Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

I morgen er alt mørkt – når historien slutter

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2016 20 anmeldelser

Tredje og siste del av spenningstrilogien. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Thomas

Thomas

Skrevet 5. april 2017 av Thomas på Hasvik Skole

Boka handler om en sykdom/parasit som heter MTG og det er en liten gruppe med folk som prøver å overleve.

Jeg synes boka er en bra bok å lese. På omslaget vi zombier, to overlevere, fluer og en by som brenner. Sykdommen spres over hele Norge gjennom fluene.

Jeg synes at språket som blir brukt i boka er ordlig og har lite stygge ord.

Jeg likte boka for at forfateren ikke sier hvor de drar fra eller hvor de drar til. Boka er veldig lang og tykk men den passer perfekt for ungdommer som liker å lese veldig mye.

Terning kast 5.


Hanna Christensen

Hanna Christensen

Skrevet 5. april 2017 av Hanna Christensen på Hasvik Skole

Jeg syntes boken er veldig bra og god og enkel å lese.
Språket er passende for å være en ungdomsbok. De bruker både uttrykk og fraser som manger ungdommer bruker, men utfordrer også til nye ord og uttrykk som man kanskje ikke har hørt før.

Det er en spennende bok og det er alltid noe som skjer, så den blir automatisk lett å lese og vanskelig å legge ned. Det er også kjærlighet i boka som de fleste ungdommer liker, men det blir fortsatt ikke for mye sånn at det tar fokus bort fra plottet.

Jeg likte boka fordi fra starten av var det spennende. Det var perfekt fordelt mellom alle faktorene og selv om det var et kapittel jeg ikke var svært interessert i fortsatte jeg å lese fordi jeg ville lese videre om de andre. Jeg var også ganske fornøyd med slutten fordi det virket som om alle var lykkelige. Jeg har egentlig ikke noe negativt å si om boken.

Terningkast: 6


André Milanes Stavran

André Milanes Stavran

Skrevet 15. januar 2017 av André Milanes Stavran på Hovedgården ungdomsskole

Dystopi uten like

3 ungdommer kjemper sammen om overlevelse, mens parasitten MTG herjer og forvandler normale mennesker til drapsmaskiner av verste sort.

Land verden rundt blir lagt i ruiner, og Norge er neste land i rekken. Parasitten smitter raskt og rammer nesten alle. De tre ungdommene Brage, Marlen og Oliver får gjennomgå MTG's vrede på verste vis, og de utsettes for umenneskelige valg og prøvelser.

«I morgen er alt mørkt- når historien slutter» er siste boka i en trilogi skrevet av Sigbjørn Mostue. Bøkene har virkelig blitt lest i en forrykende fart, og den tredje og avsluttende boka er ikke et unntak. Denne dystopien starter med en ekstremt høy spenningskurve, og overraskende nok klarer Sigbjørn Mostue å avslutte med et spenningsnivå, som jeg vil påstå at de færreste forfattere klarer.

Det var forbausende hvor uforutsigbar handlingene var. Når jeg leste, hadde jeg liten anelse om hva som skulle skje. Derfor var det nesten umulig å legge fra seg boka. I all hovedsak lar ikke forfatteren leseren få et eneste pusterom gjennom hele boka, og man vil bare fortsette å lese. Dette gjorde boka forbløffende fengslende fra start til slutt.

Spenningen ligger hele tiden og lurer under overflaten. For å vise dette, har jeg tatt med et lite utdrag fra s. 160. «Et nytt vindkast feide med seg noen blader. Vinden stilnet. Så hørte jeg knurrene. Det var lenge siden jeg hadde sett forrykte på nært hold, men den umenneskelige lyden av dem glemte man aldri. Og det var nettopp et kor av dyriske brøl som med ett runget gjennom gatene.»

Boka er skrevet ut i fra de tre ungdommene sine forskjellige opplevelser og synspunkter. Historien blir dermed mer fargerik og man får en utvidet forståelse av historien etter hvert som den fortelles. Til tider kan skrivemåten forvirre litt, men den øker først og fremst spenningsnivået. Det brukes ingen vanskelige ord i bøkene. Likevel er ikke språket spesielt ungdommelig. Dette bidrar til at den kan leses av eldre også, selv om trilogien kanskje er spesielt rettet mot ungdom.

Jeg mener at «I morgen er alt mørkt- når historien slutter», er en av de beste spenningsromanene du kan få tak i! Selv om dette er en fantasybok, er beskrivelsene så gode, at hendelsene i boka oppleves som svært realistiske. Anbefales på det sterkeste for ungdom og eldre!

Terningkast: 5


Jonas Nilsen Kalve

Jonas Nilsen Kalve

Skrevet 15. januar 2017 av Jonas Nilsen Kalve på Hovedgården ungdomsskole

Litt skuffende, men allikevel spennende

«I morgen er alt mørkt-når historien slutter» er den tredje og siste boken i triologien til forfatter Sigbjørn Mostue. I de to første bøkene handlet det om Brage og Marlen som kjempet mot parasitten MTG, mens i denne boken er bipersonene fra de forrige bøkene mer sentrale.

Det er et år siden parasitten MTG rammet Norge. Parasitten gjør mennesker over hele verden om til levende drapsmaskiner. Men noen ungdommer nekter å gi seg. I Oslo er det noen som prøver å opprette orden i samfunnet igjen. Ungdommene får nyss om dette og forsøker å komme seg dit fortest mulig. De har bodd på en gård en stund og bestemmer deretter at de deler gruppen i to. Den ene delen blir igjen på gården, mens den andre gruppa drar inn til byen. De møter mange hindringer på veien.

Alt i alt er jeg litt skuffet over denne boken i serien. Jeg likte veldig godt de to første bøkene og hadde høye forventninger til denne boken også. Mye av grunnen til at jeg ikke synes boken var så bra var at man hele tiden veksler mellom flere forskjellige personers historie, noe som gjør det tyngre å lese. I de to første bøkene ble man revet med og engasjert, mens i denne boken mister man tråden hele tiden. Boken er fremdeles en spennende bok, men på langt nær så spennende som de to første.

Jeg vil absolutt anbefale å lese hele triologien for deg som liker spenningsbøker. Det er lett å sette seg inn i hovedpersonenes situasjon fordi de er i samme alder som målgruppen for disse bøkene. Noen har allerede kjøpt filmrettighetene og jeg gleder meg til å se den. Terningkast: 4


Johanne Selvig

Johanne Selvig

Skrevet 14. januar 2017 av Johanne Selvig på Hovedgården ungdomsskole

En bok du tvilsomt glemmer!

Brage, Marlen og Oliver gikk på samme skole i Oslo før utbruddet. Nå har det gått nesten et halvt år siden parasitten MTG spredte seg fra Japan og utover hele verden. MTG – som står for Mutert Toxoplasma Gondii – er en parasitt som gjør vanlige mennesker om til drapsmaskiner. Da parasitten nådde Norge, måtte Brage, Marlen og Oliver flykte med familiene sine. På veien mot overlevelse møter de mange hindringer, hvordan reagerer ungdommen når de må ty til våpnene?

I morgen er alt mørkt, når historien slutter, er skrevet i dystopi sjangeren og er den siste boken i en triologi Sigbjørn Mostue har skrevet. I den første boken er det Brages historie, mens i den andre boken er det skrevet om Marlens historie. Den siste boken derimot handler om både Brage, Marlen og Oliver. Det er delt inn slik at det byttes om på hvem som forteller. I starten var dette litt forvirrende, men det tok ikke lang tid før jeg forstod det. Det jeg liker med bok en og to er at man bare følger én hovedperson. Når man følger tre hovedpersoner kan det bli mye å holde styr på, men på en annen side er det fint å kunne se ting fra tre forskjellige synsvinkler.

Spenningskurven er stort sett alltid på topp. Dette gjør at det er vanskelig å legge fra seg boka. Det jeg liker veldig godt med spenningen, er at når du tror alt er fint så skjer det en bråvending. Disse bråvendingene skjer ikke bare uventet, men de er også utrolig bra skildret. Hele boken i seg selv er veldig bra beskrevet slik at man får klare bilder over hva som skjer, og hvordan alt ser ut. Sigbjørn har også et bra ordforråd, men boken er fremdeles lett å forstå. Jeg tror fremdeles at noen av ordene kan være utfordrende for enkelte.

Jeg vil anbefale denne boken på det høyeste til folk som er glade i spenning og er mellom 13 til 20 år. Eldre vil nok også ha glede av boken, men det er muligens lettere for yngre å kjenne seg igjen i enkelte handlinger. Derfor velger jeg å gi denne boken terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen