Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Gråt, baby

Kari Saanum Omnipax 2015 35 anmeldelser

Kaia er femten år og sinna. Sinna på mamma, som snoker i sakene hennes og synes synd på seg selv. Sinna på pappa, som drikker så mye at han holder på å dø. Og sinna på livet, som har valgt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ingrid Fossen

Ingrid Fossen

Skrevet 17. desember 2015 av Ingrid Fossen på Varteig skole

Gråt, baby av Kari Saanum
Kaia er en femten år gamme jente. Mammaen hennes snoker i tingene hennes, samtidig har pappaen et drikkeproblem og må legges inn på en klinikk. Mens pappen er der, sier mammaen at de skal skilles, og at hun har tenkt på det lenge.
Det var lett å komme inn i handlingen på denne boken. Slutten var litt forvirrende, fordi det gjennom hele boka hadde det handlet om det triste, og det fæle.
Det er litt vanskelig å si hvilken sjanger denne boka er i, men det er en trist bok, med litt spenning til tider. Det er en veldig lettlest bok, men man må stoppe opp å tenke litt av og til, på hva som faktisk har skjedd, og hva forfatteren faktisk mener.
I begynnelsen synes jeg ho hadde beskrevet ungdommer litt for enkelt, men dette tok seg opp etter hvert, utover i boka endret jeg mening, og syns hun beskrev ungdommer veldig bra. Det er en bok med troverdig innhold, som får man til å tenke over litt forskjellig.
Jeg ville anbefale denne boka for ungdom mellom 13 og 16 år.
Terningkast 6.


Emma Helliesen

Emma Helliesen

Skrevet 15. desember 2015 av Emma Helliesen på St.Svithun skole

Gråt, baby
Forfatter: Kari Saanum
Sjanger: Ungdomsroman

Kaia er en 15 år gammel jente. Hun bor sammen med en mamma som snoker i tingene hennes, og en far som drikker så mye at han nesten dør. Faren til kaia blir lagt inn på en klinikk som skal hjelpe ham med å slutte å drikke. Samtidig sier moren hennes at hun og faren skal skilles. Hun har planlagt dette lenge, og har allerede funnet et annet sted å bo.

Andreas gikk med hatt. Ingen andre gikk med hatt på skolen. Han hadde lange, lyse krøller. Andreas ga hatten sin til Kaia. Han snurret henne rundt, og deretter holdt han henne. Etter det klarte ikke Kaia å tenke på noe annet enn ham.

Jeg likte boka godt. Den var innholdsrik, spennende, og lett å lese. I begynnelsen var jeg litt kritisk, fordi forfatteren fortalte mye for enkelt. Som om hun trodde at ungdommer ikke tenkte noen ting. At vi ikke bruker hodene våre. "Marte og jeg skal drikke sider. 4 bokser hver. Jeg gleder meg til å drikke, sånn som de andre. Jeg vil bli full." Dette er et eksempel på hvor simpelt Kaia liksom tenker. Slik som ungdom liksom tenker. Dette gjorde meg sur. Forfatteren beskrev en typisk tenåring. Eller, hvordan mange tror en typisk tenåring er. Men senere i boka endret jeg mening. Plutselig virket Kaia svært intellektuell. Hun filosoferte mye, og forundret seg over alt mulig. Og dette var en bedre beskrivelse av en ekte tenåring. Et vanlig menneske. Noen ganger er det sant at man ikke tenker over handlingene. Og andre ganger tenker man alt for mye over dem. En kunne kjenne seg godt igjen i både karakterene og mye av fortellingen. Jeg gir terningkast: 4-5camilla

camilla

Skrevet 15. desember 2015 av camilla på Osterøy ungdomsskule

Cry baby
Cry baby handler om ei jente på 15 år som har et litt spesielt liv. Moren snoker i tingene hennes og faren drikk seg til daudes. Ho fekk ei dag bok som ho vart kjempeglad for, ei bok med blanke ark som berre ho skulle skrive i, om alt ho trong som ho ikkje kunne sei til nokon. Ho hadde ein bestemt plass til den boka, og ein dag var den boka flytta på. Ho tok boka, reiv ut arka og kjefte på mora fordi det måtte være ho .På skulen hadde ho mange venner. Og ein spesiell gut. Han heite Andreas. Han kom bort til ho og sette capsen sin på hovudet hennes og klemte ho sånn ut av det blå. Ho tenkte på han heile tilden. Det var haustferie og ho og vennane vart invitert på fest hos Andreas, fordi foreldra hans var vekke. Ho og veninna gjorde seg klar til å dra på festen og skulle drikke.

Det var ei god bok. Ho var lett og lese og å leve seg inn. Men var litt vanskeleg og udetaljert og trist på noen få sider. Slutten var litt spesiell, fordi gjennom heile boka så handla det om alt det triste, og alt som var så vanskeleg. På dei siste sidene skjedde alt så fort. Det var lite sannsynlig og lite troverdig. Eg trur ungdommer kan oppleve noko sånt, men forfatteren klarte ikkje og få meg til å tru på da lika vel på slutten. Den kunne vore litt meire detaljert på slutten. Terningkast 4


camilla

camilla

Skrevet 4. desember 2015 av camilla på Osterøy ungdomsskule

jeg synest den boka var følsom, masse følelser og trist. men den var litt god også fordi det var lett og forstå, lett og lese. det var veldig sansynlig det som skjer at moren snoker i sakenme hennes og hun blir sint, og at hun er veldig forelska og drar på fest og drikker. hun synest synd på seg selv fordi faren drikker seg til dødes og moren bryr seg ikke, men hun har mangen venner da. det er en happy ending men litt tar fordi det er bare plutseli slutt. den fanget iikke meg helt.

Vis flere anmeldelser

Til toppen