Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Glimt

Tor Arve Røssland Samlaget 2015 22 anmeldelser

Jon flyttar til ei øy i havgapet med legemor si. Det vakre landskapet skjuler stygge løyndommar; for kvifor må ungdommane ut av ungdomshuset før klokka 19:33, og kva er det demente frk. Hansen eigenleg prøver å fortelje Jon? Kva har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Erik

Erik

Skrevet 15. desember 2015 av Erik på Grim skole

Nytt sted, nye muligheter?

I denne boka er det to spennende historier, om to tenåringer, Solveig og Jon.
Solveig var 15 år gammel og bodde på Grovøy når tyskerne kom, i 1940. Mens en tysk kaptein har en pistol rettet mot henne, bestemmer han seg for å spare livet hennes og ber henne være tjenestepiken hans.
Jon er en ganske sjenert gutt på 14 år, som sliter med stamming. Han og moren flytter fra Bergen, ut til lille Grovøy for at Jon skal få noen venner. Han skaffer seg fort venner og blir allerede første dag hodestups forelsket i ei jente på det lokale ungdomshuset. Jon finner fort ut at ting ikke bare er så fint som det først virket som, når han en dag går alene inn i ungdomshuset og blir møtt av en rekke overnaturlige hendelser.

Dette er ei spennende bok som blant annet viser konsekvenser av gruppepress (når det er spøkelser inni bildet), Den viser 2. verdenskrig fra et nytt perspektiv og viser at det ikke var så lett å være tjenestepike for tyske offiserer. Jeg syns boka var veldig bra, men føler ikke at den var helt oppe på sekseren.
Jeg gir denne boka terningkast 5


Elias

Elias

Skrevet 15. desember 2015 av Elias på Rosenborg ungdomsskole

Spenning og mysterier

15 år gamle Jon flytter til En liten øy langt ute i havgapet. Der får han nye venner og han trives godt. Men hva er det som gjemmer seg i ungdomshuset og hvorfor må ungdommene ut før klokka 19.33? Og hva er det som er galt med frøken Hansen på gamlehjemmet. I boka møter du også Solveig under andre verdenskrig. Ho står og venter på båten som skal frakte henne til barnehjemmet da tyskerne okkuperte øya og ansetter henne som tjenestepike i sitt eget hus.
Forfatteren klarer godt å skifte mellom de to tidsperiodene og skildringene formulerer handlingen på en god måte. Slutten var litt brå, men ellers er det ingenting å klage på.
Jeg gir boka terningkast 5.


Snorre

Snorre

Skrevet 15. desember 2015 av Snorre på Osterøy ungdomsskule

Tyskarane er tilbake! Men no er dei spøkjelse.
Glimt er ei bok som handlar om guten Jon som flyttar til ei øy som heitar Grovøy. Det Jon ikkje veit er at Grovøy vart okkupert av Tyskland under krigen, og øya har ikkje gløymt alt det forferdelege som skjedde då. Boka hopper fram og tilbake frå notid til 2.verdskrig der me møter Solveig som måtte jobbe hos tyskarane.
Eg synest at Glimt er ei spanande bok med masse dramatikk. Ho fortel om ting som kunne ha skjedd under 2.verdskrig. Eg synest at boka starta litt treigt, men det vart meir og meir uventa ting som skjedde. Ho hoppa i tid, men var likevel lett å lesa.
Denne boka passar best for ungdommar frå 12-15 år fordi den inneheld litt grove ting.
Eg vil gje denne boka terningkast: 5.


ida

ida

Skrevet 14. desember 2015 av ida på Rørvik skole

En bok som gir deg frysninger
Glimt av -Tor Arve Røssland
Boken << glimt >> er en grøsser og denne er veldig spennende. Når du har begynt å lese denne boken så er det vanskelig å legge denne i fra seg.
De første par sidene jeg leste, så føltes det ut som om at jeg ble dratt inn i historien. Det ble bare mye mer spennende jo mer jeg leste.
Jon er en gutt på Ca 14 år og flytter til Grovøy sammen med moren sin som er sykepleier, han får seg nye venner som heter Rebekka, Peter og Alex. Men det skjer noen merkelige ting på ungdomshuset og hvorfor må de være ute før kl: 19:33?
Jon dro til ungdomshuset en kveld for å hente noe. Der så han en jente med bustete hår, i en gammel kjole. Leppene var sprukket og det rant blod nedover leggene hennes.
Forfatteren forteller også om en jente fra fortiden, som heter solveg og er 15 år og bor på Grovøy.
Solveig skulle på barnehjem, men så kom tyskerne. Hun ble kjent med en som het kaptein Storm og som er leder for de andre kapteinene. Solveig ble en tjenestejente for han, men en dag så skjer det noe forferdelig på Grovøy i fortiden.
Solveig og Jon er knyttet sammen på et vis som de ikke vet.
Boken er skrevet på nynorsk, men det er ikke vanskelig å forstå hva som skjer og boken er veldig lettlest.
Jeg liker at forfatteren har flettet sammen to historier fra ulike tider, og det gjør denne boken mye mer spennende.
Denne boken burde bli nominert til Uprisen.
De som liker å lese skumle bøker, så anbefales denne boken.
Terningkast: 6


Henrik Haave

Henrik Haave

Skrevet 14. desember 2015 av Henrik Haave på Dokka ungdomsskole

Spenningsboken for alle

Boken Glimt er skrevet av Tor Arve Røssland hvor vi møter Jon og Solveig, to tenåringer. Jon flytter til Grovøy sammen med legemoren sin som skal jobbe på øya. Når han prøver å skaffe seg nye venner på øya, skjønner han at det er noe med ungdommene og det som kalles ungdomshuset. Mens forfatteren forteller om nåtiden (2015), forteller han også om fortiden. Under andre verdenskrig hvor Solveig lever på Grovøy når tyskerne kommer til øya. Hun blir fort kjent med den tyske kaptein Storm som er leder over alle soldatene på Grovøy.
Selv om boken er på nynorsk, er den ikke vanskelig å lese fordi han bruker ikke vanskelige nynorske ord vi bokmålsfolk ikke kan skjønne. Boken er på rundt 200 sider som gjør at den er last på ca. to uker normalt.
Glimt er en veldig spennende bok som skifter mellom nåtid og andre verdenskrig. Det gjør boka mer spennende; for eksempel når man nesten får svaret på et spørsmål, skifter forfatteren til en annen tid. Noe som er irriterende er at når spenningen er på topp, hopper han gjerne over til den andre tiden, og lar den som leser være i uvitenhet til han hopper tilbake igjen. Det er noe jeg liker veldig godt med boka, for det får meg til tenke over hva svar kan være. Derfor er «Glimt» en vanskelig bok å legge fra seg når man først har startet på den.
Boken anbefales mest for gutter i alderen 13-17 år, men jenter kan også ha glede av å lese den. Så selv om du ikke kan nynorsk er dette en bok du fint kan klare å lese uansett. Boken er ikke den beste jeg har lest, men spennende var den uansett. Har ikke lest slutten enda, men så langt vil jeg gi boken en sterk 4. av meg.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Karl Blaalid Edvardsen

Karl Blaalid Edvardsen

Skrevet 25. oktober 2015 av Karl Blaalid Edvardsen på Rothaugen skole

En skummel men knakende god bok

Glimt som er skrevet av Tor Arve Røssland er en grøsser. boken handler om Jon, han har nettopp flyttet fra Bergen ut på Grovøy sammen med moren. Når han kommer ut dit og har flyttet inn går han en tur opp til ungdoms huset der treffer han blant annet Rebekka han liker henne veldig godt men han får ikke vært der noe lenge fordi at ingen får være i ungdomshuset etter kl 19:33. Jon tror dette er noe som de andre folkene som bor på Grovøy har funnet på. han setter opp et kamera i ungdomshuset og det han ser når han har filmet blir han forskrekket.

Samtidig som man får høre om Jon får man høre om Solveig. Som lever på 40-tallet på Grovøy under okkupasjonen av Norge. Der hun blir kjent blant annet kaptein Storm. Han er en Tysk kaptein som har kontroll på soldatene som tar over Grovøy. han bor i huset til Solveig, han er veldig snill mot Solveig og hun syntes han er veldig hyggelig, men hvor lenge vil han være det.

Glimt er en grøsser med litt humor blandet inn, men ikke mye. utenom det er det ikke mye å si om sjangeren. Boken starter ganske sakte men ikke på en måte som gjør at du føler at den gjør det. spenningskurven er ganske lite unik fra vanlige bøker den bygger seg opp mot en store finalen og så går den litt ned etter finalen men det er litt annerledes siden du får høre om to forskjellige historier samtidig. men du får jo vite hvordan disse to historiene har noe med hverandre å gjøre. men spenningskurven er litt forutsigbar. slutten er litt overraskende men ikke en avslutning jeg aldri har sett før, men ikke en dårlig avslutning. det er ikke mye spenning før det begynner å nærme seg høydepunktet. men jeg levde meg veldig inn i boka. jeg syntes at han bruker gode beskrivelser av både karakterer og miljøet de er i. jeg kjenner meg også veldig godt igjen med Jon sin familiesituasjon. det er nok en av grunnene til at jeg levde meg inn i boken.

boken fungerte absolutt som helhet den satt godt sammen og jeg følte ikke at jeg merket det så veldig godt når boken gikk fra en del til en annen. den er i tillegg veldig god til å være en nå-tids andre verdenskrig grøsser, for de er det veldig mange av. siden det ikke er sannsynlig at noen av hendelsene i boken kunne skjedd på ekte så er det lite ved boken som får meg til å se på hverdagshendelser med nye øyne. selv om det ikke er sannsynlig at noen av hendelsene i boken kunne skjedd på ekte så funker magien veldig bra det føles liksom litt ekte selv om det ikke er det. i tillegg til ha en god helhet så syntes jeg den er ganske lettlest. Den er på Nynorsk men det føler jeg er veldig riktig valg av forfatteren i denne boken, selv om noen kan syntes at det gjør den vanskeligere å lese. alt i alt en veldig god bok i mine øyne, den er på den ene siden en grøsser. men på en annen side så er det humor og kanskje til og med litt drama der også. Jeg anbefaler denne boken veldig!

Terningkast:5

Til toppen