Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

I morgen er alt mørkt – når historien slutter

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2016 18 anmeldelser

Tredje og siste del av spenningstrilogien. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

André Milanes Stavran

André Milanes Stavran

Skrevet 15. januar 2017 av André Milanes Stavran på Hovedgården ungdomsskole

Dystopi uten like

3 ungdommer kjemper sammen om overlevelse, mens parasitten MTG herjer og forvandler normale mennesker til drapsmaskiner av verste sort.

Land verden rundt blir lagt i ruiner, og Norge er neste land i rekken. Parasitten smitter raskt og rammer nesten alle. De tre ungdommene Brage, Marlen og Oliver får gjennomgå MTG's vrede på verste vis, og de utsettes for umenneskelige valg og prøvelser.

«I morgen er alt mørkt- når historien slutter» er siste boka i en trilogi skrevet av Sigbjørn Mostue. Bøkene har virkelig blitt lest i en forrykende fart, og den tredje og avsluttende boka er ikke et unntak. Denne dystopien starter med en ekstremt høy spenningskurve, og overraskende nok klarer Sigbjørn Mostue å avslutte med et spenningsnivå, som jeg vil påstå at de færreste forfattere klarer.

Det var forbausende hvor uforutsigbar handlingene var. Når jeg leste, hadde jeg liten anelse om hva som skulle skje. Derfor var det nesten umulig å legge fra seg boka. I all hovedsak lar ikke forfatteren leseren få et eneste pusterom gjennom hele boka, og man vil bare fortsette å lese. Dette gjorde boka forbløffende fengslende fra start til slutt.

Spenningen ligger hele tiden og lurer under overflaten. For å vise dette, har jeg tatt med et lite utdrag fra s. 160. «Et nytt vindkast feide med seg noen blader. Vinden stilnet. Så hørte jeg knurrene. Det var lenge siden jeg hadde sett forrykte på nært hold, men den umenneskelige lyden av dem glemte man aldri. Og det var nettopp et kor av dyriske brøl som med ett runget gjennom gatene.»

Boka er skrevet ut i fra de tre ungdommene sine forskjellige opplevelser og synspunkter. Historien blir dermed mer fargerik og man får en utvidet forståelse av historien etter hvert som den fortelles. Til tider kan skrivemåten forvirre litt, men den øker først og fremst spenningsnivået. Det brukes ingen vanskelige ord i bøkene. Likevel er ikke språket spesielt ungdommelig. Dette bidrar til at den kan leses av eldre også, selv om trilogien kanskje er spesielt rettet mot ungdom.

Jeg mener at «I morgen er alt mørkt- når historien slutter», er en av de beste spenningsromanene du kan få tak i! Selv om dette er en fantasybok, er beskrivelsene så gode, at hendelsene i boka oppleves som svært realistiske. Anbefales på det sterkeste for ungdom og eldre!

Terningkast: 5


Jonas Nilsen Kalve

Jonas Nilsen Kalve

Skrevet 15. januar 2017 av Jonas Nilsen Kalve på Hovedgården ungdomsskole

Litt skuffende, men allikevel spennende

«I morgen er alt mørkt-når historien slutter» er den tredje og siste boken i triologien til forfatter Sigbjørn Mostue. I de to første bøkene handlet det om Brage og Marlen som kjempet mot parasitten MTG, mens i denne boken er bipersonene fra de forrige bøkene mer sentrale.

Det er et år siden parasitten MTG rammet Norge. Parasitten gjør mennesker over hele verden om til levende drapsmaskiner. Men noen ungdommer nekter å gi seg. I Oslo er det noen som prøver å opprette orden i samfunnet igjen. Ungdommene får nyss om dette og forsøker å komme seg dit fortest mulig. De har bodd på en gård en stund og bestemmer deretter at de deler gruppen i to. Den ene delen blir igjen på gården, mens den andre gruppa drar inn til byen. De møter mange hindringer på veien.

Alt i alt er jeg litt skuffet over denne boken i serien. Jeg likte veldig godt de to første bøkene og hadde høye forventninger til denne boken også. Mye av grunnen til at jeg ikke synes boken var så bra var at man hele tiden veksler mellom flere forskjellige personers historie, noe som gjør det tyngre å lese. I de to første bøkene ble man revet med og engasjert, mens i denne boken mister man tråden hele tiden. Boken er fremdeles en spennende bok, men på langt nær så spennende som de to første.

Jeg vil absolutt anbefale å lese hele triologien for deg som liker spenningsbøker. Det er lett å sette seg inn i hovedpersonenes situasjon fordi de er i samme alder som målgruppen for disse bøkene. Noen har allerede kjøpt filmrettighetene og jeg gleder meg til å se den. Terningkast: 4


Johanne Selvig

Johanne Selvig

Skrevet 14. januar 2017 av Johanne Selvig på Hovedgården ungdomsskole

En bok du tvilsomt glemmer!

Brage, Marlen og Oliver gikk på samme skole i Oslo før utbruddet. Nå har det gått nesten et halvt år siden parasitten MTG spredte seg fra Japan og utover hele verden. MTG – som står for Mutert Toxoplasma Gondii – er en parasitt som gjør vanlige mennesker om til drapsmaskiner. Da parasitten nådde Norge, måtte Brage, Marlen og Oliver flykte med familiene sine. På veien mot overlevelse møter de mange hindringer, hvordan reagerer ungdommen når de må ty til våpnene?

I morgen er alt mørkt, når historien slutter, er skrevet i dystopi sjangeren og er den siste boken i en triologi Sigbjørn Mostue har skrevet. I den første boken er det Brages historie, mens i den andre boken er det skrevet om Marlens historie. Den siste boken derimot handler om både Brage, Marlen og Oliver. Det er delt inn slik at det byttes om på hvem som forteller. I starten var dette litt forvirrende, men det tok ikke lang tid før jeg forstod det. Det jeg liker med bok en og to er at man bare følger én hovedperson. Når man følger tre hovedpersoner kan det bli mye å holde styr på, men på en annen side er det fint å kunne se ting fra tre forskjellige synsvinkler.

Spenningskurven er stort sett alltid på topp. Dette gjør at det er vanskelig å legge fra seg boka. Det jeg liker veldig godt med spenningen, er at når du tror alt er fint så skjer det en bråvending. Disse bråvendingene skjer ikke bare uventet, men de er også utrolig bra skildret. Hele boken i seg selv er veldig bra beskrevet slik at man får klare bilder over hva som skjer, og hvordan alt ser ut. Sigbjørn har også et bra ordforråd, men boken er fremdeles lett å forstå. Jeg tror fremdeles at noen av ordene kan være utfordrende for enkelte.

Jeg vil anbefale denne boken på det høyeste til folk som er glade i spenning og er mellom 13 til 20 år. Eldre vil nok også ha glede av boken, men det er muligens lettere for yngre å kjenne seg igjen i enkelte handlinger. Derfor velger jeg å gi denne boken terningkast 5.


Juni

Juni

Skrevet 13. januar 2017 av Juni på Hovedgården ungdomsskole

Når historien slutter, hvordan slutter den?
Brage, Marlen og Oliver fortsetter kampen mot MTG – en farlig parasitt som gjør alle smittede til drapsmaskiner. De som er smittet kalles forrykte og de løper rundt og dreper alle de ser. Brage, Marlen og Oliver flykter sammen med familiene sine og noen flere. De finner til slutt et noenlunde trygt sted å være, der det er nok mat. Men hvor lenge vil det vare? Etter hvert hører de rykter om at noen har begynt å bygge opp et samfunn i Oslo igjen, med høye murer rundt, så ingen forrykte skal kunne komme seg inn. Der er det trygt og godt, og alle har nok mat – det er i alle fall det folk tror.

«Når historien slutter» er den etterlengtede siste boken i trilogien «I morgen er alt mørkt». Det kan være en fordel å ha lest de andre to bøkene for å forstå hva som skjer i denne.

Denne boka er veldig spennende. Den begynner rett i handlingen med at jeg-fortelleren hører et skudd, og løper mot lyden. Deretter følger den ene dramatiske hendelsen etter den andre. Dette fører til at boka kan være vanskelig å legge fra seg. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen karakterene i ”Når historen slutter”. Jeg tror for eksempel jeg ville reagert på samme måten som Marlen da hun skjønte at hun mest sannsynlig var smittet av MTG, og som Oliver da han skjønte at han faktisk hadde drept en person. Dette gjør karakterene troverdige, og dermed blir det lettere å leve seg inn i boka.

I motsetning til de andre bøkene i serien, er denne boka skrevet slik slik at synsvinkelen skifter – man bytter på å se tingene som skjer fra Brage, Marlen og Oliver sine synspunkt. Jeg likte ikke denne effekten, fordi de tre personene ofte gjorde helt forskjellige ting. Når en av historiene begynte å bli spennende, kom det et nytt kapittel og en helt ny historie. Dette gjorde at jeg ikke ble like engasjert av hver av historiene.

Alt i alt synes jeg likevel det er en god bok med høyt spenningsnivå, selv om den ikke er like spennende som de andre bøkene i serien. Boken er litt voldelig, så den passer kanskje ikke så godt for yngre barn, men jeg kan anbeale den for ungdom som liker spenning og at det skjer ting hele tiden.


Ylva Drangevåg

Ylva Drangevåg

Skrevet 12. januar 2017 av Ylva Drangevåg på Hovedgården ungdomsskole

Historien starter i 2014. En parasitt kalt MTG sprer seg utover verden og sakte til Oslo. Parasitten forvandler vanlige mennesker om til drapsmaskiner som ødelegger alt de ser. I den siste delen av Sigbjørn Mostue sin trilogi følger vi Brage, Marlen og Oliver, tre helt vanlige ungdommer som desperat prøver å overleve sammen med sin familie. Gjennom hele boken møter de alle sammen på mange hindringer, som for eksempel det å finne mat og steder som kan gi dem beskyttelse. Tilgangen på mat er begrenset og dette gjør det vanskeligere for familien å overleve.

Boka “Når historien slutter” er skrevet slik at de tre hovedpersonene har et kapittel hver etter hverandre. Jeg synes personlig at det var litt vanskelig å holde tråden i starten, men dette løsnet utover i boken. Den første boken handler om Brages historie, nummer to handler om Marlens historie. Jeg synes at bok nummer en og to i trilogien var litt bedre fordi historien da var knyttet til en hovedperson. For å forstå "Når historien slutter" bør du ha lest de to første bøkene

Boken har et rikt språk som er lett og forstå. Den er skildret på en slik måte at man lager bilder i hodet og lever seg inn i boka, et eksempel på dette: “Synsfeltet krympet inn foran meg, det var som å stirre inn i en tunnel med diffusive vegger. Pusten gikk som om jeg hadde foretatt et langt, eksplosivt løp på fotballbanen.”
Da jeg leste boka klarte jeg ikke legge den fra meg. Historien bygget seg opp og det skjedde alltid noe nytt. I slutten av mange kapitler er det en “cliffhanger” som gjør at man ikke klarer å vente med å lese om hva som skjer med personen. Da jeg startet på denne serien tenkte jeg at den kom til å være lik andre bøker som handler om kampen om overlevelse etter en slik epidemi. Denne serien er helt annerledes fra de andre, på grunn av måten den er skrevet på. Historien er voldsom, men samtidig ganske følsom. Det skjer mye rundt kampen om å overleve.

Bøkene kan sammenlignes med tv-serien “the walking dead” og filmen “world war Z”. I filmen “World War Z” følger vi familien Lane som får beskjed om at en zombie apokalypse har rammet samfunnet. Hovedpersonen reiser vekk fra familien for å være med i kampen for å utrydde zombiene.
Tv-serien “The Walking Dead” starter med at hovedpersonen Rick våkner opp på sykehuset etter en skade. Da han gikk ut så han at det ikke var noen andre i nærheten. Rick finner ut av at zombier har tatt over verden. Han og en gammel venn slår seg sammen for å overleve. De tre historiene har til felles at de følger og beskriver en families kamp gjennom epidemier, hvor menneskene kjemper for å overlevelse.

Jeg vil anbefale boken på det sterkeste. Dette er en veldig god bok, med et godt språk og der handlingen holder et høyt spenningsnivå. Jeg tror denne boka vil passe for de som liker spenning. Jeg gir boken terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen