napoli, Italia, gjør sånn at handlingen ikke blir som en normal hverdag. Det verste er at jeg fikk en følelse der jeg ville legge fra meg boka.

Terningkast 4. Den er verdt å lese, men tror ikke at den kan vinne Uprisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen