Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

I morgen er alt mørkt – når historien slutter

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2016 21 anmeldelser

Tredje og siste del av spenningstrilogien. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Johanne Selvig

Johanne Selvig

Skrevet 14. januar 2017 av Johanne Selvig på Hovedgården ungdomsskole

En bok du tvilsomt glemmer!

Brage, Marlen og Oliver gikk på samme skole i Oslo før utbruddet. Nå har det gått nesten et halvt år siden parasitten MTG spredte seg fra Japan og utover hele verden. MTG – som står for Mutert Toxoplasma Gondii – er en parasitt som gjør vanlige mennesker om til drapsmaskiner. Da parasitten nådde Norge, måtte Brage, Marlen og Oliver flykte med familiene sine. På veien mot overlevelse møter de mange hindringer, hvordan reagerer ungdommen når de må ty til våpnene?

I morgen er alt mørkt, når historien slutter, er skrevet i dystopi sjangeren og er den siste boken i en triologi Sigbjørn Mostue har skrevet. I den første boken er det Brages historie, mens i den andre boken er det skrevet om Marlens historie. Den siste boken derimot handler om både Brage, Marlen og Oliver. Det er delt inn slik at det byttes om på hvem som forteller. I starten var dette litt forvirrende, men det tok ikke lang tid før jeg forstod det. Det jeg liker med bok en og to er at man bare følger én hovedperson. Når man følger tre hovedpersoner kan det bli mye å holde styr på, men på en annen side er det fint å kunne se ting fra tre forskjellige synsvinkler.

Spenningskurven er stort sett alltid på topp. Dette gjør at det er vanskelig å legge fra seg boka. Det jeg liker veldig godt med spenningen, er at når du tror alt er fint så skjer det en bråvending. Disse bråvendingene skjer ikke bare uventet, men de er også utrolig bra skildret. Hele boken i seg selv er veldig bra beskrevet slik at man får klare bilder over hva som skjer, og hvordan alt ser ut. Sigbjørn har også et bra ordforråd, men boken er fremdeles lett å forstå. Jeg tror fremdeles at noen av ordene kan være utfordrende for enkelte.

Jeg vil anbefale denne boken på det høyeste til folk som er glade i spenning og er mellom 13 til 20 år. Eldre vil nok også ha glede av boken, men det er muligens lettere for yngre å kjenne seg igjen i enkelte handlinger. Derfor velger jeg å gi denne boken terningkast 5.


Juni

Juni

Skrevet 13. januar 2017 av Juni på Hovedgården ungdomsskole

Når historien slutter, hvordan slutter den?
Brage, Marlen og Oliver fortsetter kampen mot MTG – en farlig parasitt som gjør alle smittede til drapsmaskiner. De som er smittet kalles forrykte og de løper rundt og dreper alle de ser. Brage, Marlen og Oliver flykter sammen med familiene sine og noen flere. De finner til slutt et noenlunde trygt sted å være, der det er nok mat. Men hvor lenge vil det vare? Etter hvert hører de rykter om at noen har begynt å bygge opp et samfunn i Oslo igjen, med høye murer rundt, så ingen forrykte skal kunne komme seg inn. Der er det trygt og godt, og alle har nok mat – det er i alle fall det folk tror.

«Når historien slutter» er den etterlengtede siste boken i trilogien «I morgen er alt mørkt». Det kan være en fordel å ha lest de andre to bøkene for å forstå hva som skjer i denne.

Denne boka er veldig spennende. Den begynner rett i handlingen med at jeg-fortelleren hører et skudd, og løper mot lyden. Deretter følger den ene dramatiske hendelsen etter den andre. Dette fører til at boka kan være vanskelig å legge fra seg. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen karakterene i ”Når historen slutter”. Jeg tror for eksempel jeg ville reagert på samme måten som Marlen da hun skjønte at hun mest sannsynlig var smittet av MTG, og som Oliver da han skjønte at han faktisk hadde drept en person. Dette gjør karakterene troverdige, og dermed blir det lettere å leve seg inn i boka.

I motsetning til de andre bøkene i serien, er denne boka skrevet slik slik at synsvinkelen skifter – man bytter på å se tingene som skjer fra Brage, Marlen og Oliver sine synspunkt. Jeg likte ikke denne effekten, fordi de tre personene ofte gjorde helt forskjellige ting. Når en av historiene begynte å bli spennende, kom det et nytt kapittel og en helt ny historie. Dette gjorde at jeg ikke ble like engasjert av hver av historiene.

Alt i alt synes jeg likevel det er en god bok med høyt spenningsnivå, selv om den ikke er like spennende som de andre bøkene i serien. Boken er litt voldelig, så den passer kanskje ikke så godt for yngre barn, men jeg kan anbeale den for ungdom som liker spenning og at det skjer ting hele tiden.


Ylva Drangevåg

Ylva Drangevåg

Skrevet 12. januar 2017 av Ylva Drangevåg på Hovedgården ungdomsskole

Historien starter i 2014. En parasitt kalt MTG sprer seg utover verden og sakte til Oslo. Parasitten forvandler vanlige mennesker om til drapsmaskiner som ødelegger alt de ser. I den siste delen av Sigbjørn Mostue sin trilogi følger vi Brage, Marlen og Oliver, tre helt vanlige ungdommer som desperat prøver å overleve sammen med sin familie. Gjennom hele boken møter de alle sammen på mange hindringer, som for eksempel det å finne mat og steder som kan gi dem beskyttelse. Tilgangen på mat er begrenset og dette gjør det vanskeligere for familien å overleve.

Boka “Når historien slutter” er skrevet slik at de tre hovedpersonene har et kapittel hver etter hverandre. Jeg synes personlig at det var litt vanskelig å holde tråden i starten, men dette løsnet utover i boken. Den første boken handler om Brages historie, nummer to handler om Marlens historie. Jeg synes at bok nummer en og to i trilogien var litt bedre fordi historien da var knyttet til en hovedperson. For å forstå "Når historien slutter" bør du ha lest de to første bøkene

Boken har et rikt språk som er lett og forstå. Den er skildret på en slik måte at man lager bilder i hodet og lever seg inn i boka, et eksempel på dette: “Synsfeltet krympet inn foran meg, det var som å stirre inn i en tunnel med diffusive vegger. Pusten gikk som om jeg hadde foretatt et langt, eksplosivt løp på fotballbanen.”
Da jeg leste boka klarte jeg ikke legge den fra meg. Historien bygget seg opp og det skjedde alltid noe nytt. I slutten av mange kapitler er det en “cliffhanger” som gjør at man ikke klarer å vente med å lese om hva som skjer med personen. Da jeg startet på denne serien tenkte jeg at den kom til å være lik andre bøker som handler om kampen om overlevelse etter en slik epidemi. Denne serien er helt annerledes fra de andre, på grunn av måten den er skrevet på. Historien er voldsom, men samtidig ganske følsom. Det skjer mye rundt kampen om å overleve.

Bøkene kan sammenlignes med tv-serien “the walking dead” og filmen “world war Z”. I filmen “World War Z” følger vi familien Lane som får beskjed om at en zombie apokalypse har rammet samfunnet. Hovedpersonen reiser vekk fra familien for å være med i kampen for å utrydde zombiene.
Tv-serien “The Walking Dead” starter med at hovedpersonen Rick våkner opp på sykehuset etter en skade. Da han gikk ut så han at det ikke var noen andre i nærheten. Rick finner ut av at zombier har tatt over verden. Han og en gammel venn slår seg sammen for å overleve. De tre historiene har til felles at de følger og beskriver en families kamp gjennom epidemier, hvor menneskene kjemper for å overlevelse.

Jeg vil anbefale boken på det sterkeste. Dette er en veldig god bok, med et godt språk og der handlingen holder et høyt spenningsnivå. Jeg tror denne boka vil passe for de som liker spenning. Jeg gir boken terningkast 5.


Nicklas

Nicklas

Skrevet 8. januar 2017 av Nicklas på Hovedgården ungdomsskole

NÅR ALT VENDER MOT DEG

”I morgen er alt mørkt-når historien slutter” er den avsluttende boken i triologien til Sigbjørn Mostue. De to første bøkene handlet om hvordan Brage og Marlen prøver å overleve sykdommen MTG. I denne boken følger man både Marlen og Brage, men i tillegg følger man også bestekompisen deres Oliver.

Det er et år siden de første nyhetene om at viruset MTG hadde nådd Norge ble kjent. Et virus som gjør at de som er smittet dreper og ødelegger alt rundt seg. Marlen, Brage og Oliver er noen av de få som fortsatt lever. De lever i frykt og må hele tiden flykte i et desperat forsøk på å unngå de smittede drapsmaskinene. På en gård hvor de søker ly får de høre om at det er sivilisasjon som har dannet en festning i Oslo. De bestemmer seg for å dra til denne festningen, selv om de vet det kommer til å bli tøft på veien. Noe som gjør det enda tøffere er at familiene blir tvunget til å splitte lag, men de har bestemt seg; de skal inn i denne festningen.

Jeg syntes uten tvil at denne boken er den beste boken i triologien til Sigbjørn. Han forklarer personene og miljøet i boken utrolig godt, noe som gjør at det blir enkelt å danne bilder i hodet. Det at han også har brukt norske destinasjoner i boken gjør det lettere og bedre å danne bilder. Personene i boken blir beskrevet så godt til enhver tid, at jeg føler nesten at jeg kjenner de. Det jeg personlig syntes trekker ned den ellers fantastiske boken, er måten den er skrevet på. Sigbjørn har laget boken slik at et kapitel kan handle om Marlen, mens neste kapitel kan handle om enten Brage eller Oliver. Dette ble litt rotete til tider. Man kan gå i surr og glemme hvem man leser om, fordi de opplever mye av det samme.

Utenom den litt rotete kapitel fordelingen er dette en helt fantastisk bok! Det er noe spennende og avgjørende som skjer hele tiden. Når man tror at alt håp er ute, skjer det ting man aldri kunne ha forestilt seg skulle skje. Det er nettopp dette som gjør boken spennende. Jeg anbefaler boken for de som er 13-17 fordi de kan se for seg seg selv i situasjonen da de tre hovedpersonene er i ganske lik alder som målgruppen. Dette gjør boken mer troverdig. Terningkast 5


Tobias

Tobias

Skrevet 8. januar 2017 av Tobias på Hovedgården ungdomsskole

Spenningsromanen du aldri kommer til å glemme

Tittel: I morgen er alt mørkt
-Når historien slutter
Forfatter: Sigbjørn Mostue
I morgen er alt mørkt- når historien slutter er den siste boka i spenningstrilogien til Sigbjørn Mostue.

I boka blir det en evigvarende kamp om liv og død. Det er en parasitt som gjør mennesker om til fryktløse drapsmaskiner, det er bare et faktum om tid før de forrykte for tak i de tre hovedpersonene Marlen, Oliver og Brage. Disse tre er tre ungdommer som har opplevd det ingen andre burde oppleve, nemlig død. De er på flykt og må finne ly. Marlen, Oliver og brages familier er splittet, men hva skjer når de finner ut av at det finnes en oppbyggende sivilisasjon i hovedstaden bak murer som ikke alle slipper igjennom. Tør de å reise den farefylte veien mot et bedre liv?

Når historien slutter syntes jeg er klart den beste boka i trilogien «I morgen er alt mørkt». Sigbjørn Mostue har klart fått fram personlighetene til hovedpersonene, og har beskrevet nøye omgivelsene i boka. Når man leser «I morgen er alt mørkt» lever man seg inn i boka og blir hovedpersonene, som er meget godt beskrevet. Selv om boka har blitt skrevet fra synsvinklene til både Brage, Marlen og Oliver har forfatteren klart å få fram en evigvarende spenning i boka som gjør at hjerte ditt vil nesten hoppe ut av brystet ditt til tider.

Jeg mener at boka kryper mer inn mellom huden på ungdommer mellom 13-16 år, enn voksne som ikke er like troverdig og liker mer blodige bøker. Denne spenningsromanen har en spenningskurve som er eksepsjonelt varierende. Det forfatteren har fått til i denne boken her er makeløst, det skjønner du når du leser boka. Men jeg likte ikke veldig god at boka var delt inn i tre synsvinkler fordi jeg syntes at boka ble da mer rotete så jeg må gi boka en sterk 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen