Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Galderstjerna

Asbjørn Rydland Samlaget 2016 7 anmeldelser

Etter at Eirik og mora held på å køyre på ein sølvrev på veg heim til det nye huset sitt, står merkelege hendingar i kø: Ein framand mann slår Eirik i svime, og han vaknar opp med eit mystisk runesymbol Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?


Sunniva Bondø Valø

Sunniva Bondø Valø

Skrevet 18. desember 2016 av Sunniva Bondø Valø på Rørvik skole

Galderstjerna
Boka handler om en gutt som havner i et nytt univers, som har like trekk som et spill han og kompisen bruker å spille.

Starten syns jeg startet litt sakte, datt fort ut og husket ikke hva jeg hadde lest da jeg var kommet nederst på siden. så løsnet det, jeg satte meg litt mer i det også suste det.

Resten av boka var utsøkt, jeg syns handlingene i boka var utrolig bra og underholdende. Forfatteren hadde fått med hver og en detalj, noe som gjorde det så gøy å lese boka, man kunne se for se hver og en ting.

Det er mye man ikke forstår helt av boka, små mysterier, noe som holder leseren gående og bare vil fortsette å lese helt til man skjønner gåta. Språket var også bra, det var forståelig for en ungdom å lese, uten at det ble for mye "sleng-ord" ol. Noe som absolutt trekker opp.
Jeg syns det var bra at det var en del action med i boka, slutten og syns jeg var utroolig bra, det var ingen som så den komme.
Alt i alt syns jeg boka rett og slett var råbra, anbefaler den til ungdom på rundt 13-18 år, både gutter og jenter tror jeg ville likt å lest denne flotte fantasyboka!

Terningkast 5+


Jenny Veland

Jenny Veland

Skrevet 18. desember 2016 av Jenny Veland på Lindås ungdomsskule

Galderstjerna av Asbjørn Rydland

Tørr jeg si, fenomenal?

Boken Galderstjerna er en fantasybok om den sytten år gamle gutten, Eirik. Da han nesten kjører på rev på veien til hans nye hus, lar han reven hvile i låven til familien. Da han skal ut å se om reven fortsatt er der, blir han slått ned og våkner opp på legevakten med en mystisk tatovering på brystet. Fullstendig fortumlet og uvitende om hva som har skjedd med ham, gjør hans som hans som oftest gjør, spiller Reborn. Da blir han dratt inn i selve spillet, og må sammen med hjelp fra Arandil, som Eirik selv har møtt på i spillet, og den mystiske Lambert, finne ut hva som har skjedd, hvor han egentlig er hen, og hvordan i alle dager han skal komme seg hjem igjen.

En av hovedgrunnene til at jeg syns boken er så god, er at den fra begynnelse til slutt er spennende, noe som holder på leseren. I mange slike bøker er det lett for at alt som skjer er veldig forutsigbart, men dette har forfatteren klart å styre unna, det er bra! Mye av det som blir forklart i boken er komplisert, men det at ikke Eirik forstår alt med en gang er bra, dette gjør at leseren ikke mister interessen når ting blir forklart.

I Galderstjerna må man i likhet med kjente bøker som Narnia og Ringenes Herre, bli kjent med et helt nytt og komplekst univers, men noe Galdrestjerna ikke har i likhet med de bøkene er tiden man får på å sette seg inn i den. Ja, det er mye som skal forklares om for eksempel Ingenmannsland, noe som er nødvendig, men boken er såpass kort at det å skulle sette seg inn i en helt ny ”verden” er det nesten ikke tid til. Som tidligere nemt så hjelper det at ikke hovedpersonen klarer å forstå alt med an gang han heller.

Slutten på boka syns jeg var fenomenal, rett og slett. Etter selv å ha lest en haug med fantasybøker før denne, var jeg sikker på at den skulle ende slik som nesten alle fantasybøker ender, men den siste plot twisten i boken får leseren til å tvile på alt det man har blitt fortalt. Jeg har kun et ord for dette; fenomenalt!

Ofte når voksne skal skrive ungdomsbøker, prøver de å skrive på et ”ungdommelig” språk, noe ikke alle klarer. Men forfatteren av denne boken treffer midt i blinken. Ikke for pent snakk, ikke for grovt, helt passe.

Selv om det er noe jeg syns kunne vert en smuuule forbedret, velger jeg å gi terningkast 6. Spenningen er der hele tiden og det er langt i fra lett å legge boken fra seg. Dette er desidert en av de beste fantasybøkene jeg har lest på lenge, og fortjener virkelig å bli en av de fem nominert bøkene!


Jonas

Jonas

Skrevet 15. desember 2016 av Jonas på Hyllestad skule

Galderstjerna er ei fantasy bok om Eirik som er kome inn i eit nytt univers som liknar veldig på dataspillet som kompisen og han speler over nettet. Det er mykje mystiske og underlige handlingar som for eksempel at Eirik blir slått ned og vaknar opp med ein tatovering.
Boka er ein veldig fin og god bok å lese for ungdom. Det er lenge sidan eg har funne ein so god bok i fantasy sjangeren som denne. Eg syntes det var rikelig med action og veldig fine og jamne mellomrom med historie. Den kan kanskje minne litt om Hobbiten men den set sitt eiga preg på det.
Språkeleg syns eg den er bra formulert og eg likar den uventa slutten. Forfattaren har verkeleg fått til å skildre og har verkeleg fått til at boka blei so levande som mulig.
Terningkast: 6


Stina Nordland

Stina Nordland

Skrevet 12. desember 2016 av Stina Nordland på Sandnes skule

Forfattar: Asbjørn Rydland
Tittel: «Galderstjerna – Vegandi»
Sidetal: 333

«Galderstjerna» er ei fantasy-bok om Eirik, som etter å ha vorte slått ned, vaknar han opp på legevakta med ei ukjend tatovering. Seinare hamnar han i eit anna univers, ufatteleg likt spelet «Reborn».
Boka byrjar bra, og interessant. Den er også in medias res, men det er ikkje vanskeleg å skjøne handlinga. Eg opplever også at det hender noko heile tida, som eg finn særs positivt. Me får også eit godt innblikk i Eirik sine tankar, som er flott, då det fengjer lesaren. Boka minnar om «Ringenes herre» eller «Hobbiten», noko som eg syns er ganske kult. Likevel er den original, og slutten er litt uforventa. Handlinga er, overraskande nok, overnaturleg, men forfattaren formar personane på ein måte som gjer boka levande, og skildringane er ulikt andre ting eg har lese. Det er heller ikkje mange personar å halde styr på, men heller ikkje for få. Det som også imponerer meg, er den raude tråden, som er veldig synleg frå byrjinga av.
Forfattaren har gjennom heile boka eit variert og gjenkjenneleg språk. Boka er også ei av dei få som er skriven på nynorsk, noko som endrar historia litt, ettersom den verkar meir verkeleg. Dei få banneorda som er i, fungerer veldig bra, ettersom det formar boka på ein ungdommeleg måte. Det er også eit par norrøne setningar og ord, som gjev forteljinga karakter. Same med navna og uttrykka.
Eg likte denne boka veldig godt, og den passar godt, både til gutar og jenter. Den bør også verte nominert til Uprisen. Likevel er boka i overkant lang, noko som trekkjer ned. Det er ikkje eit stort problem, men nok til at boka ikkje får høgaste terningkast.
Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen